Simpatično razkritje Jurija Zrneca in Aleksandre Ilijevski

2. 5. 2015 | Vir: Story
Deli
Simpatično razkritje Jurija Zrneca in Aleksandre Ilijevski (foto: Story press)
Story press

Na promocijskem koncertu ob izidu nove plošče je skupina Pliš zaznamovala prihod nove glasbene sfere. Aleksandra Ilijevski in Marko Gregorič sta iz dnevne sobe in domače kopalnice naredila velik korak in tako pričarala intimno vzdušje s kitaro, kontrabasom in vokalom. Njuno pot pa so popestrili še trobentač Tomaž Gajšt, Murat in Jurij Zrnec. Prav Jurij in Aleksandra pa sta na predstavitvi nove zgoščenke poskrbela za dodatne govorice, saj je bilo v zraku čutiti kar nekaj pozitivno naelektrene energije. Ugibanja, ali sta par, so se razkrila na prav simpatičen način.

Story: Kako in kdaj se je zgodila zgodba Pliša?

Aleksandra: Zgodila se je pred štirimi leti prek YouTuba. Takrat sem imela že lep venček posnetkov na svojem kanalu, kjer sem objavljala priredbe. Odkril me je Rok Vilčnik, ko sem prav tako na YouTubu z velikim navdušenjem komentirala pesem Objem skupine Papir, ki je ravno v tistem času začela delovati. Ogledal si je moj kanal in me povabil v Maribor. Takrat sem tudi spoznala Marka Gregoriča, ki si je pozneje tudi izmislil ime za bend, Pliš.

Story: Marko Gregorič je napisal pesem, s katero ste se v zasedbi Pliš predstavili. Nam zaupate, kako je vse skupaj potekalo?

Marko: Z Rokom sva naredila osnutek komada in iskala primerno pevko. Ko se je pojavila Aleksandra, se nam je zdelo, da nam je Bog poslal malico. (smeh) Nato je z aranžmajem in produkcijo pod peresom Sebastijana Duha komad postal res cukrček. In ljudem je res všeč, na kar smo vsi ponosni. Metulji so naleteli na odličen odziv in pesem je bila najbolj predvajana pesem leta 2012.

Story: Koncept nove popevke ... Kakšno je to gibanje?

Marko: Rok Vilčnik je idejni vodja gibanja nova popevka. Žanrsko ta glasba ni natančno opredeljena, je pa skupno vsem pesmim poetično besedilo. Pogosto ta glasba zaplava v pop vode.

Story: Kaj je sledilo po tem uspešnem letu? Kako ste nadaljevali delo in glasbeno ustvarjanje?

Aleksandra: Imeli smo številne koncerte v Ljubljani in Mariboru, z Markom pa sva še naprej snemala priredbe in jih objavljala na kanalu na YouTubu.

Story: Tekste za večino pesmi je napisal Rok Vilčnik. Kakšen člen je v vaši verigi?

Aleksandra: Rok je pomemben člen, saj je bil tudi iniciator za to sodelovanje. Je pa res, da sva z Markom šla precej v svojo smer in je nekaj besedil na plošči napisal tudi Marko.

Story: Pred kratkim ste v SiTi Teatru predstavili album Plošča za dve osebi. V čem se odlikuje?

Aleksandra: Odlikuje se v minimalizmu. Razen dveh skladb - Metuljev, katerih aranžer je Sebastijan Duh, in Terase, ki jo je romantično zapakiral Marko Črnčec - so vse ostale skladbe posnete skoraj v živo. Tako da je občutek podoben tistemu, ki ga lahko poslušalci doživijo na koncertu.

Story: Sodelovali ste z Muratom, Tomažem Gajštom in Jurijem Zrncem. Dokaj pisana zasedba. Kako ste se sploh našli in kako se je razvijal skupni projekt?

Marko: Z Muratom sem sodeloval pri Murat&Jose bandu, Tomaža Gajšta pa sem spoznal pri skupini Papir, za katero sem napisal dve skladbi. Jurija pa smo povabili kot gosta na naš koncert za valentinovo v Siti Teater lani. Stvar je spontano stekla kot po maslu in vedno znova se imamo odlično na odru. Tako prej in po njem. (smeh)

Story: Mediji so takoj tudi pograbili vročo novico o poljubu na predstavitvi zgoščenke. Odjeknilo je, da sta Jurij in Aleksandra sveže zaljubljena. Kaj je s tem?

Aleksandra: Rada se imava in vesela sva, da ves svet to ve. Ne marava pa preveč razpravljati o tem.

Story: Z Jurijem so vaju tudi ulovili z roko v roki na sprehodu po Ljubljani. Nam zaupate, kako je preskočila iskrica?

Jurij: Ne vem, kje naj začnem ... Toliko je vsega, prihaja od povsod, nepričakovano. Ne vem, različne stvari, detajli, podobnosti, iste strasti, knjige, barve, navade, živali, filmi, kreatorji, nakit, klinike, fetiši, alkohol, poškodbe, bolezni, hrana iz pločevink, recikliranje, obsedenost z ekstremnim alpinizmom, zbiranje prtičkov, veganstvo, igre na srečo, sadež kumkvat, igra enka, zbiranje denarja za različne dobrodelne potrebe, čeprav nikoli ne veva, kam in kako gre denar, skupne najljubše nadaljevanke Pod eno streho, Peta hiša na levi, Strast - tretji kanal RTV SLO, člana družine treh piramidnih sistemov, popolnoma različnih, s pravimi prijatelji, poslov, zadovoljna uporabnika Pediegga, plišastih igrač za v avto, zlasti psičkov, ki migajo z glavami, idoli: M. Bolton, Bon Jovi, Mariah Carey ... Joj, koliko je tega, ves svet, in ni konca...

Story: Kako pa so ta žar začutili tudi drugi člani ekipe?

Marko: Naenkrat se je ljubezen razširila med druge člane. Tako da se neprestano pletejo nove vezi.

Napisala MIMA

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec

Nova Story že v prodaji

Story 17/2015

Story 17/2015, od 23. 04. 2015