Katja Tratnik: "Bila sem popolnoma izčrpana!"

5. 10. 2017 | Vir: Lady
Deli
Katja Tratnik: "Bila sem popolnoma izčrpana!" (foto: Helena Kermelj)
Helena Kermelj

Katjo Tratnik lahko zdaj gledamo popoldne na Planet TV in ne več dopoldne na TV Slovenija. Priljubljena in simpatična voditeljica prizna, da je televizijsko službo menjala prav zaradi tega, saj ima ob vodenju oddaje še redno službo na Kontroli zračnega prometa Slovenije na Brniku. Naporen jutranji tempo je namreč že začel načenjati njeno zdravje.

Katja je bila dolgoletna voditeljica v oddaji Dobro jutro, tam je bila kar 13 let. Tako je morala biti na TV Slovenija, kjer oddaja poteka v živo, že tako rekoč sredi noči. Ni pa tako zelo znano, da je televizija za Katjo nekakšna popoldanska zaposlitev, saj je sicer zaposlena kot svetovalka za odnose z javnostjo na Kontroli zračnega prometa Slovenije. Celodnevni tempo, ki se je začel že sredi noči, je kmalu načel njeno zdravje – in to je tudi razlog, da se je odločila sprejeti voditeljsko mesto v oddaji Dan. na Planet TV.

"Pet let, odkar imam tudi redno službo, sem dva- do trikrat na teden vstajala med 2. in 3. zjutraj, bila del oddaje, potem pa šla še v redno službo. Za oddajo sem porabila tudi večino dopusta." Zamišljeno pogleda in nadaljuje: "Saj je bilo jasno, da bom to prej ali slej občutila tudi na zdravju, a sem kar vztrajala. Zdaj pa je prišlo tako daleč, da sem bila popolnoma izčrpana in sem doma bolj ali manj samo spala. Jutranja oddaja je na sporedu pač zjutraj, prestavitev ni mogoča, zato mi je bila misel na slovo izredno težka. No, v kaosu vseh teh misli je prišla ponudba Planet TV za popoldansko oddajo, ki sem jo zaradi formata oziroma vsebine oddaje pa tudi zaradi resnične ljubezni do televizije sprejela in ki mi omogoča bolj urejen vsakdan, predvsem pa več nočnega spanja in končno kak dan dopusta."

Priznala je, da je pred tem zaradi zgodnjega vstajanja marsikdaj popoldne zaspala za uro ali dve, zdaj ima spremenjen delovnik in končno nekaj časa, da je lahko zvečer tudi v družbi hčerke. Zdaj bo njen dan namreč potekal drugače. "Vstajala bom med 5.30 in 6. uro zjutraj, v redni službi na Kontroli zračnega prometa Slovenije se trudim biti vsako jutro okoli 7. ure. Nekaj ur več spanja torej imam."

Odločitev za spremembo ni bila lahka

"Oddajo vsebinsko postavita redaktorica in urednica, jaz pa sodelujem pri izmenjavi mnenj o možnih temah, pred oddajo tudi pokličem goste, da gremo še enkrat skozi vsebino pogovora," pove Katja o svojih novih zadolžitvah. V oddaji se tedensko izmenjavata z voditeljico Lili Žagar. Zanimivo je, da se, čeprav je slovenski medijski prostor res majhen, še nikoli prej nista spoznali. "Lili sem poznala le s televizijskega zaslona, sva se pa zelo hitro ujeli. Je zanesljiva, zabavna, hitrih misli in podobnega razmišljanja." Oddaja Dan. je družinska oddaja, osvetljuje različne vsakodnevne težave z različnimi sogovorniki. Katjine misli so trenutno prežete z novim izzivom na televiziji, zato o drugih stvareh skoraj ne razmišlja. "Še vedno je veliko misli povezanih z oddajo in tem, kaj še lahko spremenimo, izboljšamo. Vsaka oddaja potrebuje svoj čas, velikokrat tudi šele v praksi, ko oddaja teče, vidiš, kaj 'stoji' in kaj ne."

Katja zapušča TV Slovenija po dolgih 27 letih, kolikor je tam delala vse skupaj. "Že v srednji šoli sem sodelovala v oddelku za raziskavo programa, ta sicer že dolgo ne obstaja več, saj se gledanost dandanes meri drugače. Pri 18 letih sem se prijavila na avdicijo za nove sodelavce razvedrilnega programa, ki sem jo uspešno opravila, in tako se je začela 'ljubezen', ki traja še danes. Marsikdo se verjetno še spomni oddaj Zdravo, Nedeljskih 60 itd., tam sem, vsa očarana, delala prve televizijske korake." Zdaj odhaja v drugo medijsko hišo med nove sodelavce, a treme ne čuti. "Ne, treme nimam, če že, potem neko prijetno vznemirjenje. Odločitev za spremembo sicer ni bila lahka, a sem jo sprejela in zdaj grem pač po tej poti."

Pa ji je bilo težko zaradi sodelavcev, ki jih zapušča po toliko letih? "Bivše sodelavce imam rada, jih cenim, skupaj smo doživeli zelo veliko, včasih iz nič ali zelo malo ustvarjali čudeže in jim iskreno želim vse dobro, tudi pri ustvarjanju novih oddaj. Po tej plati mi je bilo težko, poleg tega mi je brez dvoma delo na nacionalni televiziji, s sodelavci in šefi vred, dalo zelo veliko vsega, predvsem pa znanja in neprecenljivih izkušenj. Ta hip pa ne razmišljam, ali, če, kaj in kje bom še počela kaj televizijskega v prihodnje, in se osredotočam na ustvarjanje oddaje Dan."

Ob večerih bom bolj prisebna

Ker ji ne bo treba več vstajati sredi noči, ji tudi ne bo treba zgodaj v posteljo in tega se pravzaprav še najbolj veseli. "Časa verjetno ne bom imela več, saj bom še vedno večino dneva od doma. Si pa predstavljam, da bom pa ob večerih bolj prisebna (smeh) in bom šla sem in tja tudi na ogled gledališke predstave, v kino, na obisk k prijateljem, ali pa bom prebrala kako knjigo. Tega se pa veselim."

Besedilo: Eva Jandl