Katarina Mala: “Ne želim biti komplicirana mama”

Katarina Mala (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Lea
30. 1. 2015

Pevka Katarina Mala, ki bo maja prvič postala mamica, se v teh dneh ukvarja še z zadnjimi podrobnostmi ob izdaji svojega prvega albuma, ki bo luč sveta ugledal na začetku februarja. Ker nosečnost poteka brez težav, želi pred otrokovim rojstvom izvesti še turnejo po Sloveniji.

Ker si s partnerjem Robertom nista mislila, da se jima bo želja po otroku izpolnila tako hitro, ima pevka pred seboj še kar nekaj glasbenih projektov. "Rojstvo otroka bo nekako sovpadalo tudi z izdajo mojega prvega albuma na začetku februarja, zato se rada pošalim, da bom dobila kar dva otroka," se zasmeji. Med nosečnostjo so tako posneli videospot za skladbo Nehi težit, upa pa, da bo z režiserjem Venom Jemeršičem lahko posnela še enega, vendar si ne zna predstavljati, kako bo to z vse večjim trebuščkom sploh videti. "Sploh zato, ker je skladba bolj seksi in besedilo govori o drugem moškem oziroma o dekletih, ki osvajajo natakarje. Mislim, da to ne bo šlo ravno skupaj z mojim videzom. Zagotovo bi sprožila kakšen manjši škandalček," se pošali pevka, ki si želi album predstaviti tudi na turneji po Sloveniji. "Takrat bo izšel tudi singel, ki bo nekako napovedal poletne dni, potem pa si želim vsaj šest mesecev posvetiti se izključno svoji materinski vlogi. Večina mi pravi, da vsaj pol leta ne bom imela niti volje početi kaj drugega. Seveda je vse odvisno od tega, koliko bomo spali. (smeh) Kakšne dobre ponudbe za festivalski nastop ne bom izpustila, če se bo ta ponudila kaj prej, kot sem imela v načrtu."

Otrok bo dvojezičen

"Želim si, da ne bi bila komplicirana mama, ki bi zagnala paniko ob prvem kihanju otroka ali kogarkoli, ki bi prišel v njegovo bližino. Ne bi rada preveč zapletala pri potovanjih, ki jih bo glede na najin življenjski slog zagotovo kar nekaj tudi v prihodnje. Sumim sicer, da bo glede potovanj Robert malo bolj kompliciral kot jaz. No, sva se pa odločila prodati oba avta in trenutno iščeva kakšno bolj družinsko prevozno sredstvo." Ker Robert še ne pozna veliko slovenskih besed, se s Katarino pogovarjata v angleškem jeziku, vendar se bosta po rojstvu otroka morala bolj posvetiti tudi slovenščini. "Najin otrok bo zagotovo dvojezičen. Seveda želim, da bi lepo govoril tudi slovensko, to mi veliko pomeni tudi zaradi družine. Zdaj sicer več govorim angleško, ker je tako lažje, vendar pa bova morala po rojstvu otroka ubrati malo drugačen ritem. Imel bo tudi dvojno državljanstvo, zato bo moral biti malo bolj globalen otrok. To pač odraža novo fazo v svetu, ki je v Sloveniji še nismo tako vajeni. Robertovi otroci so v Angliji odraščali v krogu vseh različnih narodnosti in kultur, zato razlik med rasami niti ne opazijo več. Upam, da bova tudi tega otroka vzgajala v takšnem bolj odprtem pogledu. Mislim, da bo dvojna kultura zanj le pozitivna."

O selitvi v Anglijo še ne razmišljata

Njun štab bo tudi po rojstvu zagotovo ostal v Sloveniji, saj si Katarina ne predstavlja, da bi svoje delo preselila v tujino. "Selitev v Anglijo bi zame in mojo kariero pomenila nekakšen konec oziroma bi morala vse pustiti tukaj in tam začeti znova. Glede tega sem zelo na realnih tleh in se zavedam, da si na začetku, čim prestopiš domače meje," prizna in doda, da bi se po vsej verjetnosti potem odločila za kakšno drugo karierno pot. Tega se zaveda tudi Robert, zato jima trenutno obema ustreza, da sta več časa v Sloveniji. "Naša družina tukaj je resnično povezana, česar Robert ni bil vajen. Že pri 18 letih se je odselil od doma, po poroki pa si je življenje ustvaril več kilometrov stran. Mi tega nismo vajeni, naši družinski prazniki in srečanja so tradicionalni. Le enkrat sem božič preživela delovno v Bangladešu in takrat sem čutila takšno praznino v sebi, da sem si prisegla, da tega ne ponovim nikoli več."