Jure Ivanušič: Poškodovan na protestihh

21. 12. 2012 | Vir: Story
Deli

Umetnik, voditelj in glasbenik Jure Ivanušič jo je po pričevanju vira, ki nam je pisal na uredništvo Nove, pošteno skupil. Oče vnukinje Janeza Drnovška se je namreč podal na ulice med protesti, ki so divjali v Mariboru, in padel v besen pretep nasilnežev, ki so uničevali pred sabo vse, kar se jim je postavilo po robu. In to je občutil tudi Jure.

Umirjen in skuliran umetnik Jure Ivanušič se v zadnjem letu predvsem ukvarja s svojo prvorojenko Titino, ki mu jo je rodila Nana Forte, hčerka nekdanjega predsednika dr. Janeza Drnovška.

Ob projektih, ki jih ima in uresničuje, veliko časa nameni odkrivanju sveta okoli svoje deklice. Prav zaradi tega mu ni vseeno, kakšna bo prihodnost njegovega otroka in otrok, ki prihajajo za nami.

Zato kot Mariborčan spremlja dogajanje v mestu in posledica tega je bilo to, da je padel v izgrede, ki so se tragično končali tudi za policiste in preostale prebivalce štajerske prestolnice.

NA PROTESTNEM SHODU
Po prvi mariborski vstaji je bilo jasno, da so ljudje vedno bolj razjarjeni nad politično sliko mesta. Izgredi so se stopnjevali vse do drugega shoda, kjer je bilo precej poškodovanih. Več kot 60 policistov so na shodih poškodovali izgredniki, ki so se izživljali z metanjem granitnih kock in drugih nevarnih predmetov.

Kljub temu da so množice pozivale k mirnemu shodu brez nasilja, se vedno pojavijo takšni, ki to izkoristijo. Žal je med najhujšimi razgrajači prav mladina, ki si za doseganje svojih ciljev zamisli krute metode. Prav to je izkusil tudi Jure, ko jih je želel pomiriti pred uničevanjem mestnega premoženja.

»Zgodilo se je na drugi mariborski vstaji. Policija je hitro ukrepala in spustila med izgrednike solzivec. Bilo je veliko kaosa in ljudje so brezglavo divjali sem ter tja po obkroženem mestu in zaprtih ulicah. Okoli 22.30 so neki izgredniki napadli stavbo univerze v Mariboru in jo obmetavali s steklenicami. Šel sem mimo in enostavno nisem mogel, da jih ne bi vprašal: »Pa fantje, kaj vam je ta stavba naredila?« začne pripovedovati Jure.

Očitno jih je njegovo vprašanje tako razjarilo, da so se zakadili v nič hudega slutečega umetnika.

RAZBIT NOS IN MODRICE
Kapljica čez rob za razjarjeno mladino je pripeljala do tega, da jo je skupil tudi Jure. »Takoj po mojem vprašanju sta se dva zakadila vame. Potem je 'spokalo', malo smo se ruvali, nato pa je začelo,« doda Jure. Očitno je odvečna energija poskrbela, da so si izgredniki želeli nekoga kaznovati in se dokazovati.

»Na srečo sem jo odnesel brez kakšnih zlomov. Le nos je krvavel in zjutraj je bilo moje oko precej modro,« prizna Jure. Njegovega bližnjega srečanja pa ni bila najbolj vesela njegova Nana, saj se je po novici precej prestrašila za svojega partnerja. Le katera pa se ne bi ob vseh negativnih informacijah, ki so jih na dan demonstracij predvajali mediji.