Jure Ivanušič: Hčerka je bila na eni njegovi predstavi

20. 1. 2018 | Vir: Lady
Deli
Jure Ivanušič: Hčerka je bila na eni njegovi predstavi (foto: Dejan Ulaga)
Dejan Ulaga

Konec leta je bil za igralca in glasbenika Jureta Ivanušiča zelo plodovit. Po premieri filma Slovenija, Avstralija in jutri ves svet smo tik pred silvestrovim videli še premiero filma Stekle lisice, v katerem Jure ne le igra, ampak je zanj napisal tudi scenarij. Zaupal nam je, ali gre hčerka Titina, ki jo ima z Nano Forte, hčerko pokojnega predsednika Drnovška, po umetniških stopinjah svojih staršev.

Film Stekle lisice na nacionalki je gledalce navdušil s pristno zgodbo. Pohorski kmet, ki je po duši roker, prijatelji ga kličejo kar Džon, namreč zaloti gozdarje podirati drevesa v gozdu, ki ga je podedoval. Gozd je po nekakšnih birokratskih zapletih prešel v last občine in Džon sklene, da se bo spustil v boj z lokalnimi veljaki. Scenarij je napisal Jure Ivanušič, ki nastopa tudi v glavni vlogi. Džon se loti iskanja pravice kar s puško in začne preganjati gozdarje, v iskanju pravice pa se mu pridruži novinarka Alja, ki jo je odigrala Iva Kranjc Bagola. "Gre za pravi pohorski vestern," pove Jure Ivanušič, ki je zasebno navdušen očka hčerke Titine.

Na vprašanje, kako vzgaja svojo hčer, štiriletno Titino, pove: "Je že bila v gledališču in na koncertih, a gledala je le eno mojo predstavo. Za moje druge projekte je še premajhna." Čeprav je Titina hčerka dveh umetnikov, vsestranskega Jureta Ivanušiča in skladateljice ter sopranistke Nane Forte, Jure pravi, da ni nujno, da bo šla po stopinjah staršev.

Bi si želeli, da bi bila umetnica? "Kaj pa vem. Želim si, da bi v življenju počela, kar jo veseli, in da bi od tega lahko živela," odgovori Jure. Biti umetnik namreč ni lahko, pove Jure in takole opiše življenje umetnika v Sloveniji danes: "Življenje umetnika, ki ni zaposlen v gledališču ali v kateri drugi kulturni ustanovi, je takšno, kot je bilo skozi vso zgodovino. Večni boj. Tistim, ki vztrajajo brez redne zaposlitve, je imperativ svoboda. In neka nuja, ki kliče k ustvarjanju. Sicer pa je za take v Sloveniji že pred 200 leti veljalo – slep je, kdor se s petjem ukvarja, on živi, umre brez denarja." 

Foto: Mediaspeed, Dejan Ulaga