Katarina Čas in Jurij Zrnec v zapletenem 'razmerju': Prvič skupaj v postelji

Katarina Čas in Jurij Zrnec v zapletenem 'razmerju': Prvič skupaj  v postelji (foto: arhiv Karantanija Cinemas) arhiv Karantanija Cinemas
Vir: Lady
4. 5. 2017

Padla je prva klapa novega slovenskega celovečerca Prebujanja. Osrednje dogajanje je postavljeno v spalnice, pravzaprav v postelje, ki so glavna kulisa celotnega filma. Snemanje sta odprla dva od najprepoznavnejših obrazov svoje generacije, Katarina Čas in Jurij Zrnec, ki sta pred kamerami skupaj nastopila prvič. Igralca sta v resničnem življenju dobra prijatelja, v filmu pa je njun odnos precej zapleten.

Pred kratkim so v Ljubljani tako posneli prve prizore celovečerne drame Prebujanja režiserja Petra Bratuše, ki nastaja v koprodukciji RTV Slovenija.

Glavne vloge je režiser, ki je s Špelo Levičnik Oblak tudi avtor scenarija, zaupal šestim igralcem mlajše srednje generacije, ki v filmu igrajo tri pare: Katarini Čas in Juriju Zrnecu, Saši Pavlin Stosić in Sebastianu Cavazzi ter Jani Zupančič in Primožu Pirnatu.

Gre za zgodbo o odraščanju, čeprav glavni liki trkajo na štirideseta leta in jih vsakega po svoje daje kriza srednjih let. Med seboj se poznajo, ker so nekoč skupaj hodili v srednjo šolo, a si v filmu delijo le en skupen prizor. Skozi dogajanje se vsak po svoje spopadajo z dilemami in težavami, ki jih prinaša vsakdanjik. Sprašujejo se, kaj narediš, ko srečaš ljubezen izpred 20 let in se ti še vedno zdi, da je to ženska tvojega življenja? Kako je, ko se v tvoje stanovanje nepričakovano naseli seksi 25-letnica, zaradi katere si zapustil družino? Kaj narediš, ko se ti od višine dobesedno zvrti?

Katarina Čas

Nočna snemanja so lahko naporna

Prebujanja glavnih likov niso zgolj fizična, ampak predvsem mentalna. Skozi film pa vsak na svoj način spoznava, da je odraščanje proces, ki se nikoli res ne konča. Drama je namenjena tistim, ki jih obdobje tovrstnega odraščanja še čaka, kot tudi tistim, ki so to prebujanje že doživeli in ostali živi. "Režiserji radi razmišljamo o obdobjih, ki so se nam osebno zgodila pred desetimi leti. Verjetno zato, ker je to čas, ki ga poznamo bolje od tistega, ki ga trenutno živimo. Prebujanja pa so tudi delo glavnih igralcev, ki so na vajah pred začetkom snemanja filma s svojimi interpretacijami scenarij soustvarjali. Nekateri prizori so bili dodani na njihovo pobudo," je povedal Peter Bratuša,

Katarina Čas pa dodala, da se imajo na snemanju odlično. "Ekipa ni prevelika, tako da je atmosfera precej intimna. Verjetno tudi zato, ker prizore, v katerih nastopam z Jurijem, snemamo v stanovanju Petra Bratuše. Čuti se, da smo se večkrat dobili na vajah in nam je zato jasno, kam moramo pripeljati določeno sceno in kako. Vsi skupaj delujemo zelo umirjeno in učinkovito. Tudi zabavno je, kar je super, saj so nočna snemanja lahko naporna. Lažje je zdržati, če delaš z usklajeno in zabavno ekipo ljudi," je dejala lepa plavolaska.

Do končanega izdelka v 15 dneh

Prebujanja so prvi celovečerec režiserja Petra Bratuše, ki je na slovenski filmski sceni sicer prisoten že desetletja. Kot direktor fotografije se je podpisal pod prvi film neodvisne Slovenije, Anžlovarjevo komedijo Babica gre na jug, spominjamo pa se ga tudi kot režiserja serije Življenja Tomaža Kajzerja. Kot režiser po filmskem debiju ne bo dolgo počival, saj ga že avgusta čaka snemanje mladinskega celovečernega filma Gajin svet.

Sicer pa bo ekipa film Prebujanja posnela v dveh stanovanjih in v eni od sob hotela Union v Ljubljani. Pred njimi je 15 snemalnih dni, zadnji je načrtovan konec maja. Film bodo sproti montirali in s tem ves čas dobivali povratne informacije.

Barbara Majič