Katarina Benček: Mika jo študij v Ameriki

Katarina Benček: Mika jo študij v Ameriki (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
16. 9. 2016

Sončno opoldne, vročina pritiska. Dobiva se ob kavi v prijetni senci tivolskega parka, vendar simpatične Katarine Benček temperature ne motijo.

Zadnjih nekaj mesecev je namreč preživela v Los Angelesu, na socialnih omrežjih pa je pridno objavljala slike z bazena in utrinkov zabavnega življenja na drugi strani luže. "Ni vse tako, kot je videti," v smehu objasni Katarina, ki se kmalu spet odpravlja v Ameriko, kjer bi rada vpisala študij na kalifornijski univerzi.

"Najprej nisem vedela, da se bom morala tako kmalu vrniti v Slovenijo, saj sem se imela namen vračati šele decembra. Na faksu so mi namreč zagotovili, da ne potrebujem nikakršnih dodatnih papirjev, zdaj pa sem se bila prisiljena vrniti zaradi birokracije," svoj poletni prihod pojasni Katarina, ki najprej nad vrnitvijo ni bila niti malo navdušena. Kmalu po prihodu domov pa se je situacija obrnila. Po snidenju s čivavama, starši in preostalo družino ni bila več povsem prepričana, da se v Ameriko sploh še želi vrniti. "Uh, domače okolje. Začela sem bolj ceniti stvari, ki so se mi nekoč zdele samoumevne. Kako lepa je v resnici Slovenija. Kako srečni smo lahko, da pijemo čisto vodo in jemo kvalitetno hrano. V Los Angelesu sem kar precej časa porabila za preučevanje embalaže hrane, saj je ta polna dodatkov in škodljivih snovi. Če ne bi bila pozorna na to, bi na koncu postala nasedli kit. (smeh) Kljub temu pa sem se odločila, da se v Ameriko vrnem, še vsaj za tri mesece, da vidim, kako bo s študijem," razlaga lepotička. Tako jo najprej čaka izpit iz angleščine, naslednji korak pa je študij na UCLA, ki pa predstavlja kar precejšen finančni zalogaj. Katarina bi se rada posvetila smeri Social media marketing, saj univerza omogoča združevanje različnih smeri in predmetov zanimanja. Poleg tega jo prijateljice pogosto pokličejo, če se jim pokvari računalnik ali pa telefon, saj jih lahko svetlolaska brez problemov popravi. Septembra se tako vrača v L. A., decembra pa jo čaka vpis na univerzo.

"Obstaja tudi možnost, da se vpišem na še neko drugo univerzo, vendar pa ta ne ponuja tako kakovostnih referenc. Verjetno ne bi imela veliko težav pri opravljanju izpitov, vendar pa mi je škoda denarja, saj sem že v Sloveniji skoraj dokončala dve fakulteti," pojasni Katarina in prizna, da tudi sama še ni povsem ugotovila, kaj bi rada. Prav zato so ji meseci v Ameriki prišli še kako prav, saj se je zaradi miru lahko večkrat poglobila vase in si vzela čas. Želela je namreč predvsem spoznati samo sebe, ne pa postavnih predstavnikov moškega spola.

Ti ji trenutno predstavljajo bolj oviro na poti, prav tako pa ne razmišlja niti o ustvarjanju družine. V Los Angelesu pritiska v povezavi s partnerjem in otroki ni. Tam so ljudje stari več kot 30 let, pa vendar ne razmišljajo o tem, da bi se zresnili. Tukaj pa srečujem bivše sošolke, ki naokrog potiskajo vozičke. Doma na srečo tega pritiska ni, saj so tudi moji starši dokaj pozno dobili naju s sestro, zdaj pa vedo, da bodo pri meni morali počakati še malce dlje," v smehu zagotovi Katarina, ki bo kmalu vkorakala v tretje desetletje. Prav ta prelomnica pa jo bolj kot drugače muči v kariernem smislu. V zadnjem času je namreč pogosto iskala poklic, ki bi ga z veseljem opravljala, vendar zadnji dve leti velikih priložnosti ni bilo. Zdaj ustvarja projekt, ki združuje vse, kar rada počne. "V grobem vam lahko zaupal le, da je povezano z digitalnimi mediji, preostalo pa naj za nekaj časa še ostane skrivnost," doda velika ljubiteljica mode in lepote. "Že od začetka srednje šole uporabljam kremo proti gubicam, saj sem z mislijo na gube že od nekdaj obsedena. Moja mami je po rodu Beograjčanka, zato imam to najverjetneje v genih," v smehu pojasni Katarina, ki se ne počuti kot 30-letnica, temveč bolj kot 25-letnica. Trideseti rojstni dan bo Katarina praznovala v Ameriki, pred kratkim je na Pagu skočila z bungee jumpingom, zato si bo mogoče tudi na rojstni dan privoščila kakšno posebno adrenalinsko doživetje. Kljub temu pa se s starostjo ne obremenjuje, pa tudi njene želje ob rojstnem dnevu bodo bolj skromne.

"Želim si le zdravja, zase in za svojo družino. Moja mami je dolgo imela težave, zato se zavedam, kako pomembno je," pojasni Katarina, ki je poletje preživela na hrvaški obali, kjer je delala in se ob enem zabavala s prijateljicami. Kljub živahnemu življenju, ki ji ga omogoča Los Angeles, pa Katarina ne bo pozabila na Slovenijo. "L. A. je fantastičen," z veseljem pripoveduje Katarina, "navdušilo me je večerno življenje, pa tudi številni muzeji, trgovine in velika svoboda, ki ti omogoča, da se popolnoma izraziš ter ne podrediš družbenim pričakovanjem. Pa vendar se bom vrnila v Slovenijo."

Napisala Nika Arsovski
Fotografije Primož Predalič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story37/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 37/2016

Story 37/2016, od 08. 09. 2016

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri