Jure Štekar in Nina Bratovž: Obiskali smo bodoča starša

Jure Štekar in Nina Bratovž: Obiskali smo bodoča starša (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
9. 2. 2015

Za obisk Štekarjeve domačije si pravzaprav ne bi mogli izbrati boljšega dne. Približno 20 hektarjev veliko posestvo se je v sončnih žarkih zgodnjega popoldneva bohotilo med prostranimi briškimi vinogradi, tu pa sta nas na dvorišču Štekarjeve domačije, ki v mirni vasici Snežatno leži že vse od leta 1770, pričakala Jure Štekar in Nina Bratovž.

Parček je v Brdih skupaj zaživel pred približno letom dni.
Ob prenovi hiše so posebno pozornost namenili ohranjanju tradicionalne briške arhitekture.
Svoj domek sta Jure in Nina zapolnila s skupnimi fotografijami in spominki.
Jure in Nina največ skupnega prostega časa preživita v dnevnem prostoru s kuhinjo.
Okrog Štekarjeve domačije se vije deset hektarjev vinogradov.

verjetno najbolj poznana briška domačija, ki smo jo z Juretom in njegovimi dekleti odkrivali v resničnostnem šovu Ljubezen na deželi, je v resnici veliko lepša in mogočna, kot smo jo utegnili spoznati na televiziji. Razgled, ki je v toplem zimskem soncu deloval še nekoliko bolj miroljubno, kot bi sicer, hiša, ki še vedno razkriva stare trame in kamenje, ter veliko kamnito dvorišče, dajejo občutek, kot da se je v tem Štekarjevem kotičku Goriških brd čas ustavil za kakšno stoletje. K temu morda prispeva dejstvo, da je bil del domačije bombardiran v prvi svetovni vojni, pozneje pa v celoti renoviran v slogu tradicionalne briške arhitekture.

"Hoteli smo ohraniti tradicionalni videz, za kar smo porabili deset let časa, ogromno denarja in živcev," pojasnjuje Jure in dodaja, da so bili prav v tej hiši rojeni vsi njegovi sorodniki, domačija pa je bila razdeljena med vse člane. "Tata je potem od vseh odkupil dele domačije, ki pa je bila v zelo slabem stanju. Hiša je bila pravzaprav podrtija, ki smo jo v celoti renovirali, obnovo pa smo dokončali pred kakšnimi desetimi leti," še dodaja Jure, ki si je stanovanje v poslopju uredil pred petimi leti. "Tradicionalni videz je tudi pri renovaciji mojega stanovanja terjal svoj davek, saj je bilo pri izdelavi stopnic in oken zaradi načina gradnje veliko omejitev," pove Jure in dodaja, da so pohištvo v njegovo stanovanje nosili skozi odprtine za okna. Nina, sicer hči priznanega slovenskega šefa Janeza Bratovža, se je Juretu v središču primorskega vinogradništva pridružila maja lani.

"Prej sem živela v Kamniku, in čeprav sem bila tudi tam doma na vasi, je tukaj življenje popolnoma drugačno," pojasnjuje Nina in dodaja, da se tu že počuti kot doma, saj sta si z Juretom na posestvu že izbrala skupni kotiček. "Najlepše nama je na parceli nad vinogradom. Tam imamo oljčnike, mandarine in prelep razgled, ki v dnevih po nevihti sega vse tja do italijanskega morja," pove Jure. Par sicer največ časa skupaj preživi ob večerih, ko se družita v skupnem prostoru, kjer rada pogledata kakšen dober film. Nina in Jure pa se že zelo veselita tudi prihoda novega družinskega člana, za katerega sta v stanovanju tudi že uredila sobico.

KAJA MILANIČ