Kim Begovič je opero vzljubila pri sedmih letih

Čeprav jo številni primerjajo s Kim Kardashian, Kim zatrjuje, da imata skupno le ime in spol. (foto: ARHIV) ARHIV
Vir: Lady
10. 3. 2019

S svojimi rosnimi 18 leti se je na odru Eme predstavila tudi mlada, a že precej izkušena pevka Kim Begovič, ki si je glasbeno znanje nabirala v tujini. 

Slišali smo jo tudi že v slovenskem filmu Vloga za Emo, za katerega je posnela nosilno pesem.

► Letos ste nastopili na Emi in s prvo točko navdušili številne. Kakšna je bila za vas izkušnja in kaj ste odnesli?

Zame je bila to pomembna izkušnja, saj sem prvič stala na tako velikem odru. Poleg vseh izkušenj, ki sem si jih s tem pridobila, gledam na to kot na veliko promocijo, saj v Sloveniji glasbeniki nimamo prav veliko takšnih priložnosti. Sodelovala sem z odlično ekipo, prav posebej pa bi se rada zahvalila koreografu Mihi Krušiču.

► Marsikdo je začuden nad razpletom na Emi, številni zmagovalne pesmi ne marajo, spet drugim pa je všeč. Kako ste vi kot glasbenica doživeli zmagovalca in ali ste sami imeli kakšnega drugega favorita?

Zala in Gašper sta mi bila zelo všeč že od trenutka, ko sem slišala klip njune pesmi Sebi, a moja favorita sta bila Ula in Rene. Tudi Inmate so zažigali.

► Čeprav zmaga ni šla v vaše roke, kako gledate na tovrstna glasbena tekmovanja? Bi se še kdaj odločili za sodelovanje?

Kot sem povedala že prej, je bila Ema predvsem dobra izkušnja in velika življenjska šola. A se ne bi prijavila nikoli več.

► Se vam zdi, da bi lahko bilo glasovanje drugačno? Marsikdo meni, da ni bilo pošteno to, da je žirija izbrala le dva izvajalca, za katera so lahko ljudje nato glasovali?

Za moje pojme je to ljudsko tekmovanje, zato menim, da bi moralo biti tudi glasovanje ljudsko. Ljudje bi morali izbirati med vsemi desetimi finalisti, in ne samo med dvema, ki ju izbere 'strokovna' žirija.

► Vaša pesem Rhythm Back To You je med drugimi tudi veljala za zmagovalno kombinacijo, pod katere se navadno podpisujeta duo Maraaya. Kako ste doživljali sodelovanje z njima?

Sodelovanje s timom Maraaya je bilo zame nekaj novega. Mislim, da smo skupaj ustvarili odličen komad.

► Če se vrneva k vašim začetkom. Z rosnimi sedmimi leti ste že prepevali in nase opozorili tudi z arijo, ki ste jo v SNG Maribor zapeli z Alenko Gotar. Kako se spomnite svojih prvih korakov v glasbi?

Kot majhna deklica sem občudovala muzikale, zlasti Fantoma iz opere, zato sem tudi skupaj z Alenko v SNG odpela arijo Nightwish. Muzikal Fantom iz opere je razlog, da danes pojem.

► Izoblikovali ste se v pevko, ki ji je blizu pop glasba. Kateri od znanih pevcev so vaši vzorniki, koga radi poslušate in kakšna glasba vas navdušuje?

Z leti mi je k srcu prirasel pop, čeprav simpatiziram tudi z rapom in džezom. Moji vzorniki so Cardi B, Christina Aguilera in Lady Gaga. Navdušuje me glasba, s katero se lahko poistovetim, ki mi da misliti in v kateri najdem sebe. V bližnji prihodnosti želim ustvarjati svojo glasbo tako, da jo bodo ljudje začutili in se v njej našli.

► Za vami je tudi nekaj izobraževanj v tujini na Westminster University in Berklee College of Music. Kakšna izkušnja je bila to?

V tujini sem obiskovala izobraževanja, ki so mi odprla pogled na glasbo in petje v obliki, ki je do takrat nisem poznala. Učila sem se predvsem posebne tehnike petja visokih tonov in produkcije. Na internetnih tečajih Berklee collage of music pa sem si pridobivala znanja iz pisanja pesmi. Tudi v bližnji prihodnosti imam namen svoje znanje dopolnjevati v tujini.

► V Londonu vas je učil znan učitelj Joushua Alamu, ki je bil vokalni učitelj Rite Ora, Jessie J in drugih zvezdnic. Kako ste doživljali delo z njim?

Jousha je velik profesionalec, ki mu ne uide niti en sam ton. Kot mentor je zelo zahteven in prav zaradi tega dosegajo njegovi pevci dobre rezultate. Že zdaj se zelo veselim, da pride marca v Slovenijo in da bova spet skupaj pilila moj vokal.

► Nekje sem zasledila, da so vas po nastopu na Emi primerjali s srbsko turbo folk pevko in ameriško starleto Kim Kardashian. Da ste nekje vmes. Kaj pa pravite na to?

Menim, da imava s Kim K skupni predvsem dve stvari, in to sta spol in ime. Srbkinje pa so zame ene izmed najlepših žensk, zato mi to zelo laska.

► Kakšne imate cilje za naprej zdaj, ko je Ema za vami?

Moja želja je delati v glasbi, predvsem pa študirati produkcijo v tujini. Imam zelo visoke cilje in vem, da bo treba vložiti veliko trdega dela.

► Na Emi vas je spremljala tudi družina – oče in mama, ki sta vaša velika podpornika. Kakšen odnos imate in koliko vam pomagata?

Starša sta mi ves čas stala ob strani in me podpirala. Sta moja zaupnika in res sta najboljša starša na svetu.

Besedilo: Mihaela Margan Kocbek // Fotografije: Tibor Golob, osebni arhiv