Karim Merdjadi ima lepe spomine na praznike iz otroštva

6. 1. 2017 | Vir: Story
Deli
Pri nakupu daril v družini Merdjadi velja eno pravilo: mora biti uporabno. (foto: osebni arhiv, Helena Kermelj)
osebni arhiv, Helena Kermelj

V mesecu, ko dobra kulinarika navadno dobi prednost pred dietami, se luči v kuhinji Karimovega ateljeja odprejo še kakšno uro prej kot navadno. Tam z veliko ljubezni Karim, Helena in Nika Merdjadi pripravljajo nove sladke dobrote, okrog katerih se že ves december vrtijo njihovi vsakdanjiki.

Čeprav se družinska srečanja za obloženo mizo pod Karimovo streho navadno začnejo s skupnim ustvarjanjem v kuhinji, nam je zvezdnik šova MasterChef Slovenija razkril, da so si kljub veliki količini dela v decembru vzeli tudi nekaj časa za sproščeno druženje. Praznike tako preživljajo doma, kar pa je po letu napornih službenih obveznosti kot naročeno. "Vse leto smo kot družina na tisoč obratih in delamo na polno. Predstavljate si lahko, da med letom časa za počitek res ni veliko, zato praznike radi preživimo doma, in če se le da, skupaj poležavamo na kavču," je letošnje praznike strnil kuharski ustvarjalec in dodal, da v njihovi družini novoletni prazniki veljajo za tisti čas v letu, ko lahko vsak počne to, kar si želi.

"Okrog božiča nimamo nobenih posebnih navad ali pravil. Skupaj povečerjamo, tega se vedno držimo. Potem pa vsak počne, kar si želi. Mislim, da mora čez leto vse potekati tako organizirano, da je lepo, če med prazniki lahko vsak počne preprosto to, kar si želi," pojasni Karim, ki ne spada med tiste božične navdušence, ki v svoj dom praznične luči spustijo že v prvih dneh veselega meseca. "Na živce mi gre, če se vsa ta norija okrog božica začne prezgodaj. To zagotovo pokvari vzdušje. Pri nas zato drevesce postavimo okoli 20. decembra, je pa res, da za praznično dekoracijo pri nas doma poskrbita žena in hčerka." Ustvarjalec prepoznavnih slaščic namreč ne mara potrošniško naravnanih teženj zadnjih nekaj let in v mislih še vedno hrani najlepše spomine na božič iz otroštva. "Ko pomislim na praznike iz otroštva, mi je toplo pri srcu predvsem zato, ker v tistih časih nismo imeli vsega toliko na voljo čez leto. Spomnim se, kako sem bil kot otrok neučakan, kaj me bo pričakalo pod smrekico," se spominja in dodaja, da se tudi zdaj prazničnim nakupom izogne.

"Ne prenesem gneče in nervoze v trgovinah. Pri nas imamo pri obdarovanju načelo, da vsak dobi tisto, kar resnično potrebuje in kar mu bo prišlo prav, pa čeprav gre samo za malenkost, kot je nastavek za mobilni telefon v avtomobilu. Glavno pravilo je torej, da mora biti praktično, in ne nekaj, kar bo samo ležalo na polici," je še povedal Karim, ki sicer že komaj čaka na otoplitev, saj mu zima ni bila nikoli preveč pri srcu. "Zima ni moj letni čas in komaj čakam, da je bo konec," je v smehu še povedal ustvarjalec in iskreno priznal, da je njegova ljubezen do zimskih športov skozi leta ugasnila.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije osebni arhiv, Helena Kermelj

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave

Nova Story že v prodaji

Story 01/2017

Story 01/2017, od 29. 12. 2016