Karin Šimonka: Čez noč izpraznila hladilnik

Karin Šimonka: Čez noč izpraznila hladilnik (foto: Goran Antley) Goran Antley
5. 8. 2016

Poletni meseci so obarvani v vse vrste zelenjave in sadja, zato smo se med stojnicami na tržnici sprehodili s Karin Šimonka, direktorico podjetja Organika +, ki nas poleti razveseljuje s sladoledi Indy&Pippa.

Podjetnica in mamica dveh otrok je znana po tem, da veliko pozornosti posveča zdravemu jedilniku, ob skodelici ekološkega bezgovega čaja pa nam je zaupala tudi najljubši recept za sladico.

Simpatična rjavolaska je več let delala kot osebna trenerka in se udeleževala predavanj na temo zdrave prehrane. "Takrat sem se prehranjevala po načelih fitnes prehrane, vendar pa se nisem dobro počutila. Zato sem preizkušala najrazličnejše načine prehranjevanja, ob tem pa naletela tudi na veganstvo. Udeležila sem se tudi vikend seminarja o prehrani, ki ga je vodil priznan italijanski predavatelj. Takoj me je navdušil, in ko sem prišla domov, sem izpraznila hladilnik in vreče hrane odnesla mami. Nisem se postopoma navajala, temveč se je pri meni vse zgodilo čez noč," se prvega srečanja z rastlinsko prehrano spominja Karin. Zaradi hitrega prehoda pa je na začetku njeno telo doživelo velik šok in bilo jo je že pošteno strah. "Kaj pa, če veganska hrana ni zame?! Naj se vrnem na stara pota," se je spraševala.

Stanje pa se je kmalu izboljšalo, zdravstvene težave so izginile. Pojavile pa so se nove, saj svet le ni tako naklonjen drugačnim vrstam prehranjevanja.

"Sama želim, da se moja malčka prehranjujeta zdravo. Sofia se trenutno navdušuje nad bučkami, medtem ko je Alexander velik ljubitelj brezglutenskih palačink z domačim čokoladnim namazom, sicer pa za mizo ni nikoli izbirčen," nam je razložila podjetnica. Njihov jedilnik je izredno razgiban, na njem se znajdejo najrazličnejši namazi, kosmiči, zelenjava ...

"Številni me sprašujejo, kaj sploh jemo? Moja prehrana je precej bolj raznovrstna kot prej," pojasni Karin, nad jedmi pa je navdušen tudi njen mož, poslovnež Tibor Šimonka. Pri njenem načinu prehranjevanja jo podpira, vendar pa sam na spremembe še ni pripravljen, čeprav v svoji kuhinji pripravljajo izključno veganske jedi.

"Obožuje zelenjavo, saj jo je tudi v otroštvu ogromno pojedel," pove Karin, ki je moža seznanila z veganskimi kuharskimi namigi, zdaj pa med vikendi rad eksperimentira tudi sam. Med poletnimi pikniki s prehrano nimajo težav, kljub temu pa Karin vedno s seboj vzame nekaj hrane. "Moje torbe so polne hrane," pove v smehu in nadaljuje: "Ponavadi nam pripravijo rastlinsko glavno jed, vendar pa se hitro zatakne pri sladici, saj se izogibam rafiniranemu sladkorju."

Vsi štirje sicer najbolj uživajo v sladoledih Indy&Pippa, ki so jih pred leti ustvarili v podjetju Organika +. Njen dragi je navdušen nad okusom čokolade, medtem ko Karin najraje meša sadne okuse s čokoladnimi. "Tibor je velik gurman, zato sem zelo vesela, da se temu sladoledu ne more upreti," nam je zaupala Karin, ki je navdušena nad sladoledom, s katerim se lahko posladkate brez slabe vesti. Pri kupovanju hrane je posebej pozorna na ekološke, sveže, organske izdelke, zelo rada pa obišče ekološko tržnico ali pa domače kmetije. Jedi v večini pripravlja nad paro, saj tako ohrani vse vitamine in minerale v zelenjavi.

"Kadar kuham, mi na pomoč priskoči tudi Alexander, ki reže zelenjavo, medtem pa poje kakšen korenček, brokoli," svojega malega kuharskega mojstra pohvali Karin, z novim letom pa bo malček moral oditi v vrtec. Čeprav otroka privaja na rastlinsko hrano, ju želi seznaniti tudi z drugače mislečimi otroki. "Že zdaj se pripravljam, da bom znala sprejeti njegovo voljo, če se bo odločil za drugačno vrsto prehranjevanja. Ko bosta dovolj stara, ju bom seznanila z načini prehrane in upam, da bosta nadaljevala z rastlinsko. Danes se tega najbolj bojim. Če ne drugače, sem jima vsaj omogočila zdravo osnovo za rast," razmišlja Karin, vendar pa verjame, da se bosta pravilno odločila, saj je Alexander že zdaj izredno čustven fantek. "Ne želim, da bi ga pozneje izločili, temveč da bo nekaj posebnega in morda s svojim prepričanjem navdušil tudi druge," nam je zaupala simpatična podjetnica.

Recept za vroči sladoled Indy&Pippa

Sladoled Indy&Pippa, okus Chocojoy, postrežem z vročim prelivom:
Zavremo 400 g gozdnih sadežev (lahko tudi zmrznjenih). Dodamo 2-3 velike žlice javorjevega slada in med vretjem dodamo 2 veliki žlici KUZU, ki smo ga predhodno zmešali z dvema velikima žlicama vode. Kuhamo minuto, da se zgosti. Malo počakamo, da ni prevroče, vendar še toplo postrežemo s hladnim sladoledom.

Napisala: Nika Arsovski
Fotografije: Goran Antley

Priporočamo