Kako je Jovanka postala Titova ljubimka?

Prvič sta se s Titom zbližala leta 1947 med operacijo kile. (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
29. 10. 2013

Kot soproga enega od najvplivnejših politikov 20. stoletja je bila Jovanka Broz zelo vplivna. Poleg tega so jo nekateri imeli celo za najlepšo žensko na svetu. S predsednikom nekdanje SFRJ, maršalom Josipom Brozom Titom, je bila poročena 20 let ...

Potem pa se je vse spremenilo in nekaj let pred njegovo smrtjo se je njeno lagodno življenje spremenilo v pekel. Na videz je imela Jovanka Broz, rojena Budisavljević, vse. No, žal se je kasneje izkazalo, da v bistvu ni imela ničesar.

V sredini leta 1975 so Tita preselili v Beli dvor, medtem ko je Jovanka ostala v rezidenci na naslovu Užička 15. Zadnjič se je s Titom v javnosti pojavila junija 1977, in sicer na sprejemu v čast norveškega premierja. Nekaj tednov za tem so zanjo odredili hišni pripor. V javnosti se je nato pojavila šele čez slabe tri leta, 8. maja 1980, na pogrebu Josipa Broza Tita. In čeprav je bila kot nekdo, ki je od blizu živel zelo nemirno obdobje zgodovine, vedno v središču pozornosti, je živela zelo umaknjeno življenje. Od časa do časa se je samo pojavila v Hiši cvetja, kjer je pokopan Tito, intervjuje pa je dajala le včasih.

Nekateri so jo obsojali, da je ruska agentka

Jovanka je bila dvakrat odlikovana za pogum, o tem, kako je postala Titova tajnica, ljubimka in soproga, pa obstaja več verzij. Po eni naj bi v Titov kabinet prišla na priporočilo generala Ivana Krajačića Steve, ki naj bi bil celo ruski vohun. Zato so jo nekateri obsojali, da je v bistvu ruska agentka. Najverjetneje pa je, da je leta 1945 Aleksandar Ranković poklical komandanta Đoko Jovanića in mu dejal, da ima dekle, ki je zaupanja vredno in bi bilo primerno za delo v maršalovem kabinetu.

Na začetku je delala kot higieničarka, zadolžena za kontrolo hrane in zdravje zaposlenih, prvič pa sta se s Titom zbližala leta 1947 med operacijo kile, ki so jo opravili na Brdu pri Kranju. "Operacija je bila kar zahtevna, in ker je prišlo do resnih komplikacij, sem bila nenehno ob njem. Ko je okreval, sem mu brala stihe Alekse Šanića in Branka Radičevića," je nekoč dejala Jovanka. Očitno je v njeni družbi zelo užival, a nikoli se ni razvedelo, kako je njuno prijateljstvo počasi preraslo v ljubezen in se kasneje končalo s poroko.

Tisti, ki so bili proti njej, so začeli širiti govorice, da je Jovanka kmalu po poroki začela s spletkami in da je imela državniške ambicije. Po poroki so zanjo sicer nastopila bolj mirna leta, ki pa so bila vseeno izjemno delovna. Če ne drugega se je morala učiti pravil vedenja v visokih krogih, se naučiti zgodovine, diplomatskega protokola in še in še. Pri tem so ji bile v veliko pomoč soproge drugih funkcionarjev.

Modna ikona ob Jackie Kennedy

Jovanka je bila pridna učenka in je hitro osvojila vse potrebno, kar ji je prišlo prav kot prvi dami. Hitro je postala modna ikona tistega časa ob Jackie Kennedy v zahodnem svetu. Za njeno garderobo je skrbela Klara Rotschield, modna kreatorka iz Budimpešte, ki je zanjo izbirala samo najboljše materiale. Bila je markantna ženska, ki se je zelo dobro zavedala svojih adutov. Jovanka se je vedno rada spominjala 50. in 60. let prejšnjega stoletja kot zlatega obdobja v njenem odnosu s Titom.

Čeprav sta se kasneje s Titom razšla - zaradi drugih ljudi, ki so bili proti njuni zvezi - je o njem vedno lepo govorila. Tito naj bi bil kasneje v zvezi z operno pevko Gertrudo Munitić, kar pa ni potrjeno. Po njegovi smrti je Jovanka ostala brez vsega. Dejali so, da Tito ni dobival plače in da sama ni upravičena do pokojnine. Tudi ko so popisovali njegove stvari, je niso pustili blizu. Tako je Jovanka ostala brez vsega. Nikoli se ni pretirano pritoževala in je tako tiho odšla v 89. letu starosti. In z njo verjetno marsikatera skrivnost ... 

Sandra Bratuša

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 44/2013

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 44/2013

Story Story 44/2013, od 23. 10. 2013