Kaly Kolonič je navdušena nad materinstvom!

Kaly Kolonič je navdušena nad materinstvom! (foto: Mihaela Majerhold Ostrovšnik) Mihaela Majerhold Ostrovšnik
Vir: Lady
5. 4. 2017

Zakaj bi shranjevali matične celice ob rojstvu otroka in kako bi lahko naredili porod lažji in prijetnejši? Kaly Kolonič, znana medijska oseba in piarovka številnih znanih zvezdnikov, ki je pred kratkim rodila, nam je zaupala svojo izkušnjo poroda v meditativnem stanju.

Kaly Kolonič je znano ime v medijskem svetu. Morda se je spomnite kot članice skupine Select, s katero je večkrat stala na odru, danes pa je prav tako večkrat na odru in za njim, saj je uspešna podjetnica in piarovka, ki skrbi za stike z javnostjo za številne znane osebnosti, večkrat pa tudi vodi kakšno prireditev.

Čeprav uživa v družbi svojih nečakov, pa se je neskončno razveselila, ko je izvedela, da je noseča. Zato se je tega posebnega časa v svojem življenju lotila s posebno pazljivostjo, da bi bil porod čim lažji zanjo in za njenega sinka. ''Včasih so ljudje razmišljali, ali bi shranili matične celice za svojega otroka ali ne. Danes razmišljamo drugače. Vemo, da je pametno, da shranimo matične celice, odločamo se le za banko, v kateri jih bomo shranili. Seveda si vsi želimo, da jih ne bi nikoli potrebovali, ampak ne želimo pa se nikdar 'tolči po glavi', zakaj jih nismo shranili, če pride do zdravstvene situacije, saj bi s tem lahko rešili življenje otroku ali celo sebi, če so njihove matične celice kompatibilne z našimi. Ker vedno stavim na kakovost, je bil Future Health moja takojšnja in najboljša izbira. Matične celice lahko kmalu postanejo temelj za zdravljenje bolezni, kot so parkinsonova bolezen, diabetes, odpoved srca, cerebralna paraliza, srčne bolezni ter vrsto drugih kroničnih tegob in tudi oblik rakavih obolenj, v prihodnje pa bomo z njimi lahko zdravili še multiplo sklerozo, alzheimerjevo bolezen, aids, cirozo jeter, kronovo bolezen in številne druge. Vsekakor lahko govorimo o revolucionarnem napredku v medicini v prihodnosti na področju človeških celic. Zato je bila zame odločitev izjemno lahka ...'' je povedala Kaly, ki je danes mamica sinka Arta.

Ker se veliko govori o težkih porodih, ki so stresni tako za mamice kot otroke, pa se je lotila še posebnega sistema, ki ga sicer uporabljajo tudi drugi znani Slovenci, med njimi Branko Djurić – Djuro in Tanja Ribič, ki se z metodo sproščata pred predstavami, Zvezdana Mlakar in celo vrhunski športniki, da si tako pomagajo do večjih športnih uspehov.

Posebna priprava na porod

''Želela sem si, da bi bil porod zame lepa izkušnja, ki mi bo za vedno ostala v spominu. Poznam namreč vse preveč žensk, ki imajo to izkušnjo v zelo slabem spominu. Prav zaradi tega sem se odločila, da se na porod dobro pripravim in ga v mesecih nosečnosti tudi vizualiziram. S pomočjo Blanke Gašperlin, višje medicinske sestre in predstavnice sistema SITA, smo naredili posebno, zame prilagojeno, sugestivno meditacijo, kjer sem zadnje mesece nosečnosti dihala s harmonizatorjem dihanja in se v alfa stanju več mesecev pripravljala na porod. Z gospo Blanko sva napisali, kaj vse mi je pomembno glede poroda, kako si ga predstavljam, kako želim, da teče, predvsem pa, da se znebim vseh strahov, povezanih z njim. Metoda Sita in harmonizator dihanja revitalizirata in uravnotežita celoten organizem in okrepita imunski sistem. Hipofiza, hipotalamus in sprednji limbični sistem v telo oddajajo endorfine, hormone dobrega počutja, ki so v tesni povezavi s posameznikovimi čustvi. Sprožajo občutek miru, zadovoljstva, radosti. Vesela sem za vso Blankino pomoč v času nosečnosti in v času poroda, saj mi je stoodstotno stala ob strani in z njeno pomočjo je bila to moja najlepša življenjska izkušnja. Mogoče se sliši malo nenavadno, a ves čas poroda (prve porodne dobe) sem imela zaprte oči in vse skupaj skozi popadke dojemala kot neko dolgo meditativno stanje, kjer je do iztisa teklo vse točno tako, kot sem si zamislila. Poleg Blanke je bil ob meni moj partner, ki mi je bil prav tako v izjemno oporo. Že njegova prisotnost je name vplivala izjemno terapevtsko, počutila sem se varno in pomirjeno. To je bila res najina skupna, lepa in nepozabna izkušnja.'' Blanka Gašperlin, višja medicinska sestra in predstavnica za metodo Sita, je dodala: ''Metoda Sita in vsakodnevna uporaba harmonizatorja dihanja sta Kaly omogočila sproščeno in prijetno nosečnost brez strahov. Saj vemo, da se kakovost življenja novorojenčka oblikuje že z bivanjem v maternici. Biti prisoten pri pripravi tako čudovitega dogodka je hkrati čast in odgovornost. S svojim in skupnim fiziološkim ravnovesjem je bila ta podpora izjemno energetska, Kaly pa je bila ves čas poroda v čudoviti koherenci.  Pogled na rojenega Arta me je izjemno ganil in mi bo za vedno ostal v spominu.''

Nato je še malo podrobneje razložila, za kaj pravzaprav gre: ''Ko se dojenček rodi, kar je naravni čudež, diha takoj s trebuščkom in skozi nos. Zato je zelo pomembno, da se tudi nosečnice naučijo pravilnega dihanja, kar nam omogočata program SITA in harmonizator dihanja. Ko nosečnice globlje dihajo s harmonizatorjem, vzpostavijo svoj prvi stik z dojenčkom, globlje se povežejo z otrokom, nosečnica se pomiri, manj je utrujena, predvsem pa se znebi strahov, povezanih z nosečnostjo in porodom. Zavestno polno dihanje in umirjanje možganskega delovanja vzpostavita globok stik med materjo in otrokom, ki je ključnega pomena, da je naša nosečnost lepa. Pomembno je, da začnemo že zelo zgodaj vzpostavljati pogoje tega ravnovesja, saj se s tem ustvarjajo pogoji, da je nosečnost lepša, da je porod prijetnejši, hitrejši. Ker je to psihološko stanje, ki ga delamo z metodo Sita vsak dan, je pomembno, da to začnemo delati čim prej.'' Zaradi dolgih urnikov, hitrega tempa življenja in vedno slabše obvladljivega stresa smo podvrženi raznim bolezenskim stanjem. ''Najprej pridejo izčrpanost, glavoboli, slabšanje spomina, depresije, ki pa lahko preidejo v resna bolezenska stanja. Ljudje se vse premalo zavedamo, kako pomembno je zavestno dihanje in kako blagodejno lahko vpliva na naše življenje na več področjih. Veliko ljudi se je zato zateklo k revolucionarni metodi Sita, ki so jo že pred 30 leti uporabljali v zvezni nemški vojski in je bila še pred časom za 'normalne smrtnike' velika skrivnost.

Biti mama je zanjo nekaj najlepšega

''Glede na to, da pride otrok na svet brez kakršnihkoli navodil za upravljanje, sem mislila, da bo vse skupaj težje, a očitno imamo starši naravno razvit čut. Tako da vse teče lepo, iz dneva v dan se učiš in hkrati uživaš v čisto novi izkušnji. Materinstvo ni takšno, kot sem ga pričakovala, je veliko lepše in resnično nekaj povsem čarobnega. Je vsekakor moj največji projekt do zdaj, čeprav sem jih izpeljala že tisoč. Ta je resnično poseben! Veselim se vsakega dne posebej, saj me Art vsak dan nauči kaj novega. Predvsem pa še vedno ne morem verjeti, da je tak čudež sploh mogoč, in je nekaj najlepšega, kar se nam lahko zgodi v življenju,'' je danes nad materinstvom navdušena Kaly.

Eva Jandl