Katarina Čas: Zakaj skriva ljubezen?

Vir: Story
6. 1. 2009
Katarina Čas je trenutno ena izmed najbolj opaznih slovenskih igralk, saj poleg Jonasa Žnidaršiča blesti v glavni vlogi v novi slovenski igrani nanizanki Strasti. Pozornost pa Katarini, ki se medijem raje izogiba, še zlasti kar zadeva zasebno in ljubezensko življenje, ne ustreza preveč.

Katarina, ki ima za seboj že bogato medijsko kariero - začela je pred 12 leti kot voditeljica glasbene oddaje Atlantis na Kanalu A – je na intervju prihitela naravnost s snemanja nanizanke. Ob čaju in orehovi rezini sva poklepetali o njenem poslovnem in zasebnem življenju, čeprav je o zadnjem, kot po navadi, ostala zelo skrivnostna.

Story: Nanizanko Strasti so označili za slovensko telenovelo oziroma limonado, kar ima po navadi negativen prizvok. Kaj menite o tem in koliko ima skupnega z mehiškimi telenovelami?
Mišljena je bila kot slovenska dnevna igrana nanizanka, saj prav zaradi pridevka telenovela lahko dobi prizvok in značilnosti latinskih limonad. Pri teh je velik poudarek na bogastvu, eleganci, pretiravanju in stilu, mi pa poskušamo biti bolj stvarni, življenjski in aktualni, da se gledalci lažje poistovetijo z liki. Latinski narodi so veliko bolj temperamentni od Slovencev, za njih je tako vedenje naravno, pri nas pa bi bilo preveč izumetničeno. Vzporednico z oznako telenovela bi lahko potegnila pri tematiki, saj gre pri obeh za zgodbo, v kateri najdemo dramo, razprtije, ljubimce in spletke. Se pa strinjam z nekaterimi kritikami, da v nadaljevanki manjka še več strasti.
Story: Kako potekajo snemanja?
Ker poskušamo biti čim bolj aktualni, scenariji nastajajo sproti, tako da niti sama ne vem, kaj se bo z mojim likom dogajalo v prihodnosti. Urnik je zelo naporen, scenarij dobim za dva tedna vnaprej, vendar se besedila zaradi velike količine učim za vsako snemanje in kader posebej. O dogajanju izvem sproti, poleg tega pa ne snemamo kronološko, kar me včasih preseneti, saj mi je ravno vizažistka zadnjič rekla, da mi mora na obraz narisati še modrico, vendar sploh nisem vedela, kje jo staknem ... Potem sem izvedela, da dr. Vasja, ki ga igra Jonas, udari Ano. Večkrat torej najprej posnameš posledico in šele pozneje vzrok.
Story: Se spomnite kakšne smešne dogodivščine s snemanja ali iz zakulisja?
Ko sem utrujena, me napade smeh. In prav to se mi je zgodilo zadnjič med snemanjem prizora z Inti Šraj, ki mi je morala svoj stavek povedati zelo resno, in v tistem trenutku sem se začela na ves glas smejati. Čeprav sem se zavedala, da smo časovno omejeni, nisem mogla nehati, tako da sem svoj stavek dokončala, ne da bi jo gledala v oči.
Story: Gre za prvo tovrstno (bolj komercialno) televizijsko vsebino na RTV SLO. Kako mislite, da bo sprejeta med gledalci glede na to, da so tuje telenovele med Slovenci zelo priljubljene?
Ne vem, tudi meni se zdi smešno, da igram v 'telenoveli', saj jih nikoli nisem gledala, je pa to zvrst, ki je zelo zahtevna, predvsem zaradi velikega števila nadaljevanj in malo časa, da se vse posname. Načeloma gre za prvo tako nanizanko pri nas, ki ni licenčna in je slovenska, tako da jo bodo ljudje zaradi radovednosti najbrž pogledali, vsekakor pa veliko vlogo pri priljubljenosti igrajo tudi kakovosten scenarij ter dobri zapleti. Upam, da nanizanka to ima.
Story: Ali si tudi sami zdaj ogledate kakšno tujo telenovelo oziroma se iz njih učite za svojo vlogo?
Nikoli nisem bila ljubiteljica tipičnih španskih limonad, saj se mi vloge zdijo pretirane in izumetničene. Sama sem si vlogo Ane zastavila veliko bolj naravno, saj že zvočni efekti in montaža naredijo primerno vzdušje, in mislim, da bi s pretirano igro vse delovalo preveč zaigrano, slovenskemu občinstvu pa prevelika osladnost zagotovo ne bi bila všeč.
Story: Letošnjo jesen je na naših programih pravi razcvet slovenske produkcije (Brat bratu, Lepo je biti sosed in Svingerji). Ste jim konkurenca?
Mislim, da se sploh ne moremo primerjati, saj nismo niti humoristična niti licenčna nanizanka, tako da so si te nanizanke konkurenčne, sami pa smo nekako odmaknjeni tudi zaradi zgodnejšega termina predvajanja.
Story: Kakšni so bili odzivi na prvi predvajani del nanizanke?
Odziv je bil po prvem delu pozitiven, pričakovala sem slabšega. Še posebej smešen se mi je zdel komentar prijatelja iz Štajerske. Ko je izvedel za to vlogo, je v svojem prepoznavnem slogu rekel: “Nea morm verjet, tak bizarno kul je, da bo moja kolegica igrala v telenoveli.”
Story: Ali vam je bilo nerodno posneti razgaljeni prizor pod prho za prvi del? Kakšno je vaše mnenje o goloti?
Za katero izmed moških revij se ne bi popolnoma razgalila, saj po tem ne čutim potrebe, veliko bolj zanimivo in seksi se mi zdi malce skrito, le nakazano in ne neposredno, češ evo mene golo! Seveda pa je v filmu in na televiziji včasih treba odigrati vlogo tudi bolj razgaljen, ker je povezano s kontekstom in dogajanjem, saj bi bilo čudno, če bi izpod prhe prišla v kopalkah. Zasebno nimam ravno ekshibiconističnih nagnjenj in sem bolj sramežljiva, ampak po določenem času začneš ljubezenske in razgaljene prizore jemati le kot del službe.

Razgaljeno snemanje
“Nisem bila povsem gola, ampak sem imela oblečene hlačke kožne barve in prikazano je bilo le prhanje skozi matirano steklo. Čeprav mi je bilo malce neprijetno. Ker je bila prisotna vsa ekipa, sem se poskušala na poti do prhe čim bolj zakriti, pred menoj pa ni bilo nikogar, ki bi lahko videl moje ženske obline.” (smeh)

Story: Kako je igrati z igralskim veteranom Jonasom, ki igra vlogo vašega skrivnega bogatega ljubimca?
Jonas je zame legenda, saj se ga spomnim še iz oddaje Videošpon. Takrat sem bila še zelo mlada, tako da mi je bilo na začetku malo smešno, da bova igrala ljubimca, ampak zdaj se je ta najina razlika v letih že nekako 'izravnala'. Takoj sem vedela, da se bova ujela, saj imam rada lucidne ljudi s smislom za humor. Ljubezenski prizori so bili zame nova izkušnja, priznam, da mi je bilo sprva malce neprijetno, ampak potem se nekako sprostiš, odmisliš vso ekipo in se osredotočiš na igro, ki je prav zaradi sproščenega vzdušja zelo spontana. Moram reči, da zna zelo šarmantno odigrati svojo vlogo, saj mu Ana ne glede na vse napake vedno odpusti.
Story: Kakšno vlogo pri igralcih igra ljubosumje v zasebnem življenju?
Če bi imela partnerja, ki ne bi bil iz igralskih vrst, bi bilo najbrž kar težko, saj ne razume vsak, da je treba včasih zaigrati tudi kakšen ljubezenski prizor. Seveda se včasih zgodi, da se ljubezen s platna prenese tudi v realnost, vendar je to bolj značilno za Hollywood. Ko delaš pri takem projektu, se seveda večino časa družiš predvsem s soigralci, ki postanejo začasna družina, saj časa za druge stvari pravzaprav nimaš. Ampak mislim, da pri našem projektu ni bojazni, da bi se kdo preveč zapletel. (smeh)

“Normalno je, da partnerju ni popolnoma vseeno, ko gleda tvoje ljubezenske prizore, pa čeprav igraš.”

Zasebnost
Njeno ljubezensko življenje se drugih ne tiče

Nisem skrivnostna, a ne razlagam intimnosti ljudem, ki jih ne poznam. Moji prijatelji vse vedo. Res ne čutim potrebe, da bi javnosti razlagala, kakšno je moje ljubezensko življenje s partnerjem, kam razmerje vodi in kje bova na dopustu. Če znanim parom izpostavljanje ustreza, je to njihova izbira. Je pa res, da tistim, ki so v javnosti preveč osladni in se kar naprej poljubljajo in objemajo, ne verjamem, zdi se mi, kot da tako iščejo potrditev od zunaj.skupaj.

Story: Nanizanka se imenuje Strasti. Kako pa vi v zasebnem življenju doživljate strast oziroma kaj vam ta pojem pomeni?
Prva asociacija, ko pomislim na strast, je zagotovo strast med dvema človekoma v ljubezenskem smislu. Po drugi strani pa mi veliko pomenita tudi strast do življenja in motivacija, da počneš v življenju stvari, ki te veselijo in izpolnjujejo. Čeprav sem zelo čustvena, znam biti v primernih trenutkih tudi precej racionalna, mogoče zato, ker sem po horoskopu tehtnica, kar pomeni, da ves čas iščem ravnotežje med dvema poloma.
Story: Kako sta si z likom v nanizanki podobni in v čem se razlikujeta?
Vloga Ane je bila na začetku mišljena kot malce zlobna, vendar pa bi se ljudje zaradi tega težko vživeli vanjo, zato je zdaj raje predstavljena kot žrtev ljubimca in dogodkov okoli nje. Ano sem opredelila kot občasno zmedeno, najbrž je po horoskopu dvojček, v določenih stvareh se mi zdi zelo podobna Katarini, ampak jo včasih ženejo motivi ali izreče kakšno besedo, ki je sama v realnem življenju ne bi nikoli . Ob enem poskuša biti urbana, vendar je globoko v sebi še vedno sproščeno dekle iz predmestja, tako da mi to kar ustreza, saj bi se težje vživela v vlogo dame iz visoke družbe, ker v resnici nisem taka. Ampak posneti moramo še veliko delov in prav možno je, da bo Ana postala bolj skrivnostna, nepredvidljiva, bolj fatalna.
Story: Preselili ste se v novo stanovanje. Glede na to, da ste diplomirana ekonomistka, kako to, da ste se odločili za nakup stanovanja v obdobju finančne krize?
Pravijo, da bodo cene upadle, pa še vedno niso. Za nakup sem se odločila bolj instinktivno kot zelo racionalno in ni mi žal. Raje dajem za posojilo kot za najemnino. Zelo sem vesela, da imam svoje stanovanje, s tem sem dosegla eno od življenjskih stopničk, in to je odličen občutek.
Story: Imate tudi novega spremljevalca?
Od malega sem bila obkrožena s psi, tako da je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo spet kak kosmatinec ob meni. In to je zdaj moj zvesti zlati prinašalec Yoda, ki je dobil ime po simpatičnem liku iz filma Vojna zvezd. Prav zaradi tujega imena imam včasih težave, ko me kakšna gospa vpraša po njegovem imenu in misli, da je zaradi črke a na koncu psička.
Story: Glede na to, da ste zdaj tako zaposleni, kako najdete čas zanj?
Letošnje poletje po diplomi sem se zanj vseeno odločila in takoj sem se zaljubila v
zlatega prinašalca, ki ga je imel nekdo v mamini službi. Ta pasma mi je že dolgo pri srcu prav zaradi prijaznega značaja, zahteva pa seveda veliko pozornosti, ampak kljub natrpanemu urniku se vse da, če se hoče. Pri varstvu mi pomagajo družina in prijatelji, včasih pa ga vzamem tudi s seboj na snemanje. Do zdaj je bil vedno priden, mogoče bo kdaj tudi igral z mano v nanizanki.
Story: Pravijo, da včasih pes zapolni neko praznino oziroma si ga kupiš zaradi osamljenosti.
Pravijo tudi, da naj bi bilo to znamenje materinskega čuta ter tiktakanja biološke ure, vendar sama poznam veliko srečnih parov, ki imajo psa prav zaradi ljubezni do živali in tudi jaz ga imam zaradi tega. To je že moj tretji kuža. Priznam pa, da se tudi v meni prebuja materinski nagon, vendar potrebujem še nekaj let.
Story: Znani ste po tem, da ne marate preveč medijske pozornosti. Kako to združujete s svojim poklicem, ki je nekako odvisen od tega?
Je odvisen, po drugi strani pa spet ni. Projekte, pri katerih sem sodelovala, sem dobila zaradi drugih dejavnikov, ne zaradi tega, ker so me videli v reviji. Zagotovo je publiciteta del promocije in zdaj, ko delamo novo nanizanko, mi je bilo jasno, da se bom težko izognila intervjujem. Zelo rada dajem intervjuje takrat, ko sem del kakšnega novega projekta, kot je ta nanizanka, ne maram pa vprašanj o sebi, ki so iz konteksta in nezanimiva za javnost, tako da včasih pridem domov prav izžeta.
Story: Kaj pa menite o fotografijah paparacev, ki so po navadi posledica skrivanja pred javnostjo?
V Sloveniji na srečo paparaci še niso tako številni in razen nekaj golih fotografij naših estradnic še nismo videli nič novega. Najbrž bi me kakšna zasebna fotografija, ki bi se pojavila v javnosti, prizadela, vendar pa mislim, da pravzaprav ne moreš nič ukreniti. Oziroma ne, pravzaprav lahko ... Uloviš tega fotografa, mu izpuliš drag fotoaparat iz rok in ga sesuješ. (smeh)
Story: Kako objavljene neresnice o vas, ki se pojavijo v medijih, vplivajo na vas, vas kdaj prizadenejo?
Seveda. Ampak če so neresnice, se pač ne vznemirjaš, ker pač ne držijo. Je pa res, da drugi ljudje ne vedo, da to ni res, in to je tisto, kar 'psihira'. Ampak potem se sprijazniš, se poskušaš ne obremenjevati in potem mine. V vsakdanjem življenju te nepreverjene govorice prizadenejo in enako je v medijskem svetu. Seveda morajo biti tudi bralci in gledalci dovolj kritični, da ne verjamejo vsemu, o čemer mediji poročajo, saj je veliko tračev res nepreverjenih in niso plod raziskovalnega novinarstva, ampak gre po sistemu 'rekla - kazala'.


Odlična ekipa
“S soigralci smo se zelo ujeli, sama še posebej z Ajdo Smrekar, Inti Šraj, Jonasom Žnidaršičem, Miho Rodmanom in Jožetom Vunškom, vendar sem za zdaj snemala samo z njimi. Mislim, da bo zabavno tudi z Dergijem (Marko Derganc), in najbrž se v scenariju prej ali slej spoznava.”

Naporen tempo
Za tako obsežen projekt zelo malo priprav
Vse se je začelo z zamislijo izpred dveh let, ampak uresničevanje se je začelo šele pred dvema mesecema, tako da je bilo časa za priprave, vaje in dogovarjanja zelo malo. Najprej so mi namenili vlogo Pie, vendar so se na koncu, deset dni pred začetkom snemanj, odločili, da bom igrala glavno vlogo Ane. Že na prvo snemanje Strasti sem zaradi prejšnjih obveznosti prišla popolnoma utrujena, nekako smo bili vsi kar vrženi v celotno situacijo, tako da se učimo in prilagajamo sproti.

Napisala Anja Kontrec

Fotografije Miran Jurišič


Nova Story že v prodaji

Story