Karin Sabadin: "Ustvarjalnost je pomembno gibalo sveta"

Karin Sabadin: "Ustvarjalnost je pomembno gibalo sveta" (foto: Adrijan Pregelj) Adrijan Pregelj
Vir: Jana
12. 5. 2019

Za priljubljeno voditeljico oddaje Dobro jutro sta odkrivanje novih svetov in žar v očeh neusahljiv vir navdiha.

Že več kot deset let sodelujete pri oddaji Dobro jutro. Kaj vas motivira pri delu?

Oddaja Dobro jutro je kot vrtiljak, na katerem vsakič znova potujemo novim dogodivščinam naproti. Vanje se skupaj z nami podajajo strokovnjaki, kuharji in naši gledalci, ki jim vsak torek ponudimo zajeten odmerek primorskega utripa. Odkrivanje novih svetov in žar v očeh sta neusahljiv vir navdiha pri snovanju primorskega jutranjega okna.

Kako se zjutraj pripravljate na oddajo?

Jutro pred oddajo ima svoje zakonitosti, vstajanje je še vedno zgodnje. Zunaj je še temno, mesto še spi. Doma vedno zadiši po kavi, zajtrk je obvezen sestavni del jutra, saj nehamo delati okrog opoldneva, ko je že čas za kosilo. Po oddaji, ki v celoti poteka v živo, snemamo napovedi, saj najboljše iz jutra popoldne ponudimo tudi gledalcem TV Koper v oddaji Dober dan, vsak dan.

Si predvajate kakšno posebno pesem, ki vam zjutraj daje zagon za delo?

Medtem ko tečejo še zadnje priprave na oddajo, smo drug do drugega pozorni. Včasih je dovolj že posebej prijazen pozdrav, spet drugič nekdo prinese kavo, ponudi objem. Zgodi se, da me na poti ulovi tudi melodija, ki si jo potem prepevam še ves dan.

Kdaj ste odkrili, da se želite ukvarjati z novinarstvom?

Zgodaj in pozno, odvisno od gledišča. Gimnazijska leta so prinesla prvi stik z novinarstvom, takrat še na radiu, pozneje, v času študija, pa smo odkrivali barviti svet televizije. Ključno se mi zdi odgovoriti na vprašanje, kaj nas izpolnjuje, kaj osrečuje? Ko si priznamo odgovor, je veliko lažje sprejemati odločitve.

Lani ste zmagali na natečaju kratkih zgodb. Zakaj ste se odločili za sodelovanje?

Menim, da je ustvarjalnost izjemno pomembno gibalo sveta, zato smo lahko hvaležni RTV Slovenija in programu Ars, da še naprej gojita tradicijo anonimnega literarnega natečaja, ki bo kmalu praznoval tri desetletja. Podobno najverjetneje čutijo vsi, ki ustvarjajo in vsi, ki smo jih doslej imeli možnost slišati in spoznati. V nas se nabirajo usedline življenja, vodilo me je razmišljanje o Drugem, ki išče pot v boljše življenje, pri čemer prepogosto pozabljamo, da smo ta Drugi že jutri lahko mi sami.

Menda ste velika ljubiteljica knjig. Katera vas je nazad­nje navdušila?

Vedeževalec mi je rekel. Tiziano Terzani je ustvaril kultno knjigo. Čeprav italijanskega novinarja ni več med nami, njegovo delo odzvanja in nas vrača na pot izpraševanja o razumu in nerazložljivem.

Kako si napolnite baterije po napornem delovnem dnevu?

Vsi mi moramo izstopiti z vlaka, postaje za počitek so običajno nasprotje sestavin, ki jih vsebuje delovni dan; narava, tišina, gibanje.

Brez česa si ne predstavljate življenja?

Brez stika z vodo. 

Besedilo: Danaja Lorenčič // Fotografija: Adrijan Pregelj