Katja Tratnik: " Sem zgovorna, nasmejana, pozitivna."

25. 2. 2017 | Vir: Lady
Deli
Katja Tratnik: " Sem zgovorna, nasmejana, pozitivna." (foto: Helena Kermelj)
Helena Kermelj

Vedno nasmejana Katja Tratnik je skoraj zaščitni znak jutranjega programa na Televiziji Slovenija. A marsikdo ne ve, da jo izjemno zanimajo kriminalistika, forenzika, vojaško letalstvo ... In da je njena glavna služba na Brniku, kjer dela kot svetovalka za odnose z javnostmi na Kontroli zračnega prometa Slovenije. Katja je pač zanimiva oseba, za katero se jutro začne že ob dveh zjutraj.

► Oddaja Dobro jutro je praznovala 15 let. Koliko let ste že del te oddaje in kakšna je zgodba, da ste postali voditeljica?

Del ekipe oddaje Dobro jutro na TV SLO sem dobrih 13 let, sicer pa seže začetek moje televizijske poti še precej dlje v preteklost, a je tudi povezan z nacionalno televizijo. Že v srednji šoli sem sodelovala v oddelku za raziskavo programa, ta sicer že dolgo ne obstaja več, saj se gledanost dandanes meri drugače. Pri 18. sem se prijavila na avdicijo za nove sodelavce razvedrilnega programa, ki sem jo uspešno opravila, in tako se je začela 'ljubezen', ki traja še danes. Marsikdo se verjetno še spomni oddaj Zdravo, Nedeljskih 60 itd., tam sem, vsa očarana, delala prve televizijske korake.

► Ste si od nekdaj želeli biti voditeljica? Kaj ste si želeli biti v otroštvu?

V otroštvu sem imela cel kup idej, kaj bom postala. Od tipičnih dekliških želja o poklicu zdravnice in učiteljice do bolj fantovskih zadev. Resno sem razmišljala o policijski šoli v Tacnu, pa ravno tisto leto, ko sem zapuščala OŠ, niso vpisovali deklet. Sem pa vedno vedela, da bom imela dinamičen poklic, z veliko interakcije z drugimi ljudmi. Že kot otrok nisem marala biti sama, vedno je morala biti akcija.

► Študirali ste na Fakulteti za varnostne vede, kaj ste želeli postati?

Moja prva izbira je bil študij razrednega pouka, ki sem ga opravila do absolventa z nekaj manjkajočimi izpiti, a nisem nikoli diplomirala. Marsikdo bi rekel škoda, a sem enostavno ugotovila, da to ni to, kar bi počela vse življenje. Mi pa nihče ne more vzeti znanja, ki sem ga ob študiju dobila in s pridom vpletala v vzgojo Neje. Tisti, ki me dobro poznajo, bi rekli, da sem nemirnega duha. Sto in ena stvar me zanima. Vedno si želim novega znanja, vedenja. Ta drugi študij je bil povezan tudi z mladostnimi željami, ko me je vleklo v kriminalistiko, forenziko, analizo obveščevalno-varnostnih podatkov, vojaško letalstvo ipd. Ko je večina brala Na klancu, sem jaz listala medicinske leksikone, knjige o živalih in tajnih službah. No, da ne bo pomote, saj sem prebrala tudi šolsko literaturo, a z večjo muko kot prej našteto.

► Delate na televiziji, povezujete prireditve ... V kateri od vseh teh vlog se počutite najbolje?

V bistvu v vseh, če ne, jih ne bi več delala. Vedno je kaj novega, vse prinašajo dinamiko, delo z ljudmi, nekaj 'varnega' adrenalina. Pišem varnega, ker sicer nisem navdušena nad nobeno adrenalinsko športno zadevo. Če bi mi plačali, ne bi skočila npr. z elastiko. Resnično ne razumem, kako bi to dejanje obogatilo moje življenje, zame je to neskončen stres, in ne adrenalin, verjetno bi me kap.

► Večina gledalcev ne ve, da delo na televiziji ni vaša 'glavna' služba, ampak ste redno zaposleni kot svetovalka za odnose z javnostmi na Kontroli zračnega prometa Slovenije. Kako usklajujete oboje?

Tako da sem zelo veliko v službi in tako da imam soglasje, da lahko v službo na Brnik pridem po oddaji. Pred šesto popoldne sicer redko pridem domov, med letom pa se nabere tudi kar nekaj delovnih vikend ur zaradi strokovnih obiskov oziroma dogodkov.

► Ste pomislili, da bi delali le eno službo, da bi se poslovili od npr. televizije?

Včasih se res veliko vsega 'zloži' na kup, takrat pomislim, da bi se poslovila od televizije, a dlje kot do misli ne pridem. Oddajo Dobro jutro in to delo imam enostavno rada.

► Imate po vseh teh letih še kakšno jutro tremo pred začetkom oddaje?

Ne, treme nimam, je pa vedno neko tako fino vznemirjenje. Je pa tudi res, da nikoli ne pridem nepripravljena na oddajo. To bi me pobralo od stresa verjetno.

► Ste jutranji človek ali so zgodnja vstajanja za vas naporna? Kdaj vstajate, ko zjutraj vodite oddajo Dobro jutro?

Vstajam sredi noči. Kadar imam oddajo, med 2. in 3. uro, če gremo na drug konec Slovenije, še prej. Ampak sem jutranji tip človeka in mi to ni težko. Ura zvoni, odprem oči in že lahko 'predavam'. Poleg tega, če imaš tako službo dolgo let, padeš v ta ritem. Je pa res, da ne ponočujem.

► Pa sicer, si lahko privoščite več spanca?

Ravno zaradi tega stalnega ritma se tudi med vikendom zbujam zgodaj. Včasih že ob pol petih, potem pa vstanem, spijem kavo, perem perilo, sesam ... Se pa zgodi, da brez slabe vesti kdaj zaspim čez dan za uro ali dve.

► Koliko časa porabite za priprave na oddajo? Kakšne so vaše zadolžitve poleg vodenja oddaje?

Po toliko letih manj kot na začetku, ko sem stokrat obrnila vsak stavek. Vsekakor še vedno nekaj ur, odvisno tudi od vsebine in tega, kako blizu mi je neka tema. Pred redno službo sem sama skrbela za redaktorski del oddaje, skupaj z iskanjem, dogovarjanjem z gosti in vpisovanjem v plan, danes brez sodelovanja ekipe ne bi šlo. Naša oddaja je sicer rezultat timskega dela, pri njej sodeluje z izvedbo vred prek 20 ljudi. Še vedno pa pred oddajo pregledam plan, prelistam časopise, izberem jutranje novice ipd.

► Oddajo Dobro jutro ustvarja velika ekipa voditeljev in ostalih. Kakšno je vzdušje, ste prijatelji ...?

Ja, smo. Zelo povezana ekipa smo, tudi z maskerji, rekviziterji, lučkarji, kamermani ... Morate vedeti, da z večino sodelavcev delamo vsak teden, vmes klepetamo, o sebi, dopustu, otrocih, dogodkih ..., o milijon stvareh. Med oddajo je super vzdušje.

► Zakaj menite, da je oddaja Dobro jutro tako priljubljena med gledalci? Kaj je tisto, kar ljudi, ki so dopoldne doma, pritegne pred zaslone?

Že dolgo časa oddaja pritegne tudi veliko tistih, ki se zjutraj odpravljajo v službo in nas gledajo do odhoda od doma. Za priljubljenost je pa več razlogov. Ker je resnično dobra oddaja, ker jo ustvarjamo z mislijo na gledalca, ker ponuja ogromno različne vsebine, od pomembnejših novic do vrtnih nasvetov in poroke, ker smo prijazni, ker delamo z dušo, ker se vidi, da se dobro razumemo, ker ...

► Nam zaupate svoj najlepši spomin na oddajo Dobro jutro?

Morda hecno, ampak nimam najlepšega spomina, imam samo velik predal spominov, na goste, sodelavce, kraje ...

► In še kakšno zabavno anekdoto, ki se je zgodila na snemanju?

No, se je zgodilo, da je šel gost v studio v Maribor namesto v Ljubljano. Smo rešili tako, da se je s parkirišča po telefonu javljal v oddajo. Enkrat je gostja prišla ob pol osmih zvečer na recepcijo televizije namesto zjutraj.

► Zaupajte nam še svojo skrivnost v boju proti staranju, saj se zdi, da se vas leta izogibajo?

Ha, ha ..., joj, zelo slabo skrbim za ohranjanje mladosti. Kako že rečejo, dobri geni. Razen dnevne in nočne kreme za svoja leta ne uporabljam nobenih drugih stvari. Še pri kozmetičarki na negi obraza nisem bila nikoli v življenju. Vse te 'ženske' zadeve niso nekaj, kar bi me navduševalo ali veselilo. Malo več gibanja bi rada vnesla v svoj urnik, rekreacije res nimam zadnje mesece, pa mi manjka in tudi nekaj kilogramov se je nabralo.

► Imate tudi hčerko, bo šla po vaših televizijskih stopinjah?

Kaže, da ne. Je sicer v osnovni in srednji šoli povezovala nekaj šolskih prireditev, razen tega pa kake 'blazne' želje po medijih nima oziroma ne kaže.

► Ste ljubljenka jutranjih gledalcev. Od kod vaša vedno dobra volja in nasmejanost, ste tak človek tudi sicer?

Hvala lepa. Kaj pa vem, taka sem od nekdaj. Zgovorna, nasmejana, pozitivna. No, sem in tja sem tudi sitna, da ne bo pomote, tudi zelo jezna znam biti (to nekatere malo šokira), pa rada sem včasih sama, a to zelo hitro mine.

► Kaj počnete, ko ne delate, ko imate čas le zase?

Odvisno od časa, ki ga imam na voljo. Običajno so to bolj kratkotrajne stvari. Gledam televizijo, grem v gledališče ali kino, berem, spim, dogovorim se s prijatelji, grem peš okoli Brda.

► Še vedno živite v Kranju? Ste razmišljali o selitvi v Ljubljano zaradi televizijskega dela in zgodnjega vstajanja?

Ja, še vedno živim v Kranju, mi je zelo všeč mesto. Saj Ljubljana je zelo lepa, sploh stari del mesta mi je čaroben in poleti sem veliko tam, ampak ima tudi toliko gneče, prometa, to mi pa ni več tako zelo všeč. Nikoli nisem razmišljala, da bi se preselila v Ljubljano, oddaje nimam vsak dan, pa tudi sicer ne, saj sem v 20 minutah tam, to ni nič. Ne glede na to, kje bi delala, bi pa se preselila bliže k vsakodnevni službi, če bi imela več kot uro vožnje v vsako smer z avtom. Toliko časa na dan pa ne bi želela preživeti na poti. Včasih se hecam, da bom, ko bom zadela na lotu, kupila v Ljubljani mansardno stanovanje (zaljubljena sem v mansarde) ob Ljubljanici in s pogledom na grad. Potem bom pa taka fina gospa, ki bo kak dan in vikend preživela v prestolnici, špancirala gor in dol, obiskala različne dogodke ...

Eva Jandl

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu