Katarina Čas o zgodbah iz spalnic, ki so bile napisane na stranišču

Katarina Čas o zgodbah iz spalnic, ki so bile napisane na stranišču (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
5. 11. 2017

Nova slovenska celovečerna drama Prebujanja ponuja vpogled v spalnice treh slovenskih parov. Te igra cvet naših igralcev, med njimi pa zagotovo izstopa Katarina Čas. "Vloga mi je bila izziv, ker je drugačna od videnega do zdaj," dodaja igralka, ki je sicer vzporedno s Prebujanji na Otoku snemala BBC-jevo britansko-ameriško koprodukcijsko serijo Love, Lies and Records.

Prebujanja so težko pričakovani celovečerni film, pravzaprav drama, ki v 85 minutah pove zgodbo o večnem odraščanju. "Idejo, da bi posnel film, ki se dogaja v naših spalnicah, sem dobil neko jutro, ko se mi ni ljubilo vstati," je povedal režiser Peter Bratuša. Film, ki je bil sprva mišljen kot kratki film, je na koncu postal celovečerec, ki se ukvarja s temo, pravzaprav univerzalno zgodbo o hrepenenjih in neizpolnjenih ciljih, o razumevanju ljubezni in partnerstva, skratka o odraščanju, ki jo nekateri imenujejo tudi kriza srednjih let. "Vedno sem vesela, ko me pokliče Peter Bratuša," pove Katarina Čas o režiserju Petru Bratuši.

Katarina Čas: Zgodbe iz spalnic, ki so bile napisane na stranišču

Gre sicer za njegov prvi celovečerni film, sicer pa ga poznamo predvsem kot režiserja televizijskih oglasov - teh je posnel več kot 350 - in po nadaljevanki Življenja Petra Kajzerja, v kateri je prav tako zaigrala Katarina Čas. Za film Prebujanja mu je uspelo dobiti naše trenutno najboljše igralce, ki so igrali tri pare, ki se vsak na svoj način spopadajo s krizo srednjih let. Prvi par sta Jurij Zrnec in Katarina Čas, ki igrata nekoč uspešnega fotografa Marcela in njegovo ženo Ulo. V njuni zgodbi je v ospredju ljubosumje, ki ga doživlja Marcel, saj njegovo nekoč bleščečo fotografsko kariero označijo za preživeto in izpeto, medtem ko Ula dobi priložnost, da bi bila lahko tudi sama uspešna v umetniškem svetu.

Bila je prepoznavna manekenka, ki je, ko je spoznala fotografa Marcela, pustila delo. Drugi par upodabljata Sebastian Cavazza in Saša Pavlin Stošić, Sebastian pa igra Roberta, moškega, starega več kot 40 let, ki se je zaradi ljubezni do študentke Jane ločil in zapustil dva otroka.

Katarina Čas: Zgodbe iz spalnic, ki so bile napisane na stranišču

Jana se nenapovedano preseli k njemu in vedno bolj je jasen medgeneracijski razkorak, ki ju loči. Tretji par igrata Primož Pirnat kot Jonas in Jana Zupančič kot Karmen. Po več kot 20 letih se srečata na Marcelovi razstavi, kjer njuna ljubezen znova vzplamti in končata v hotelski sobi, kjer izvemo za leta prikrivanj, hrepenenj in neizrečenih besed.

Besedilo: Eva Jandl // Foto: Igor Zaplatil, Goran Antley, Luka Karlin/ Karantanija Cinemas

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story44/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 44/2017

Story 44/2017, od 26. 10. 2017