Tekmovalci šova MasterChef pridno vihtijo kuhalnice v ogromni kuhinji, ki so jo za potrebe oddaje ustvarili v studiu Viba filma. Ta se seveda močno razlikuje od domače kuhinje, v kateri se vsak posameznik počuti najbolje. Pokukali smo v kulinarična 'kraljestva' nekaterih tekmovalcev, da se prepričamo, kje nastajajo njihove najljubše jedi. Nekateri ljubiteljski kuharji pa so nam poleg odprtih vrat ponudili tudi svoj najljubši recept, s katerim razvajajo domače in prijatelje.
Ljubitelj drobovine
Boštjan Meglič - Peška pravi, da je ljubitelj drobovine, in ker je jed že skoraj pozabljena, nam je zaupal recept za 'plučnate štruklje'. Ta jed je bila včasih zelo cenjena tudi v dunajski kuhinji.
Sestavine: 700 g govejih ali svinjskih pljuč, jušna zelenjava, 1 čebula, 2 stroka česna, 3 jajca, drobnjak, sol, poper, majaron, timijan, malo belega vina
Za testo, ki je klasično vlečeno, potrebujete: 250 g moke, 1 jajce, 3 žlice olja, 150 dcl mlačne vode, malo soli
Priprava: Pljuča skuhamo v slanem kropu z jušno zelenjavo. Ko so kuhana, jih ohladimo, očistimo 'rorčkov' in narežemo na trakove. Take zmeljemo v mesoreznici. Popražimo čebulo in česen ter dodamo zmleta pljuča. Dobro prepražimo in začinimo. Prepražena pljuča ohladimo. V zmes dodamo tri jajca in nekaj drobtin.
Testo, ki smo ga že prej pripravili in je vmes počivalo, razvaljamo in ga razvlečemo na tanko, da vidimo skozenj. Na testo nadevamo zmes iz pljučk in zvijemo v štrukelj. Krpo, na katero bomo položili štrukelj, malo potresemo z drobtinami. Zavijemo in z obeh strani zavežemo s kuhinjsko vrvico ali z gumicami. Kuhamo v slanem kropu približno 20–25 min.
Na maslu prepražimo drobtine do zlato rumene barve. Štruklje vzamemo iz kropa in jih narežemo na rezine. Posujemo jih s prepraženimi drobtinami. Kot solato pa zraven najbolj priporočam endivijo s kuhanim krompirjem in veliko česna. Želim vam dobro pripravo in pustite predsodke o drobovini ob strani. Pa dober tek!
Strokovnjakinja za sladice
Lea Plut izjemno rada pripravi 'leno jabolčno pito'. Pravi, da gre za najbolj priljubljeno jed, ki pride iz njene kuhinje. Je popolna kombinacija med sladkim ter kislim, zato priporoča kiselkasta jabolka.
Testo: 200 g masla, 300 g navadne moke, ¾ pecilnega praška, 100 g sladkorja, 1 celo jajce, naribana skorja cele limone
Nadev: 90 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1,5 kg jabolk idared, sok cele limone, cimet
Priprava: Sestavine za testo zamesimo, razdelimo na dva dela ter prvo polovico razvaljamo v obliko pekača. V namaščen pekač položimo prvo plast testa. Naribamo jabolka, vmešamo navadni ter vaniljev sladkor, pokapamo s sokom limone ter nadev enakomerno razporedimo po prvi plasti testa.
Posujemo s cimetom ter čez nadev položimo še drugo polovico testa. Pito pečemo 40 minut pri 200 stopinjah. Pito obrnemo, da pade iz pekača cela ven, ter še toplo posujemo z mletim sladkorjem. Narežemo na kvadratke in dober tek.
Za mesojedce in vegetarijance
Sašo Šketa nam je zaupal recept za tajski kari, ki dobro pogreje. Postreže se s kuhanim rižem ali riževimi rezanci. Če želite mesno različico, pa se kari odlično ujame s kozicami ali piščancem.
Sestavine za 3 porcije: rdeča kari pasta (glej navodila na embalaži za količino), 5 dl zelenjavne jušne osnove, 4 dl kokosovega mleka, žlica kokosovega olja, centimeter na drobno nasekljanega svežega ingverja, rdeča paprika, polovica brokolija, 150 g svežih šampinjonov, pest sveže bazilike
Priprava: Pripravi jušno osnovo, v 5 dl vode dodaj zelenjavno kocko in zavri. Dodaj karijevo pasto, kokosovo mleko in kokosovo olje ter dobro premešaj. Operi in na manjše koščke nareži brokoli, šampinjone in papriko. V karijevo osnovo dodaj narezano zelenjavo, šampinjone, drobno nasekljan svež ingver in nasekljano baziliko. Na srednjem ognju kuhaj približno 10 minut, vmes večkrat premešaj. Postrezi s kuhanim rižem.