Karel Erjavec: Pasja plat ministra

Karel Erjavec: Pasja plat ministra (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lea
9. 3. 2017

Medtem ko ga je javnost vajena z različnih sestankov in srečanj, smo imeli sami priložnost spoznati še drugo plat zunanjega ministra Karla Erjavca. Tisto malo bolj 'pasjo'.

Politik je že od otroštva zelo navezan na kosmatince. Ko je bil majhen, sta mu družbo delala dva mala kodra, vendar se je njuna zgodba žalostno končala. "Star sem bil le štiri leta, ko sem se z njima igral pred hišo. Kar nenadoma se je ob nas ustavil avtomobil, iz njega je stopil neznanec, pobožal psa ter vzel mlajšega in ga odpeljal. Nisem vedel, kaj se je zgodilo, šele čez nekaj trenutkov sem doumel, da se avto ne bo vrnil. Hudo sem jokal, prav tako tudi starejši koder Sadi, ki je pogrešal prijatelja in zavijal cele noči, zato smo ga morali oddati drugi družini, ker so že imeli te pse," je povedal Erjavec, ki vendarle ni dolgo ostal brez najboljšega štirinožnega prijatelja.

Zaradi filma Lassie se vrača je starše prepričal, da so mu kupili škotskega ovčarja, ki pa se je z velikim veseljem potepal. Pozneje v mladosti pa je postal lastnik belgijskih ovčarjev, saj je s tem ohranil svoj stik z Belgijo.

V zadnjih letih mu družbo delajo airedalci, terierji, ki sta jih s hčerko prvič videla na razstavi v Kranju. "Po poroki v naši družini dolgo časa nismo imeli domačega ljubljenčka, nekoč pa sva s hčerko Evo obiskal pasjo razstavo. Čisto iz radovednosti. Všeč ji je postal airedalski terier, tako zelo, da sva že stala pred izhodom, pa sva se obrnila in ga šla vnovič pogledat. Zaklepetala sva se z vzrediteljico, ki naju je prepričala, da sva enega mladička tudi rezervirala," se spominja minister, ki sprva ni upal povedati ženi, vendar se je strah kmalu razblinil, saj se je tudi njegova boljša polovica kmalu zaljubila v kosmato kepico.

Lun je že tretji predstavnik te pasme. Potrebuje veliko gibanja, s čimer pa politik nima težav, saj se z velikim veseljem ukvarja s športom. "Tudi če sem utrujen, se že zaradi Luna odpravim na sprehod, kar ni problem, saj živim na deželi. Največkrat si vzamem čas po službi, pa tudi ob sobotah in nedeljah, če le nisem v tujini. Med vikendom se odpraviva na bližnji hrib ali pa na Jezersko," prizna Erjavec, ki je skupaj z ženo prevzel skrb za domačega ljubljenčka.

Luna sicer v družini niso posebej šolali, saj je že tretji predstavnik airedalskih terierjev v hiši, medtem ko sta prvega v šolo odpeljala skupaj s hčerko. "Zdaj nekaj izkušenj že imamo, zato vemo, kako ga je treba vzgajati. Zahtevajo veliko potrpežljivosti in časa. Pri terierjih ne smeš biti pretirano grob, saj hitro povzamejo naše navade," nas je poučil politik, ki kar ne more prehvaliti svojega zvestega spremljevalca. Ta sicer zelo uboga, vendar bolj na drugi ukaz. "Pri prvem me le pogleda, da se prepriča, ali mislim resno," je v smehu priznal minister.

Priporočamo