Intervju s Katarino Jurkovič: Pravi čas za nosečnost!

Intervju s Katarino Jurkovič: Pravi čas za nosečnost! (foto: Foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Foto: Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Story
18. 7. 2021

Kmalu po novem letu je Katarina Jurkovič imela zdravstvene težave, zato je izgubila kak kilogram in bila še bolj vitka kot sicer. Morda je to razlog, da njenega trebuščka tako dolgo nismo opazili …

Zdaj je že v šestem mesecu nosečnosti in se otroka zelo veseli, čeprav ji je nosečnost prekrižala kar nekaj načrtov. Na TV3 bi namreč morala voditi čisto novo oddajo.

Menda ste ravno pripravljali novo oddajo, ko ste izvedeli za nosečnost. Je tako?

Nismo se samo dogovarjali, ampak smo celo že imeli nekaj vaj za novo oddajo, vendar bo tudi to lahko počakalo še nekaj časa. Vsekakor se nameravam kmalu vrniti tako na televizijske zaslone kot se lotiti še drugega dela.

Pri prvem otroku sem se po porodu kmalu vrnila v staro formo in bila pripravljena na delo. Potrebne je sicer ogromno discipline, da se vse skupaj uskladi z majhnim otrokom, ampak se da. Imam srečo, da mi pri varstvu vedno priskočijo na pomoč babice in dedki, to mi res ogromno pomeni. Je pa tudi res, da nam je korona preprečila ogromno dela v manekenstvu in na televiziji, tako da veliko niti ne bom izpustila. Včasih v hecu rečem, da če imam kdaj, imam pa zdaj čas biti noseča.

Katarina Jurkovič

Ampak verjetno sicer še delate, kajne?

Seveda, delam v svoji redni službi – finančni sektor in nepremičnine. Tam smo delali skozi vso korono in imamo ogromno dela.

Kdaj bo torej veseli dogodek?

Predviden rok poroda imam v sredini septembra. Če bo ponovno napovedan carski rez, bo to že malce prej …

Kako ste sinu Marcu razložili, da kmalu ne bo več edinec?

Marc mi je že večkrat prej omenil, da bi rad imel bratca, zato mu ni bilo težko sprejeti novice, pravzaprav se je zelo veseli. Je pa vseeno še tako majhen, da si po mojem niti ne predstav­lja, kaj to sploh pomeni. Pričakuje, da se bosta kar takoj skupaj igrala, ne zaveda se, da bo moral še kar nekaj časa počakati. Sem pa prepričana, da mi bo pri določenih stvareh z veseljem pomagal, ker je zelo čustven in skrben fantek.

Vas torej kaj skrbi, kako bo sprejel novega družinskega člana?

Malce me res skrbi, saj je zelo navezan name. Za zdaj ve, da je pri meni na prvem mestu, kmalu pa ne bo več edini in mu mogoče najprej to ne bo ravno všeč. Ampak verjamem, da bo to kmalu sprejel, in prepričana sem, da bo zelo zaščitniški kot starejši brat.

Rekli ste, da je ta nosečnost podobna prvi, kar se tiče slabosti in podobnega. Pa so sicer kakšne razlike? Morda okus za hrano?

Počutim se res zelo podobno kot v prvi nosečnosti, le okus za hrano se mi je rahlo spremenil. Pri prvi nosečnosti mi sladko sploh ni prijalo, zdaj pa mi občasno zelo zadiši. Pojem tudi veliko več zelenjave, prej je nisem toliko.

Marcove stare stvari ste razdali, tako da morate zdaj nabaviti vse še enkrat. Boste oblačila in otroško opremo kupovali ali raje reciklirate?

Nekaj stvari bom dobila od prijateljic, ki imajo ravno malo starejše otroke. Nas je kar nekaj, ki imamo majhne starostne razlike med otroki in si izmenjujemo stvari, zlasti za dojenčke, ker se oblačila in druge stvari še toliko ne uničujejo. Pri Marcovi starosti zdaj je to nemogoče, saj redkokatera obleka sploh zdrži cela. Mislim, da so še posebej fantje v njegovi starosti zelo živahni in najraje skačejo in se igrajo po blatu.

Verjetno vam knjig o negi dojenčkov zdaj ni treba brati, saj že vse obvladate. Je tako?

Knjig o novorojenčkih tudi pri Marcu nisem kaj dosti brala, sem se pa udeležila šole za bodoče starše. Tam izveš ogromno koristnega, še več pa ti da potem sama praksa. Tudi s prijateljicami, ki so takrat že imele otroke, smo se ogromne pogovarjale in tako izvedela veliko koristnega. Tega ne potrebujem več in mi je ta skrb prihranjena.

Česa vas je najbolj strah in česa se najbolj veselite?

Strah me ni ničesar. Bolj primerna beseda je, da bi mogoče tokrat rada rodila po naravni poti, ne s carskim rezom. Prvič sem imela carski rez že napovedan, zaradi lege otroka (medenična vstava). Največja težava zame bo zagotovo nočno bujenje, saj sem sicer kar zaspanka, zelo rada spim.

Marc ima to po meni, oba rada veliko spiva (smeh), zato me je strah, da bo drugi otrok pravo nasprotje in bo malo spal ter se zgodaj zbujal. Veselim pa se vsega, kar pride z malim otrokom. Pri Marcu, čeprav je zelo živahen in zahteven otrok, sem vseskozi zelo uživala v trenutkih z njim. Že zdaj, ko me ne potrebuje več toliko, kot me je prva leta, me včasih kar stisne, da bo še prekmalu odrasel. Tako se na splošno veselim vsega, kar bo prinesel novorojenček.

Kakšna mama ste?

Če bi vprašali Marca, bi rekel, da mu nič ne dovolim in da ga velikokrat kregam. Sama pa mislim, da sem kar tipična mama - skrbna, zaščitniška in včasih preveč popustljiva. Marc me zelo dobro pozna in točno ve, kaj narediti, da popustim pri določeni zadevi. Pa za zdaj je edini, ki mu uspe, da me hitro obrne.

Boste v drugo kaj spremenili, popravili pri negi in vzgoji otroka?

Vzgoje kaj dosti ne bom spreminjala in mislim, da je to vnaprej težko predvideti, saj se otroci med seboj zelo razlikujejo. Vzgojo potem gradiš in spreminjaš med otrokovim razvojem. Ne bom pa delala razlik med njima, pri tem bom striktna.

Drugega otroka ste si želeli. Bi potem imeli še kakšnega ali je zdaj prezgodaj za taka vprašanja?

To pa lahko že zdaj rečem, da bo to moj zadnji otrok. Dva bosta čisto dovolj!

Napisala: Sonja Javornik // Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik

Oblačila: Urshy, Www.Urshy.Com; Ličenje: Tina Modlic - Barvish.Si

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story