Kako nastanejo obleke za Heleno Blagne? Vse se je začelo s famoznim klobukom za sodišče, pravi Rok Čibej

Kako nastanejo obleke za Heleno Blagne? Vse se je začelo s famoznim klobukom za sodišče, pravi Rok Čibej (foto: Aleš Žnidaršič) Aleš Žnidaršič
20. 11. 2019

Rok Čibej je modni oblikovalec, ki prihaja iz Solkana pri Novi Gorici. Njegovo ime se zadnje čase velikokrat pojavi ob divi Heleni Blagne, za katero sicer ustvarja že nekaj let. A Helena ni edina njegova stranka, saj je ustvaril nekaj edinstvenih kreacij tako za Taro Zupančič, kot tudi še za Danico Lovenjak, Katarino Čas, Injo Zalta, Hannah Mancini, Raiven, Ulo Furlan, Darja Zgonc ter mnogih drugih. Ravno zaradi tega smo izkoristili proložnost in Roka vprašali, kako nastanejo njegove kreacije, ki jih vidimo na televiziji in ostalih odrih.

Rok, zadnje čase smo večkrat zasledili vaše ime, predvsem pri kreacijah Helene Blagne. Kako je prišlo do vajinega sodelovanja?

S Heleno sedaj sodelujeva že nekaj let, našla sva skupen jezik in se znava hitro dogovoriti kaj bova ustvarila. Najino sodelovanje pa sva začela s klobuki, najprej s tistim zelo opevanim, za na sodišče. (smeh)

Kako se s Heleno uskladita za določeno oblekico?

S Heleno nisem imel nikol težav za se uskladiti glede odrskih oprav, čeprav se morda zdi, da bo z glavno slovensko pevsko divo težko sodelovati, je temu ravno nasprotno. Ona točno ve, kaj ji pristoji, v čemu se dobro počuti, rada prisluhne nasvetu in se nasploh preprosto - brez večjih komplikacij - zmeniva, pa čeprav večkrat že na daljavo (ona je namreč v Ljubljani, jaz pa v Solkanu).

Je to vaše prvo sodelovanje s kakšno estradnico? S kom vse ste že sodelovali?

Ne, ni prvo sodelovanje. Obleke, ki sem jih sam izdelal sicer za drugo modno znamko, je nosila že marsikatera slovenska estradnica, voditeljica ali pevka. Na hitro jih lahko naštejem ... Tara Zupančic, Danica Lovenjak, Katarina Čas, Inja Zalta, Hannah Mancini, Raiven, Ula Furlan, Darja Zgonc je imela oblečen celo moj top za vodenje oddaje 24ur, poleg teh omenjenih pa bi se našel še marsikdo. Glavno zame je bilo sodelovanje z modno fotografinjo Nimo Benati, njo sem že večkrat oblekel, moje obleke pa je umestila tudi v modne kampanje. Zadnji dosežek pa je vsekakor sodelovanje z Neflixovo serijo Dinastija, kamor sem bil povabljen ravno zaradi obleke, ki jo je nosila Nima Benati na rdeči preprogi Beneškega filmskega festivala.

Rok Čibej je pred kratkim oblekel Heleno Blagne za oddajo Znan obraz ima svoj glas.

Kaj je najbolj pomembno pri kreacijah oblek ter seveda na kaj ste vi najbolj pozorni pri vašem delu?

Glavna je kvaliteta, tukaj ni bližnjic! Material nabavljam v Italiji, največ v Milanu ali pa v Firencah. Potem pa je preprosto treba poudariti vrline in skriti pomankljivosti postave, razumeti proporce in nekako pri vsaki stranki poiskati pravo formulo, ki bo delovala na vseh oblekah za to stranko. Trenutni trendi so pri meni sekundarnega pomena, važno mi je, da stranka dobi tisto obleko, v kateri se bo najbolje počutila!

Seveda ne moreva mimo nepozabne rdeče Helenine obleke, ki jo je predstavila ob njeni 30. obletnici v Hali Tivoli. Imate 'na zalogi' še kakšno dih jemajoče kreacijo?

Tista obleka je bila res posebna, od takrat do sedaj sem naredil še marsikatero obleko, ampak to so obleke privatnih strank, ki pa jih ne objavljam. Trenutno najbolj hitim z oblekami za televizijsko serijo Dinastija ... seveda pa imava tudi s Heleno v planu narediti spet nekaj posebnega za silvestrski večer.

Rokova kreacija za Heleno Blagne ob 30. obletnici glasbene kariere.

In za konec še ... bliža se novoletni čas, kaj svetujete damam, da bodo elegantne? Kakšen je trend za letošnje leto?

Svetujem jim najprej, da si nadenejo obleko in obutev, v kateri se bodo dobro počutile. Če bo ta narejena po meri, zagotovo ne bo problema, da bodo najbolj sijale. Trend za novo leto pa je vedno klasičen glamur, se pravi bleščice, čipke, žamet, zadnja leta pa seveda ne sme manjkati perje, polno perja. Če bi dama rada bila zelo opažena, naj stavi na svetle barve, predvsem na belo, vse skupaj pa začini še z nakitom ali z naglavnim pokrivalom, pa naj bo to turban, fascinator ali obroč.