Kako se znani Slovenci spominjajo zimskih radosti iz otroštva?

Kako se znani Slovenci spominjajo zimskih radosti iz otroštva? (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lady
24. 11. 2017

Regino, Dadija Daza, Omarja Naberja, Terkaja in Damirja Kovačiča smo povprašali, kakšne so bile njihove zime v otroštvu ...

Dadi Daz: Kot otrok se je veselil snežink

Glasbenik Dadi Daz pravi, da ga zdaj prvi sneg ne navdušuje najbolj. Precej drugače je bilo, ko je bil še otrok, saj je s tem povezoval praznike in darila ter počitnice. "Zanimiva prigoda se mi je zgodila še pred šolo. Ko je tisto zimo zapadel prvi sneg, sem takoj šibal po sani. Sosedov fant je imel kužka mešančka, tako da sva oblekla še njega. Vem, da mu je na prve tačke nataknil čeveljčke velike punčke, ki so jo imeli doma. To so tiste z razkošnimi lasmi, ki so jih postavljali na sredino zakonskih postelj. Kuža nad čeveljci ni bil navdušen, zato ni naredil niti koraka. Ker sem bil mlajši, sem se ponudil, da ga imam v naročju na saneh. Sosed pa naju je do sosedovega hriba, ki vodi na Senico, vlekel. Razumljivo, na koncu so naju doma oba ošteli."

Omar Naber: Ne mara plundre

Spomini na otroško razigranost

Tudi naš letošnji evrovizijski predstavnik ima sneg zelo rad, a kot pravi, predvsem ko pada, plundre ne mara. "Odveč mi je to, kar pride zraven, torej mraz. Veliko raje imam pomlad in poletje. Všeč pa sta mi praznično vzdušje in biti doma na toplem, ko zunaj brije mraz," pripoveduje Omar, ki se ob tem spomni, da je nazadnje smučal v četrtem razredu. "Prav zaradi tega, ker me mraz zelo moti, v genih imam namreč zapisano toplo vreme, saj moj oče prihaja iz Jordanije. Tam niti pozimi temperatura ne pade pod 15 stopinj." Ob tem nam Omar zaupa še eno zelo zanimivo prigodo: "Prvega snega se najbolj spominjam, ko smo prišli iz kindvorane po filmu Sam doma. Vsi smo bili pod močnim vtisom srečnega konca in praznične idile v filmu, ko smo prišli ven, pa je sneg padal kot za stavo. To je bil najlepši prvi sneg, kar jim pomnim!"

Rok Terkaj: Nestrpno čaka zvok gaženja

Spomini na otroško razigranost

"Ko prvič močno zasneži, pričakujem, da se ustvarita takšna posebna tišina in atmosfera. In čakam zvok gaženja po snegu, ko dela hrc, hrc. To pa še ni vse, saj z veseljem čakam tudi praznike, ko se bomo zbrali vsi družinski člani. Na smučanje bomo najbrž za en teden odšli v Švico, da malo testiramo 'kante' na smučeh, ali dobro primejo, in da se podružimo z ekipo," pravi Trkaj, ki ve, da ga ob prvi pošiljki snega čaka prav posebno delo. "Spomin imam pravzaprav na kidanje. Ko je treba pred blokom skidati, si z veseljem nadenem specialne visoke čevlje, grem po lopato in si rečem: Just kidding!" pove v smehu.

Damir Kovačič: Ne mara snega, ker je zmrznjene sorte

Spomini na otroško razigranost

"Ko sem bil še otrok, so bile zime bolj hladne in z več snega kot zdaj," se prvih snežink in otroške razigranosti spominja Damir Kovačič. "Bil je eden tistih pravih zimskih dni z veliko snega. Očetu sem povedal, da bi šel rad s prijatelji na hrib, kjer bi se sankali. Hitro sem si oblekel bundo in čakal očeta, da odrineva proti hribu. Ko me je zagledal, kako malo sem oblečen, sem moral nazaj. Jokal sem, ker sem mislil, da ne bova šla na sneg. Za sankanje se moraš dobro obleči, je dejal in me oblekel tako dobro, da sem bil kot robot. Tako oblečen sem se komaj premikal, zato me je kar položil na sani kot vrečo peska in me peljal do hriba. Takrat mame ni bilo doma," pove v smehu.

Regina: Po nakupih s sanmi

Spomini na otroško razigranost

Pevka Regina nam je zaupala, da preprosto obožuje sneg, hkrati pa, da pogreša čase, ko je sneg zapadel novembra in se obdržal vse do marca. "Najlepše je bilo, ko sva z mamo šli po nakupih kar s sankami, tako da sva polne vreče naložili na sanke in sva vse lepo privlekli domov. In že ob prvem snegu je takoj nastal snežak. Sicer zelo majhen, ampak to sploh ni bilo pomembno," pripoveduje pevka in doda: "Ples snežink je zame posebno doživetje tudi zato, ker se vsi umirijo, saj so primorani upočasniti tempo. Poleg tega so noči krasne, ker so svetlejše zaradi odseva. Pa tudi vse postane tišje. Avtomobilov skoraj ni slišati. No, je pa res, da kidanje ni prav nič zabavno, sploh zjutraj, ko je treba v službo."

Besedilo: Alesh Maatko // Foto: Igor Zaplatil, Agencija Ekskluzivno, osebni albumi

Priporočamo