Kako Jelena Vadnjal dela vanilijevo kremo

Kako Jelena Vadnjal dela vanilijevo kremo (foto: arhiv revije Lea) arhiv revije Lea
15. 6. 2016

Tokrat smo se udeležile prav posebnega kuharskega tečaja z Jeleno Vadnjal, mojstrico slaščic in vsega, kar vključuje priljubljeno peno ali mousse. Po našem izboru smo se tokrat posvetili izdelavi svežih sadnih košaric, ki bodo tudi to sezono brez dvoma pogosta izbira na piknikih.

Lea se je tokrat odpravila na hiter slaščičarski tečaj k Jeleni Vadnjal, ki je sadne košarice, kot smo jih izdelali skupaj, nazadnje naredila pred dvema letoma za hčerin rojstni dan. Čeprav sama najraje izdeluje slaščice s peno v tisoč in eni obliki, se rada loti novih izzivov, ki ji jih v njeni slaščičarski delavnici v ljubljanski Katrci najpogosteje naložijo kar njene stranke.

Včasih recimo težko ločimo, kaj na trgovinskih policah je resnično 'ročno narejeno', kot piše, in kaj ne, a prav vse, kar pride iz Jelenine delavnice, naredi sama. "Ker sem v kuhinji najraje sama, nimam nobene pomoči. Pa tudi nimam pomoči za pomivanje posode, tako da je resnično vse ročno narejeno," je smeje pojasnila Jelena, ki kljub slaščičarskemu talentu nima najljubše sladice. "Mama mi je vedno svetovala, naj ne eksperimentiram z okusi, ampak priznam, da je to nasvet, ki ga ne upoštevam," nam je hudomušno priznala Jelena, ki meni, da je prav drznost pri mešanju okusov ena izmed posebnosti njene peke.

Kako Jelena izdela vaniljevo Kremo?

Najpogostejša napaka pri izdelavi vaniljeve kreme so grudice, nam je povedala Jelena.

"Grudicam se izogneš tako, da posebej zmešaš rumenjake, gustin in žlico moke ter dodaš malce mleka od izmerjenih 200 mililitrov. Pomešaš in si pripraviš posodo, v kateri se bo krema hladila, ter v njej zmešaš sladkor in burbonsko vaniljo. Sama krem nikoli ne kuham s sladkorjem, ker se sladkor hitro zažge," nam je razkrila Jelena in dodala, da se grudicam izogneš tudi tako, da dodatkov nikoli ne vlivaš v toplo mleko.

"To lahko delaš na dva načina: mleko odstaviš z ognja tik pred vretjem, ga priliješ k jajčni mešanici, zmešaš in vliješ nazaj ter kuhaš ali zmešaš jajčno maso in jo vliješ v mrzlo mleko. Ko se masa začne gostiti, z ročnim mešalnikom na najnižji hitrosti mešaš do konca. Maso preliješ v posodo, v kateri imaš sladkor in burbonsko vaniljo, da se vse poveže, ter pokriješ s plastično folijo, da se po vrhu ne naredi kožica," svetuje Jelena in dodaja, da je pomemben korak tudi dodajanje masla. "Maslo se mora masi dodati razdelano, in ne v grudicah, saj se teh ni mogoče znebiti. Kremo nato popolnoma ohladimo," je dodala.