Kataya: "Umetne prsi niso več v modi"

Kataya: "Umetne prsi niso več v modi" (foto: Nova Press) Nova Press
2. 9. 2015

Pevka Kataya se je v zadnjih letih veliko naučila o predstavljanju svoje podobe v javnosti, še zlasti po izkušnji v Los Angelesu, kjer dekleta na spletna omrežja dnevno nalagajo svoje gole fotografije v želji po slavi in bogastvu. Pevka je ta del posla sprejela, čeprav sama pravi, da je to le dodatek k talentu, ki je pogoj za uspeh.

Odpirate svojo šolo nastopanja. Kako je prišlo do te ideje?

Zdi se mi, da se vsi preveč osredotočajo samo na vokalni del, namesto da bi učenca obravnavali celostno. Profesorjev za petje in pravilno tehniko je ogromno, nikogar pa ni, ki bi te pevce z lepim glasom pripravil na oder in vse, kar pride z njim. Po nekaj obiskih v Los Angelesu sem se zavedela, da imajo vsi ti pevci neko dodatno znanje, kako se vesti, predstavljati medijem in na družabnih omrežjih, kar seže vse do stila petja in osebnega sloga. Imajo ekipo, ki jih pouči o osnovah šovbiznisa, kot je Rita Ora imela Jay Z-ja in celo Beyonce ter njuno ekipo, ki jo je štiri leta pripravljala na samostojno kariero, da je na oder stopila kot 'celoten paket'. Z mojim prvim glasbenim mentorjem Samom Udovčem sva se odločila, da mladim pomagava prebroditi tremo in jim dava neprecenljive življenjske nasvete. Samo je prepotoval ves svet in nastopa že vse življenje, jaz pa imam vpogled v druge dimenzije nove dobe šovbiznisa.

Kakšni spomini vas vežejo na vaše prve korake v glasbenem svetu?

Ko sem prvič stopila na oder, zaradi treme nisem mogla držati mikrofona, roke so se mi tresle in tako potile, da mi je mikrofon polzel iz rok. Odrska samozavest je svojevrstna, umetniška. Svoj prvi večji nastop pa sem doživela na Ritmu mladosti, kjer me je občinstvo, po domače povedano, pojedlo. (smeh) Tako da je bila do sem, kjer sem, dolga pot solza in sreče, vendar je to šele začetek.

Kdaj ste prvič začutili, da imate v sebi glasbeni in pevski potencial?

Že od nekdaj sem si želela nastopati, to sem čutila, odkar vem zase. Otroci bodo vedno vedeli, čutili bodo, kaj si želijo, dokler jim okolica tega ne bo preusmerila, jih zmedla zaradi družbenih pričakovanj ali pričakovanj družine in sorodnikov. Poslušati je treba svoje srce.

Vas je potem kdo spodbujal v to smer ali ste bili sami odločeni, da je petje vaše poslanstvo?

Mojih sanj nihče ni nikoli jemal resno. Velikokrat od bivših sošolcev in sošolk slišim, da mi nihče ni verjel, ko sem rekla, da bi rada pela in ustvarjala, zdaj pa se čudijo oziroma mi čestitajo. Vendar v resnici občudujejo moj pogum, da sem sledila svojim sanjam, ne pa neki čudež, ki se je zgodil. Trdo sem delala za svoje sanje, ko nihče ni verjel vame.

Kako pa ste sami napredovali v tej smeri, če primerjate nastope izpred nekaj let in danes?

Moj nastop je strasten in poseben. Takrat me ne zanima, kakšne grimase delam, kaj počnem, kako sem videti. Iz sebe dam občinstvu vse, vso energijo pustim ljudem, da sem na koncu pravzaprav utrujena že samo zaradi distribucije te energije. Vsekakor sem v desetih letih ogromno naredila pri sebi, in to se pozna v mojih nastopih.

Očitno je, da že od nekdaj stavite tudi na svoje ženske čare. Kaj pravite na trditev, da glasba ni le balzam za ušesa, temveč tudi oči?

Čisto odvisno je, za kakšno zvrst glasbe gre. To, kar se grem jaz, so torej mainstream pop, contemporary pop in r'n'b. Vsak potrebuje neko podobo, slog, prepoznaven zvok, celoten paket. Najbolj popularne vzhajajoče zvezde scene v Los Angelesu so vroče bejbe, ki zelo dobro pojejo in trdo trenirajo, za nameček pa vsak dan objavijo veliko vročih slik, da osrečijo svoje oboževalce, ki si želijo vedno več, glasbo pa želijo doživeti na več ravneh, ne samo na slušnem.

Odkar ste svoja glasbena prizadevanja ponesli čez lužo, ste spremenili tudi zunanji videz in slog. Kako je na vas vplivala izkušnja nastopanja v Los Angelesu?

L. A. me je veliko naučil, prav tako tamkajšnja scena ter moji glasbeni prijatelji. Še veliko nasvetov je, ki so mi jih dali znani producenti in jih še nisem upoštevala zaradi pomanjkanja časa in navdiha. A se s tem že pospešeno ukvarjam.

So tam izvajalci in estradniki po vašem mnenju bolj drzni kot pri nas?

(smeh) Na glas se smejim. Ker je ravno prejšnji teden pevka, ki so mi jo dali za zgled oziroma za primer, kako se obnašati na družabnih omrežjih, objavila popolnoma golo zadnjico in še nekaj podobnih fotk ter videov. Nad njo in njenimi dejanji bi se seveda tu zgražali in dajali komentarje, ki vodijo v primitivizem. Definitivno so ogromne razlike v pričakovanjih, obnašanju, videzu, glasbi, v vsem.

Kaj je tisto, kar vas mogoče najbolj loči od drugih v tamkajšnjem zabavljaškem svetu, zaradi česar izstopate iz množice?

Glavni adut, ki ga imam, je bil v Sloveniji vedno negativen. Moja norost. Moja čudaškost, iskrenost, odprtost, direktnost šokirajo ljudi, jih prestrašijo in zbežijo, češ kaj je s to Ajstrco. Ja, ja, že, že, si mislim. In se smejim. (smeh)

Že lani ste sanjali in načrtovali selitev v mesto angelov, vendar ste trčili ob kar nekaj birokratskih ovir. Ste že kakšno 'preskočili'?

Selitev je trenutno na 'pavzici', ker vse, kar delam z njimi na drugem koncu sveta, lahko trenutno delam od tu in se vozim tja in nazaj za potrebe projektov. Se pa vmes znajo zgoditi še druge zanimive stvari, saj je življenje nepredvidljivo, in to sem vedno poudarjala. Ničesar v življenju ne smeš imeti za gotovo. Vse se vedno odvija, kot se mora. Zaupam vesolju. Moja naloga pa je, da delam čim več pri svojih projektih in se razvijam ter sledim svoji poti.

V Sloveniji ste se že kar dobro usidrali v glasbeno srenjo. Kako pa sprejemate dejstvo, da ste nepoznan obraz na ameriškem trgu, na katerem bi se morali spet dokazovati od začetka?

Čisto noben problem mi ne bi bil in mi ni bil začeti kot nepoznan obraz, ker si vsak dan nabiram sledilce in občinstvo tudi od tu in si tako čez lužo gradim že zdaj neko bazo. Vse se zgodi z razlogom in vsekakor je deset let izkušenj nastopanja na tem koncu sveta velika prednost, ki jo imam pred mladimi pevkami tam, ki šele začenjajo. Nič me ne skrbi, vse vedno najde svoje mesto.

Vsakič vas vprašam, ali je že kaj novega na ljubezenskem področju, in tudi tokrat ne bo izjema. Se je vaše srce že ogrelo za kakšnega?

Še vedno vam za to področje svojega življenja ne morem povedati ničesar novega.

Prisega na injekcije, ne skalpel

Kataya je pred nekaj leti popolnoma spremenila prehranjevalne navade, zaradi česar je izgubila več kot 10 kilogramov in opazno shujšala toliko, da je bila s postavo zadovoljna. Vsekakor pa imajo ljudje največ težav prav z ohranjanjem idealne teže, s čimer se je v zadnjem času spopadala tudi pevka.

"Trenutno imam kar pet kilogramov več kot sicer, pa sem enako telovadila in enako jedla, torej je teža lahko odvisna tudi od življenjskega obdobja, od počutja in na splošno se nam teža lahko zelo spreminja v življenju. Zagovarjam obline. Dokler se človek počuti odlično v svoji koži, ni prav nobene potrebe, da bi telo spreminjal zaradi kakšnih zunanjih vzrokov. V svoje telo naj poseže le, ko sta ogroženo zdravje in počutje." S poseganjem v telo se je Kataya pobližje seznanila tudi takrat, ko se je prvič prepustila spretnim rokam lepotnega kirurga dr. Borisa Onišaka, kamor redno zahaja po injekcije botoksa. "Posegi, ki jih na meni opravi Boris, so za zdaj neinvazivni," prizna pevka, ki o kakšnem drastičnem popravku, kot je liposukcija ali lifting obraza, še ne razmišlja. "Zelo me je strah zaspati in pustiti nekomu, da 'šari' po mojem telesu, čeprav dr. Onišaku brezpogojno zaupam. Lahko samo rečem, da ne vem, do kakšnih odločitev me bo pripeljalo življenje, zato nikoli ne rečem nikoli." Kataya se je tudi na lastne oči prepričala, da se trendi v lepotni industriji spreminjajo, ko je ugotovila, da tudi v Ameriki niso več tako obremenjeni z ekstremnimi lepotnimi popravki. "Pravzaprav so se stvari kar obrnile glede tega v tujini, bolj poudarjajo naravne obline in naravno lepoto, tudi umetne prsi niso več moderne, če lahko tako rečem. Ženske si v zadnjico dajejo injekcije, pa je tudi zadnjica bolj občudovana in zaželena, če je naravna. Dnevi Pamele Anderson so mimo, prevladujejo naravna dekleta in naravni obrazi. Seveda pa to ne pomeni, da zase ne skrbijo maksimalno z različnimi kozmetičnimi posegi."

Značke: Kataya playboy