Karim Merdjadi: Domačo kuhinjo prepusti ženi!

8. 7. 2016 | Vir: Lea
Deli
Karim Merdjadi: Domačo kuhinjo prepusti ženi! (foto: Helena Kermelj)
Helena Kermelj

Karima Merdjadija smo gledalci najbolj podrobno spoznali v oddaji MasterChef Slovenija, sicer pa ga s kulinariko že vse od malih nog povezuje ljubezen do peke slaščic.

Ustvarjalec je svojo kulinarično pot začel na gostinski šoli na Bledu leta 1988 in zgodbo nadaljeval v vojaški kuhinji ter na prestižni kulinarični šoli Cordon Bleu v Franciji, kjer se je šolal tako za kuharstvo kot slaščičarstvo. Zdaj Karim s hčerko ustvarja v lastnem slaščičarskem ateljeju, v katerem smo ga pred kratkim obiskala tudi dekleta iz uredništva. Karim, ki strast do dobre hrane deli s svojo družino, ne nazadnje atelje Karim v Kranju že vse od začetkov velja za družinski projekt, se še kako zaveda izvora svojih prednikov. Njegov oče je namreč Alžirec, prav v tej državi pa je kot otrok tudi sam preživel tri leta in si razširil obzorja okusov, kar nanj vpliva še danes. Ko smo ga povprašali, kakšna kulinarika mu je po vseh izkušnjah doma in v tujini najbližje, nam je povedal, da tista, ki je narejena s srcem, da pa je brez dvoma nepogrešljiva začimba njegove kuhinje kurkuma, ki je najpogosteje vključena v njegove jedi. "V resnici nimam najljubše jedi ali nekega okusa, ki bi ga vlekel iz otroštva. Že kot otrok sem imel priložnost veliko potovati in tako sem spoznal različne okuse. To je najbolje zaznamovalo mojo kuhinjo," nam je še priznal.

Čeprav o Karimu v vseh medijih največ piše v povezavi s kuhinjo, pa se doma za potrebe družine za štedilnikom najpogosteje suka njegova žena. "V teh mesecih si v resnici sam ne oblikujem jedilnika, ampak najpogosteje jem tisto, kar skuha žena. In moram priznati, da zelo dobro kuha. Mislim, da se to vidi tudi na meni," nam je v smehu povedal Karim, ki se v kuhinji sicer rad druži z družino, predvsem s hčerko Niko, ki je tudi profesionalno že stopila na njegovo pot.  Razkril je, da sta doma od nekdaj rada ustvarjala predvsem slaščice – najpogosteje naj bi se na domačem meniju znašla saher torta – ,zdaj pa so takšna druženja zaradi razpetih družinskih urnikov vse redkejša. In čeprav Nika poklicno ni usmerjena v kulinariko, se v njihovem družinskem ateljeju veliko družita.

5 nasvetov za slastne makrone

Karim Merdjardi je brez dvoma vsem poznan po peki svojih slastnih slaščic, še posebej pa to velja za prefinjene makrone. Mojstra te rahle slaščice, ki težave pri peki pozvroča v ničkoliko kuhinjah, smo povprašali, kje pravzaprav tiči skrivnost priprave pristnega okusa te francoske slaščice ...

1. Izbor sestavin

Sestavine, ki jih izbirate, naj bodo resnično kakovostne. Sadje za polnilno naj bo sveže, prav tako jajca in smetana.

2. Veliko ljubezni

... ker na ljubezni svet stoji.

3. Natančno tehtanje sestavin

Macaroni namreč niso ena izmed tistih slaščic, ki bi jo lahko pripravili brez kuhinjske tehtnice.

4. Postopek sušenja in pečenja

Priprava te rahle slaščice bo preglavice povzročala tistim, ki se radi neučakano vrtijo pred pečico.

5. Skrivnost sočnega okusa

Karim pravi, da je skrivnost sočnih macaronov v pravilni teksturi polnila, ki rahlemu biskvitu dodaja potrebno vlažnost.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu