Karin Šimonka: Lokalno, rastlinsko in ekološko

Vir: Lea
22. 5. 2016

Direktorica podjetja Organika+ in soproga poslovneža Tiborja Šimonke Karin je pred kratkim že drugič postala mamica. Njeno življenje tako od zdaj razsvetljujeta nekajmesečna Sofia Ana in dveletni Alexander Evan.

Karin se je nekoč ukvarjala tudi z osebnim trenerstvom, ki je verjetno pripomoglo k temu, da je kljub porodu ostala v dobri formi. Ob polnem dojenju in ukvarjanju z dvoletnikom ter malo dojenčico se kilogrami namreč kar topijo.

"Gre za precej drugačne vaje, kot sem jih bila vajena. Zibanje, nošenje in tekanje sem in tja pripomorejo pri kurjenju kalorij, se pa zelo dobro zavedam, da bom morala veliko več narediti za kondicijo in čvrsto telo ... Ampak zdaj sta na vrsti otroka," pove Karin, ki se že več kot deset let prehranjuje izključno na rastlinski osnovi. In nič drugače ni bilo niti med nosečnostjo.

"Moja nosečnost je bila precej preprosta, kljub manjšim težavicam, tudi pri porodu mi je bil prizaneseno, če poslušam zgodbe prijateljic. Vplivi na to pa so verjetno veliko globlji kot samo prehrana med nosečnostjo. Zavedam se, da stanje, v katerem smo, ni odvisno le od sedanjosti oziroma zadnjih nekaj let, ampak je produkt vseh preteklih dejanj in občutij," nam je zaupala vitalna mamica, ki je že pred leti takšno prehranjevanje predstavila tudi svojemu možu. Kot nam je povedala, ga ni poskušala prepričati, saj se je naučila, da je zelo nespametno spreminjati partnerja, ne nazadnje se je zaljubila v takšnega, kot je. Kljub temu jo uspešni poslovnež zelo spoštuje in podpira, zato doma kuhajo veganske obroke, se pa večkrat pošali, da "doma je zdravo, zunaj pa dobro".

Še vedno spoznava svoje telo

Tudi dvoletni Alexander Evan še ni izkusil živalske hrane in Karin upa, da bo to trajalo čim dlje.

"To je le moja želja, če se bo sam odločil drugače, se bom to potrudila sprejeti. Sama sem lahko le za zgled," je povedala simpatična lastnica podjetja Organika+, ki se ukvarja izključno z izdelavo rastlinskih in ekoloških izdelkov. Vendar pa vegansko prehranjevanje ne pomeni nujno tudi zdravja.

"Vegansko prehranjevanje je zelo širok pojem. Poznam kar nekaj ljudi, ki se prehranjujejo rastlinsko, hkrati pa kadijo, pijejo alkohol in jejo 'plastično solato' ter veliko rafiniranega sladkorja," pripoveduje Karin, ki se še vedno uči in trudi jesti čim bolj optimalno. Pri pripravi jedi pazi, da je hrana čim bolj lokalna, sveža, ekološko pridelana. Ne uživa razhudnikov in rafiniranega sladkorja, izogiba se glutenu. "Kar nekaj detajlov in kombinacij sem našla, ki ustrezajo mojemu telesu, ampak kot sem rekla, še vedno se učim in spoznavam svoje telo," veselo pove uspešna podjetnica.

Recept

Palačinke brez mleka, jajc, glutena in rafiniranega sladkorja.

Karin nam je zaupala recept za palačinke, ki jih Alexandru pripravlja za zajtrk.

Ekosestavine za palačinke:

 • 120 g ajdove moke
 • 80 g prosene moke
 • 50 g tapiokine moke
 • 1 JŽ mletih lanenih semen
 • 30 g javorjev sirup
 • 240 g ovseni napitek
 • 240 g vode
 • ščepec soli

Vse skupaj dobro premešamo s paličnim mešalnikom in spečemo 6 palačink na sončničnem ekoolju pri visoki temperaturi.

Ekosestavine za namaz:

 • 150 g praženih lešnikov (prepražite jih v pečici na 180 stopinj, 10 min in odstranite lupino)
 • 30 g kakava v prahu
 • 5 JŽ riževega napitka
 • 5 JŽ brezovega sladila
 • 3 JŽ kokosovega olja

Vse sestavine razen kokosovega olja zmešamo v močnem blenderju, na koncu dodamo še utekočinjeno kokosovo olje ter vse skupaj zmešamo. Zraven seveda postrežemo najljubši okus sladoleda Indy&Pipa, ki je prav tako brez mleka, glutena in rafiniranega sladkorja.

Značke: Karin Šimonka

Priporočamo