Karin Sabadin: Vzljubila je jutra

Karin Sabadin: Vzljubila je jutra (foto: Alpe) Alpe
Vir: Nova
1. 3. 2016

Primorska televizijska voditeljica Karin Sabadin v oddaji Dobro jutro prebuja gledalce s primorskega konca.

Zanima nas vaš odnos do jutra, saj zgodnje vstajanje pred 5. uro zjutraj, ko se odpravljate na TV Koper, le ni mačji kašelj?

Svojo prvo jutranjo kavo praviloma spijem doma. Ob zajtrku in ob pozornem opazovanju sprememb v naravi, ki jih prinese vsak letni čas posebej. Sredi zime in mraza je zunaj še trda tema in vsak čas nas bo prebujalo prvo jutranje sonce. Ko se to razlije po še zaspanem koprskem zalivu, si mislim, da je to eden najlepših prizorov za vstop v nov dan. Že ta pogled me razveseli in tako sem vzljubila svoja jutra, čeprav pred tem nisem bila ravno jutranji človek.

Prihod na delovno mesto v ranem jutru ima najverjetneje prav poseben čar?

Res je, običajno sem ubirala vedno isto pot in človek bi mislil, da se mu ob tako zgodnji uri ne more zgoditi nič zanimivega, pa ni tako. Nekaj časa sva se redno srečevali s starejšo gospo, ki je že zjutraj izvajala nordijsko hojo, nasmehnili sva se in pozdravili ter šli vsaka svojemu dnevu naproti. Spet drugič sem na drugem koncu mesta povsem nepričakovano opazila grafit Jutra v Kopru so najlepša. To so majhni drobci, skorajda darila, ki lahko služijo kot navdih pri delu, pri oblikovanju prvega jutranjega pozdrava gledalcem.

Ob torkih in četrtkih vas lahko širna Slovenija spremlja v oddaji Dobro jutro. Kako potekajo priprave?

Voditelji skupaj z uredniki in drugimi sodelavci izbiramo raznovrstne vsebine, smo torej tudi redaktorji oddaje, vsakdo od voditeljev pa temam vdahne svoj pridih. S sliko in besedo potujemo v najrazličnejše kraje na Primorskem in k Slovencem v Italiji, veseli smo, da se na naša povabila v studio odzovejo gostje od blizu in daleč, in to kljub zgodnji uri. Stremljenje h kakovostnim vsebinam in izvedbi nas kot ekipo spremlja ves čas priprav. Kondicijo za vse skupaj pa vzdržujemo tudi s predahom, največkrat nekje v naravi, kar pa ne pomeni, da misli povsem potihnejo.

Po poklicu ste novinarka, kako ste zajadrali v te vode?

Začetki so bili nadvse navdihujoči in zabavni, mentorji so nas spodbujali in bodrili in nam s časom zaupali vse odgovornejše novinarske in voditeljske izzive. Prve korake v novinarstvu sem naredila iz čiste radovednosti do življenja. Televizijska avdicija za oddajo Študentska me je z Radia Koper pripeljala čez cesto, na mlajšo sestro televizijo, ki prav letos praznuje dve obletnici pod isto streho. 40 let slovenskega regionalnega programa in 45 let od ustanovitve TV Koper-Capodistria, česar se zelo veselim.

Poleg vodenja oddaje Dobro jutro ste dejavni tudi pri soustvarjanju, pripravljanju prispevkov oddaj o kulturi. Nam razkrijete svoj odnos do tega širokega področja?

Novinarja in voditelja mora zanimati vse, tudi tisto, kar ga ne zanima, so nas učili na fakulteti, in to drži. Pa vendar ima vsakdo od nas svoj najljubši kotiček, svoj posvečen prostor zanimanja. Kultura v najširšem pomenu besede je del nas, poročanje o kulturnih vsebinah pa je vsakič znova vznemirljiv izziv. Delujem v prepričanju, da lahko kultura nagovori široke množice ljudi, ne da bi ji odvzeli prvobitnost oziroma njeno pravo sporočilno vrednost. Izjemno sem vesela, da lahko ustvarjam v mediju, kjer imajo kulturne vsebine posebno mesto, s čimer RTV Slovenija uresničuje eno od svojih temeljnih poslanstev.

Stran od televizijskih kamer ste Karin. Radi bi vstopili za nekaj trenutkov v vašo zasebnost. Ste zaljubljeni?

Zaljubljena, v življenje (nasmeh) ... Kaj več kot to pa ni za javnost. Ločnica med zasebnim in javnim mora biti. Sem odločna zagovornica stališča, da o nas najbolje govori naše delo.

Alojz Petrovčič

Značke: Karin Sabadin

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri