Kaj slovenski chefi kuhajo poleti? Preverite!

Tudi poleti lahko otrokom pripravite krompirjevo juho s skutnimi štruklji in pogreto smetano. (foto: Igor Zaplatil, Primož Predalič) Igor Zaplatil, Primož Predalič
Vir: Lady
21. 7. 2017

S spremembo življenjskega ritma v toplem delu leta pride tudi sprememba jedilnika in oblikovanja obrokov. Na začetku poletja smo s petimi priznanimi kuharskimi mojstri iz različnih delov Slovenije poklepetali o tem, kaj se v njihovih kuhinjah znajde takrat, ko se stopinje povzpnejo nad tridesetico, in kako sezonsko zelenjavo prefinjeno vključiti v obroke izbirčnih malčkov.

Borut Jovan: Krompirjeva juha tudi poleti

"Poleti se v moji kuhinji znajde čim bolj sveža in toplotno čim manj obdelana zelenjava – navadno naravnost z vrta. Solate so torej precej pogosta jed, rad jih dopolnim s kakšnim dobrim prelivom. Za otroke pa lahko tudi poleti pripravimo kaj malce drugačnega – recimo krompirjevo juho, skutne štruklje z domačo skuto in pogreto smetano. Po rodu sem namreč iz Zasavja, od koder prihaja pregreta smetana. V kombinaciji s krompirjevo juho se torej res morda sliši malce bolj zimsko, ampak mislim, da je pri otrocih lažje začeti pri juhah in obarah ter postopno prehajati na solate in zelenjavo, za katero so otroci malce bolj občutljivi."

Janez Bratovž: Stara Šola je najboljša

"Poleti prisegam na čim bolj lahko in zdravo hrano, predvsem na zelenjavo v kombinaciji z ribami in morskimi sadeži. Za otroke, ki so morda malce bolj izbirčni in ne jedo toliko zelenjave, pa priporočam nekaj takšnega, kar imajo vsi radi, če je le dobro pripravljeno. Krompirjev pire, špinača in kuhana govedina. Mislim, da je to recept za uspeh!"

Tomaž Bolka: Jedi na žlico

"Zelo se motimo, da poleti jemo samo ribe. Če sem iskren, jih pozimi prodamo več. Poleti sam še vedno prisegam na jedi na žlico in na meso, kot je jagnječje, jelenovo ali kaj podobnega. Goveja juha iz lokalnih sestavin je moje priporočilo za otroke, ki so pri svojih obrokih morda malce bolj izbirčni. Če pa pogledamo čez mejo, pa res velja pravilo, da se poleti večinoma uživa lažja hrana. Sem pa zagovornik čim manj predelanih živil, rad imam tudi surova živila, tudi ribo v kombinaciji z najboljšim oljčnim oljem ... to mi je všeč."

Matej Tomažič: Manj maščob, manj kalorij

"Kuhinjo poskušam vedno prilagoditi letnemu času in temu, kaj se v danem trenutku najde na vrtu in sadovnjaku. Poleg živil, ki se spreminjajo, pa kuhinjo prilagajam tudi načinu – pozimi uporabljam tradicionalno pripravo z daljšim časom kuhanja in z malce več maščobe, pomladno-poletni čas pa je namenjen lahki kuhinji, sveži, čim manj kalorični in čim manj nasitni. Staršem poleti priporočam, da svojim otrokom postrežejo z zelenjavno enolončnico z zelišči in koruzo – pri nas ji rečemo bobiči – z veliko več zelenjave, saj je zdaj v vrtu veliko mlade zelenjave."

Gregor Repovž: Z domačega vrta

"Pri nas doma poleti vedno gledamo na to, kaj nam raste na vrtu. Poleg gostilne imamo doma namreč kar veliko kmetijo in se poskušamo obnašati čisto po kmečki pameti, kar pomeni, da jedi vključujejo veliko zelenjave. To lahko otrokom malce prefinjeno postrežemo v pirini rižoti z bučkami, ki jih je v tem obdobju res veliko, s porom in telečjim jezikom. Poceni in z odličnimi sestavinami!

Kaja Milanič