Kataya: Pomagam si z meditacijo in molitvijo

Kataya: Pomagam si z meditacijo in molitvijo (foto: Foto: Metka Komatar) Foto: Metka Komatar
Vir: Story
16. 5. 2020

Lepotica številnih talentov. To je pevka Katja Ajster z umetniškim imenom Kataya, ki se med karanteno dobro znajde in z večnim optimizmom zre naprej. Njena vedra osebnost je nalezljiva in pogovor z njo je vedno prijeten.

Ne moreva se ogniti nastali situaciji. Kako se spopadate s karanteno?

Glede situacije, ki jo imamo, poskušam ostati mirna, se posvetiti stvarem, za katere prej nisem imela časa. Torej veliko berem, se učim novih stvari prek interneta, pišem knjigo, razmišljam, meditiram, vsak dan vsaj malo telovadim, grem v naravo, tečem in treniram s Timom. Še vedno hodim v službo, vendar v omejenem in spremenjenem obsegu.

Omenili ste, da pišete knjigo. O čem?

Menim, da res vsak lahko napiše knjigo, vendar bodo ene boljše, druge pač slabše. Mislila sem, da jo bom končala prej, vendar vidim, da si lahko sproščeno vzamem več časa za razmislek o vsebini, strukturi in idejah. Moja zgodba, moji občutki in dognanja se sproti spreminjajo s kreativnim navdihom. Pišem o svojih duhovnih vpogledih in intuitivnih občutjih, o življenju, kaj me je naučilo, in o vsem, kar me je naučilo česarkoli.

Ko sem bila stara okoli 16 let, mi je mami rekla, da moram začeti pisati knjigo, glede na stvari, ki so se mi dogajale, vendar se teh stvari ne spomnim. (smeh) Še enkrat toliko sem potrebovala, da sem jo začela pisati. Ko bo končana, vam sporočim. Poleg tega me zanima pisanje otroških knjig. Za mano je namreč več kot 10 let snemanja ogromno risank, velikih, malih in stranskih vlog, in ker imam dušo otroka in sem zelo igriva v vseh svojih obdobjih, mislim, da bom našla navdih tudi za otroške knjige.

Kaj najraje berete?

Od nekdaj zelo rada berem, po navadi kar več knjig naenkrat. Trenutno so to knjige o duhovnosti, o vesolju ter o trikih uma, ki se jih ne zavedamo. Rada berem knjige, ki me bodo nekaj naučile, ne maram pa 'šunda'.

Se vam zdi, da se s partnerjem še bolj zbližujeta? Verjetno si gresta kdaj tudi vsaj malo na živce?

S Timom sva skupaj že pet let, tako da se dobro poznava in imava svoj ustavljeni ritem. Ne greva si na živce, ker se zavedava, da je za zdrav odnos med nama in za vsakega posebej zelo pomemben čas, ki si ga mora vsak vzeti samo zase, individualno, zato vsak dan nekaj časa preživiva ločeno. Če ne drugače, je en notri in drugi zunaj ali pa sva v različnih sobah. To so svetovali že psihologi, sama pa to počnem intuitivno.

Ste izjemno pozitiven človek, kar vam verjetno trenutno zelo pomaga.

V tem obdobju mi predvsem pomagata meditacija in molitev.

Kako vzdržujete fizično kondicijo?

S Timom trenirava vsak dan, kakšen dan pa je seveda tudi bolj lenoben.

Ste pevka, veliko nastopate, kako skrbite za videz v teh dneh? Kateri so vaši najljubši kozmetični pripomočki?

Prej sem hodila v salon Natashamedia­space, zdaj pa z izdelki Dr. E. Vossa kožo negujem samo doma. Očistim si obraz ter si nanašam močne serume. Čez dan, tudi če ostanem slučajno samo v hiši, uporabim kremo z visokim zaščitnim faktorjem.

Lani je bilo pri vas leto velikih sprememb. Ste imeli kakšne načrte za letos, pa ste jih morali preložiti?

Zadnja leta so bila pri meni zelo intenzivna, ne samo minulo leto. Še posebej intenzivno se je začelo tudi to leto, vendar iskreno povedano, mi trenutno ustreza to obdobje nekega mirovanja. Tako kot večini ljudi, s katerimi sem govorila, pa čeprav v okoliščinah, v katerih smo se žal znašli. Gledati moramo s stališča, kaj vse dobrega lahko odnesemo iz te nastale situacije.

Ste vedno veseli in dobre volje? Vam to uspeva tudi v teh časih? Se vam zdi humor nasploh dobra stvar proti stresu?

V teh časih sem malo bolj na strani cinizma in črnega humorja - tako kot večina ljudi. Mislim, da je tako tudi prav, saj v teh časih potrebujemo še malce več smeha kot sicer.

Nekje sem zasledila, da vas primerjajo z Meghan Markle? Kaj pravite na to?

Ja, res je, veliko ljudi me je primerjalo z njo, zlasti ko sem imela temnejše lase. To mi je seveda v veliko čast, Meghan je zelo lepa ženska pa tudi zelo elegantna.

Nova Story že v prodaji

Story