Jure Knez z navdihom spodbuja mlade: "Če ne treniraš dovolj, si lahko jezen sam nase"

19. 4. 2023
Deli
Jure Knez z navdihom spodbuja mlade: "Če ne treniraš dovolj, si lahko jezen sam nase" (foto: Sami Rahim)
Sami Rahim

Jure Knez in Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha pogovarjata o vpetosti družine v poslovno sodelovanje, zakaj so mladi pomembni za razvoj in napredek podjetja ter kakšen mora biti vodja, da lahko ekipo pripelje do svetovnega uspeha. Nadvse zanimiva debata pa se je razvila tudi okoli teme, kaj uspeh sploh je.

V Mastercard® podkastu navdiha z Borutom Pahorjem se je nekdanji predsednik republike pogovarjal z Juretom Knezom, nadvse navdihujočim soustanoviteljem in večinskim lastnikom svetovno znanega in mednarodno uspešnega slovenskega podjetja iz Trbovelj. Dewesoft je, kot je zapisano na njihovi spletni strani, med nami zato, da izzove in spremeni svet merilne tehnologije.

Njegov pristop je zanimiv, drugačen, navdihujoč in predvsem takšen, kot je bil na začetku, saj se vsega še vedno loteva z isto strastjo. "Z vsemi izleti po svetu, z obiski ključnih strank, z novimi raketami, samovozečimi vozili ... Tehnika je tisto veselje, kjer dobim zagon, da lahko gledam naprej," prizna Knez in doda, da noben otrok verjetno nikoli ne sanja o tem, da bi delal merilne instrumente. In tako tudi sam ni. 

O strahu, uspehu in navdihu ...

Tudi Jure je na svoji poti doživel izzive, ki jih je vedno uspel premagati, za to pa ima tudi svoj recept. "Strast, uspeh in navdih," so ključ do rasti, pravi. Nekdanji predsednik Borut Pahor pa ni skrival navdušenja, da je Jure vse do danes ostal enak, predvsem skromen. "Treba je biti skromen, realen, objektiven, ne glede na raven znanja, ki ga imaš," pokaže Knez svojo skromnost in prizna, da ga naprej žene dejstvo, da je stranka zadovoljna.

"Formula uspeha sta samozavest in strah pred neznanim." - Jure Knez

Jure je v podcastu pokazal tudi veliko mero duhovitosti, ko je pogovor nanesel na lokacijo, kjer je nastalo danes tako zelo uspešno podjetje: "Samo en način je, da najdeš Trbovlje ... Tu si moral biti rojen." Kljub temu, da se oba strinjata, da je pri doseganju uspeha potrebnega veliko odrekanja, je Knez jasen, da za poseganje po poslovnih rezultatih ne smemo vreči stran svojih najboljših let življenja

"Meni nikoli ni vseeno, če projekt izgubimo zaradi lastnih napak. Če ne treniraš dovolj, si lahko sam nase jezen." - Jure Knez

Beseda nanese tudi na to, kako se pripravljati na neuspeh in krizna obdobja ter kakšni so ljudje, ki lahko stremijo k uspehu. "Podeljeval sem odlikovanja na najvišjih področjih. Vsi imamo veliko znanja. Ima ga marsikdo. Sem pa se dokopal do ugotovitve, da so najboljši šampioni tisti, ki imajo vse to."

"Znanje, se odrekajo, in da so hkrati tako pogumni kot vztrajni," svoje izkušnje z uspešnimi ljudmi deli Pahor, Knez pa potrdi, da je vztrajnost zagotovo ena ključnih lastnosti. "To je ena tistih stvari, ki diferencira ljudi. Uspe nekdo, ki je zelo vztrajen." 

"Vrhunski šport je selektiven, podjetništvo pa ni tako"

Eden bistvenih elementov uspeha je tudi to, da veš, kje so tvoje šibke točke. Pogovarjata se o vodenju, kako poiskati šibke točke in jih zakrpati. "Vedno si rečem, da sem želel biti dober, verodostojen, in vedno, vseh 32 let politične poti, sem stremel k temu, da so mi ljudje zaupali, da smo se strinjali."

"Šlo je za to, da so mi zaupali, ker sem skušal delati v njihovo korist." - Borut Pahor

"Zaupali so mi na dolgi rok. Tako mora biti, ko raziskuješ nekaj novega," o svojih dolgoletnih izkušnjah modro spregovori tudi Pahor, ki na točki Kneza primerja celo s Stevom Jobsom. Kako? Preverite v podkastu navdiha.

"Merimo lahko korake, so pa redki koraki zadoščenja, ki štejejo."

Vrh podjetništva je kot vrhunski šport. "Veliko je odrekanja, vlaganja vase, v svoj produkt. Mladim lahko ponudimo okolje, kjer lahko hitreje ustvarijo svoje sanje," se Knez vmes spomni tudi na svoje otroke, ki jim stoji ob strani na poti do poslovne rasti. Pahor pravi, da sicer redko kaj obžaluje, kaj pa Knez? "Naredil bom vse, da podjetje ostane v rokah zaposlenih, družine in da ustvarjamo kapital, da bo podjetje lahko še naprej nemoteno delovalo." 

Vabljeni na Metroplay, kjer si lahko ogledate vse epizode Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem. Naš nekdanji predsednik republike se pogovarja z izjemnimi Slovenkami in Slovenci, ki so na svoji poti ustvarili neprecenljive zgodbe, vredne preučevanja. Je nefiltrirano potovanje skozi njihove izkušnje, o odkrivanju njihovega potenciala, preseganju ustaljenih okvirjev in ustvarjanju izpopolnjenega življenja.

Vsebino omogoča Mastercard®.

Preberite več na Metropolitan.si

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu