Kako se znani Slovenci in Slovenke spomnijo Miklavža?

6. 12. 2017 | Vir: Lady
Deli
Kako se znani Slovenci in Slovenke spomnijo Miklavža? (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Kruh, sadje, sladkarije in še šiba ...

 Ani Frece je prestrašila vso vas

"Pri nas na vasi je bila navada, da je petega zvečer hodil po vasi Miklavž z bomboni in nagrajeval pridne otroke. Prijaznega Miklavža pa so spremljali grozljivi parkeljni in nas strašili," se dogodkov spominja Ani Frece, ki je vedno počakala Miklavža, čeprav so se drugi ob ropotu verig poskrili po hišah. "Nekoč me je prešinilo, da bi ponagajala sosedovi mladini, ki je bila celo starejša od mene. V kleti sem poiskala verigo in šla na cesto ter oponašala zvoke parkeljnov, na vso moč ropotala in se drla: "Muliii." Vsi so se poskrili, jaz pa sem se zabavala. Nato sem počakala prave parkeljne in šla v pričakovanju, da mi pravi Miklavž vendarle ponoči kaj prinese, vesela spat. Vendarle sem bila pridna. In me je nagradil. Kakopak."

Nina Donelli: Vedno sem se bala parkeljnov

Glasbenica je v otroštvu praznovala vse tri decembrske može. "Čeprav sem bila vedno pridna, sem se bala parkeljnov in njihovih verig. Nikoli ne bom pozabila, kako me je bilo strah ... Ko sem bila majhna, smo s prijatelji bežali pred njimi, ko nas je kakšen ujel, pa smo morali zmoliti Oče naš," pripoveduje Nina, ki nam je še zaupala, kaj ji je prinesel Miklavž: "Spominjam se, da sem dobivala parkeljne iz kruha, sadje in sladkarije. Zdaj pa sem za moje starše očitno prevelika za praznovanje miklavževega, imam pa dva krščenca, ki sta še majhna. Kmalu bom tista, ki bo nosila sadje in sladkarije ..."

Kaj znani menijo o Miklavžu?

Tim Kores - Kori je šibo preizkusil kar na sestri

Štajerski glasbenik, ki je namazan z vsemi žavbami, pravi, da miklavževanje pri njih doma nikoli ni bilo nič posebnega. "Največkrat sem dobil šibo in sladkarije. Sem pa nekoč šibo sam preizkusil, in sicer kar na sestri ... potem pa jo je posledično foter na meni," nam je zaupal Kori.

Kaj znani menijo o Miklavžu?

Christine Zadnikar se spominja zasneženih vaških poti

"Miklavžev večer je bil najbolj pričakovan večer, ko sem bila mlajša. Mami in oči sta zadevo izpeljala vrhunsko, vsako leto, dokler le nisva od drugih slišala, da Miklavža v resnici ni in je le ideja, spomin. Spomnim se večera, ko sem bila v kopalnici z mami, ko se je kar nenadoma zaslišal zvok verige pred oknom. Slišati je bilo verigo in brundanje, hitro sem začela moliti in govoriti, da sem bila pridna. Za miklavževo zvečer sta starša priredila teater s pomočjo strica, ki je vlogo vsakič vrhunsko odigral. Spominjam se tudi zasneženih vaških poti in večernega sankanja s starši, in ko smo prišli nazaj domov, sva z bratom dejansko letela v sobe, kjer naju je vedno čakalo presenečenje. Božič v naši družini praznujemo šele nekaj let. Miklavžev večer pa mi je pustil tradicijo in prijetne spomine, ki bi jih želela obuditi s svojo družino," pojasni Christine.

Kaj znani menijo o Miklavžu?

Pia Pustovrh se še danes boji parkeljnov

December je v njeni družini zelo pomemben čas, letos pa toliko bolj, ker bo prvič vse tri praznične može sam spoznal tudi njen sin.  "Miklavž  je običajno začel sezono lepih trenutkov in presenečenj z malenkostmi, ki jih pospremijo sladkarije in mandarine ... Se pa od majhnega bojim parkeljnov. In ko pride  Miklavž  s parkeljni, me ne boste videli v prvi vrsti. Pred leti sem kot novinarka delala reportažo na to temo in se znašla med parkeljni, ki so mi pošteno ponagajali, ker so me sodelavci zašpecali, da se jih bojim. Če me ne bi hitro spustili iz primeža, bi takrat verjetno spustila tudi solzo pred kamero," dodaja Pia Pustovrh.

Kaj znani menijo o Miklavžu?

Matjaž Kumelj se je skril pod mizo

Zvezdnik muzikala Mamma Mia! Matjaž Kumelj pravi, da je december tisti mesec, ki ga obožuje, "čeprav je res, da se pravo vzdušje začenja, ko pride prvi mož na vrsto, torej Miklavž". Pravi, da bi bilo vse lepo in prav, če ne bi bilo poleg njega še parkeljna, ki mu pomaga. "Pri nas v hiši je bilo vedno pestro, že zaradi tega, ker smo se pripravljali na praznovanje teh dni in uživali v decembru z okraševanjem. Ko je prišel na vrsto Miklavž, si je pokojni dedek nadel velik naramni koš, pobral verige različnih velikosti, ki jih ni bilo malo, oblekel ogromen plašč in odšel po vasi strašit otroke, ki niso bili pridni. Sam sem nekako vedel, da je to on, a sem bil vseeno, ko je prišel v hišo, takoj pod mizo," v smehu pove Matjaž, ki nikoli ne bo pozabil zvoka verig v košu.

Kaj znani menijo o Miklavžu?

Foto: Shutterstock, osebni arhiv, Tibor Golob, Ivan Bliznetsov, Ana Gregorič