Kataya: Dobila bitko s kilogrami

Svoje dni zdaj preživlja aktivno - tako v fitnesu ali pa s sprehodi na Šmarno goro. (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
28. 7. 2017

V času, ko mladeniči in mladenke na plažah razkazujejo rezultat svojega celoletnega potenja v fitnes centrih in na stadionih, smo o postavi med napravami za fitnes poklepetali z glasbenico Katayo. Da ne gre zgolj za sliko iz revije, ampak za zdravo življenje, je prepričana tudi sama, saj je Katja Ajster iz najstniških let imela kar 20 kilogramov več.

A tokrat sva začeli tam, kjer nas vse žuli ... pri vročih poletnih temperaturah in vročih temah, čeprav pod klimo v studiu naše prestolnice.

Story: Kataya, to poletje je tudi za vas delavno. Pred kratkim ste izdali novo skladbo, glas posojate v risankah ... Kako kaj preživljate poletne dni?

Trenutno snemam in uživam življenje, ki je kratko. Nameravam se posvetiti glasbi, snemam nove risanke, nič ne lenarim. (smeh) Pravzaprav nimam kaj veliko časa, razen tistega, ki ga preživim s fantom Timom. Rada si zbistrim glavo in naberem novih energij na Šmarni gori ali z branjem kakšne dobre knjige, velikokrat pa se 'prešvicam' tudi tu, na fitnesu.

Story: Nova skladba SUAVE je kot narejena za poletje. Če se ne motim, sta vam pri njej pomagala kolega iz Argentine?

Pabla Vitalija poznam že veliko let, odličen poba je in zelo talentiran, velikokrat skupaj nastopava, ko naročnik potrebuje intimen ali žurerski večer s pevko in kitaristom, in imava veliko seksi ritmov za vse priložnosti. Prav on mi je prvi predlagal, da naredimo pesem. Narejena je bila v tednu dni in na to sem izredno ponosna. Zahvaljujem se Pablu in Nicolasu Niveyru ter Francu Mazziju za odlično skladbo, ki so jo dejansko naredili pristni 'latinosi', če lahko tako rečem. Ritem, ki ga slišite v komadu SUAVE, je pristen in originalen.

Story: Kje pa ste ju spoznali?

Poznala sem Pabla, ta pa mi ju je predstavil pozneje, ko smo delali komad. Rekla sta, da neverjetno dobro pojem špansko, glede na to, da ne znam tega jezika. Na gimnaziji sem se sicer učila nemško, latinsko, grško, špansko pa žal ne, vendar mi gredo jeziki zelo dobro od rok, ušes, ust. (smeh)

Story: Sta vam pomagala tudi pri špansko govorečem besedilu v pesmi?

Seveda in španski jezik mi je všeč. Trenutno sem v fazi eksperimentiranja z glasbo in poslušalcem želim ponuditi čim več z različnih področij.

Story: Prej ste omenili, da poleg glasbe vaše dni zapolnjuje tudi fitnes.

Če želi kdo samo shujšati, mi je žal. Lepo postavo in zdravje lahko dobiš samo s spremenjenim načinom življenjskega sloga, kar pomeni drugačen pogled na prehrano, pijačo, raziskovanje sestavin, raziskovanje pomena zelišč, starodavnih skrivnosti, vsakodnevno telesno aktivnost in disciplino in še in še. Predvsem zadnjega bi lahko tudi jaz imela več, a se trudim. Vsak dan.

Story: Pa ste kot deklica, ko ste listali revije, imeli predstavo o tem, kakšni bi radi bili?

O ja, ko sem bila mlajša, sem želela raven, napet trebuh, kot ga je imela Britney Spears. Vendar se to še ni zgodilo. (smeh)

Story: Je bila prav Britney tista, ki ste jo spremljali z velikimi očmi?

Britney Spears in Beyonce.

Story: Saj res ... Spomnim se vas v vlogi Beyonce v oddaji Znan obraz ima svoj glas. (smeh)

Takrat sta mi bili vzor sicer iz drugih razlogov, pozneje, ko sem odraščala, pa so mi bile v vzor predvsem ženske, ki so premagale hude bitke, in seveda mama, ki me je rodila in mi dala življenje iz svojega telesa. Hvala, mami. Za vedno.

Story: Pred pogovorom ste mi priznali, da sicer prihajate iz družine, v kateri je bila prisotna nagnjenost k prekomerni teži. Ste imeli tudi vi kot deklica kakšno izkušnjo s tem?

Moja starša sta bila malce bolj okrogla in tudi jaz sem se v najstniških letih začela nenadzorovano rediti. Imela sem že 75 kilogramov in fantje so gledali samo moje ogromno naravno oprsje, ki je bilo zaradi kilogramov še večje. Takrat mi je bilo nerodno.

Story: In potem?

Potem sem začela raziskovati o zdravi prehrani, najprej sem izločila vsa bela živila in meso. Postala sem vegetarijanka, z leti veganka in počutila sem se odlično. Tako sem postopoma začela hujšati. Danes se mi teža giblje med 59 in 64 kilogrami. Odvisno od sezonske hrane, obdobja, stresa ... Mislim, da je to povsem naravno in da se zaradi tega ne bi smeli tako vznemirjati. Vesela in hvaležna sem, da sem zdrava. To mi je najpomembnejše, ne glede na to, koliko kilogramov imam.

Story: Pa ste s svojo potjo navdahnili še kakšnega drugega družinskega člana?

Moj brat je bil tudi bolj okrogel, zato je začel trenirati z osebnim trenerjem in dosegel neverjeten uspeh. Moja mama pa je ne samo šla na dieto, ampak tudi spremenila svoje navade. Zdaj ima tudi ona 20 kilogramov manj in res sem ponosna na oba.

Story: Kako pa je videti danes vaš telovadni režim?

Vsak teden se potrudim, da grem vsaj enkrat na Šmarno goro in vsaj dvakrat tedensko obiščem fitnes. Takrat naredim kardio trening in trening z utežmi za moč.

Story: Kaj pa vaš fant? Se vam kdaj pridruži na fitnesu?

Moj fant dela v fitnesu, tako da nama fitnes ne uide. (smeh)

Story: Potem verjetno podpirata drug drugega?

Tim je mlajši, je pa najboljši fant. Podpira me pri vsem, skupaj izvajava vaje in še pokaže mi kaj, ko mi ne gre, vzame si čas, da mi vaje pojasni ...

Story: Kaj pa prehrana? Še vedno pazite na to?

Morala bi malo bolj paziti, saj sem se zredila za kakšne tri kilogramčke, odkar sem s Timom. Kot pravijo ... če si srečen, si malo debel. (smeh) Zdaj zato pridno pospešujem svoj tempo v telovadnici in se trudim biti fit. Še posebej zdaj, ko sem v tridesetih.

Story: Kaj pa, če se vseeno pregrešite? Imate slabo vest?

Nimam slabe vesti. Pojem, kar mi paše, vendar ne pretiravam.

Story: S čim pa se najpogosteje pregrešite?

S čokolado in pico. Pa še ta je polnozrnata in veganska.

Story: In če se vrnem v otroštvo ... Vemo, da so otroci lahko zelo zlobni. Pa so vas zaradi kakšnega kilogramčka preveč v otroštvu kdaj zbadali?

V najstniških letih sem slišala vse od pesmic 'debela deklica' do 'luštna bajsika', celo to, da sem kot kuhan pršut v oblekici. Grde stvari, ampak zdaj me ne bi ganile več. Zdaj vem, kdo sem, in vem, kaj je res pomembno - zdravje. Dokler imaš zdravje, si kralj sveta!

Story: Pa se vam zdi, da to 'breme' nosite še danes s seboj?

Danes me ne gane več nič. Imam naravno oprsje, hvala bogu zdravo, za ritko trdo delam, trebušček pa imam že vse življenje in ravnega si, iskreno, niti ne želim več. Želim si biti zdrava in močna, kar sem. In upam, da tudi bom. Trkam na les. Sem pa opazila trend članic družine Kardashian, ki kvarijo pogled na lepoto. Vse punce so namreč enake: črni lasje, velika usta, velike prsi in rit, pa bleščijo se sredi dneva. No, vsakemu svoje, je pa žalostno, da so kot kloni.

Story: Kdo pa vam je odprl oči o zdravem življenjskem slogu?

Sama. Trenerji so mi predpisali ketonsko dieto (beljakovine, meso, nič ogljikovih hidratov), vendar je bilo to radikalno in mi je bilo večino časa slabo. Mesa pa nisem marala. Zato sem začela raziskovati in ugotovila marsikaj. Svet skrivnosti se odkrije tistemu, ki je pripravljen videti ...

Story: In danes ste videti odlično! Pa imate še kakšne želje oz. kaj bi radi uresničili na tem področju?

Hvala za kompliment! Želim si postati še bolj fit in biti v najboljši formi življenja.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Helena Kermelj

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story30/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 30/2017

Story 30/2017, od 20. 07. 2017