Jurij Tepeš med dopustom na dirkališče

Jurij Tepeš med dopustom na dirkališče (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Nova
17. 4. 2017

Naši skakalci so po natrpanem urniku v zadnjih mesecih vendarle dočakali nekaj tednov dopusta, ki si ga bodo utrgali za potovanja pa tudi priljubljene hobije.

Jurij Tepeš se bo tako spet lahko usedel za volan hitrega jeklenega konjička in se preizkusil na dirkališču, saj je naš skakalec velik ljubitelj hitrosti in zažganih pnevmatik, čeprav mu za njegov priljubljeni hobi dostikrat zmanjkuje časa.

Slišala sem, da ste za volanom kar precej pogumni. To izvira še iz časa igranja avtomobilskih igric ali imate to preprosto v krvi?

Avtomobilskih igric v mladosti nisem igral prav veliko. Doma smo imeli preslab računalnik in tako na njem ni bilo igric. Sem pa zato več časa preživel zunaj na zraku. Mogoče gre prav za to, da poskušam zdaj nadoknaditi, česar v mladosti nisem imel.

jurij tepeš

Imate morda v zvezi z avtomobilsko hitrostjo kakšno željo? Morda vožnja s Sebastienom Ogierjem?

Z veseljem bi prisedel na sovoznikov sedež profesionalnega dirkača, zagotovo pa občutek ni enak, kot če voziš sam.

V vlogi katerega filmskega lika bi se najraje pojavili? Hitri in drzni, Gone in 60 seconds ...?

Hitri in drzni, vendar ne zaradi tega, ker bi bil koncept filma boljši, Prehitri in predrzni je v kinu igral ravno, ko sem bil dovolj star, da so me avtomobili začeli zanimati.

jurij tepeš

Kdo vas je naučil voziti avto? V katerem avtomobilu?

Osnov me je naučil oče, ne spomnim se točno, vendar mislim, da je bilo v prvi generaciji škode octavie. Večine pa sem se tako kot drugi naučil v avtošoli.

Ste se hitro privadili?

Po mojem mnenju kar hitro, cestna pravila sem tako ali tako poznal, ker sem pred tem že dve leti vozil motor, vemo pa, da če nas stvar veseli, kar mene vožnja zagotovo, smo za stvari bolj dojemljivi.

Kaj vas na cesti najhitreje spravi ob živce?

Glede na to, da se največ vozim po avtocesti, me najbolj zmotijo ljudje, ki se kljub prostemu voznemu pasu vozijo po prehitevalnem.

Ali tudi po avtocesti pritisnete na plin? Kje se lahko najbolj sprostite?

Po cesti ne dirkam pogosto, saj svojo strast do hitrosti izživim na dirkališčih, kjer se s svojim jeklenim konjičkom podam na asfalt. To je moj hobi. Jaz ne tekmujem z drugimi, temveč zgolj sam s sabo, saj dirkam na čas. Avtošport me veseli, čeprav so priložnosti za to omejene bolj na športne dneve. Dirkal v gokartih še nisem, saj nisem vajen. Drugače pa jih imam dovolj že čez zimo, zato jih poleti ne potrebujem toliko.

Koliko časa pa vam med letom ostane za priljub­ljeni hobi?

V aprilu imamo nekaj več časa, saj smo prosti, zato te dni, če se le da, izkoristim tudi za dirkanje, potem pa ga, če je le mogoče, združujem tudi s treningi. Po treningih je čas še za druge stvari, čeprav so skoki vendarle na prvem mestu, tako kot za večino ljudi služba. To je vendarle moja služba.

  • Fordov ambasador 
    Jurij se tako rad usede za volan številnih lepotcev, sam pa je sicer ambasador Fordovega focusa RS, s katerim se rad poda po bližnjih poteh in si privošči nekaj 'driftanja'.

Nika Arsovski

Priporočamo