Kim Begovič: "Sreča je ključnega pomena v glasbeni industriji!"

Njen izziv bi 
bil nastop v 
oddaji Znan 
obraz ima 
svoj glas. (foto: Osebni Arhiv) Osebni Arhiv
Vir: Nova
27. 3. 2019

Kim Begovič je že pri svojih rosnih 14 letih navdušila s svojim glasom na ameriški 'artistprolisti', kjer se je z zmago postavila ob bok znani pevki Sherly Crow. 

Po nastopu na Emi, kjer je na tujih spletnih stavnicah veljala za favoritinjo, pa je zdaj izdala tudi video spot za pesem Rhythm Back To You.

Kim, nase ste opozorili že pred nekaj leti, ko ste kot deklica stali na velikem odru SNG Maribora in peli duet z Alenko Gotar. Kako ste takrat doživljali glasbo in kako jo danes?

Glasba me je privlačila že kot deklico. Oboževala sem muzikale in filme, ki so bili povezani z glasbo. Najbolj pa me je kot deklico fasciniral Fantom iz opere. V meni je tlela tiha želja, da bi jo nekoč odpela. Nato sem slišala peti Alenko Gotar na Emi in si želela, da bi z njo zapela v duetu. Ne spomnim se več natančno, kako sem prišla do Alenke, a sva se takoj dogovorili za sodelovanje. Prav z njo sem odpela svoj prvi duet na dobrodelni prireditvi humanitarnega kluba Unija na Velikem odru SNG Maribor.

Polna dvorana gledalcev in v prvi vrsti takratni predsednik države dr. Danilo Turk so spremljali celotno dogajanje. Mislim, da mi je bilo takrat sedem let. Čeprav sem imela tremo, sem komaj čakala svoj nastop, in občutek ob velikem aplavzu je bil neverjeten. Takrat sem vedela, da bom pevka. Stati na odru in peti je res prelep občutek. Še večje doživetje pa je stati na tako velikem odru in peti v živo. Takrat sem se počasi začela zavedati, da postaja glasba moje življenje.

Zelo hitro so prepoznali vaš pevski talent in vas povabili v različne televizijske oddaje. Se spomnite, kako je bilo, ko ste prvič stali pred kamerami?

Vse se je začelo odvijati pri mojih sedmih letih. Takrat sem prvič tudi stala pred kamerami. To je bila oddaja NLP, v katero me je, kot gostjo povabil Mitja Meršol. Odpela sem pesem Cvet z juga in bilo je zelo zabavno. Spominjam se, da sem bila najbolj vesela bombonov, ki sem jih po oddaji dobila. Pri nas doma namreč nikoli ni bilo bombonov, ker škodijo zobem. Za tem so se nastopi kar vrstili. Predstavila sem se v oddajah Pod klobukom, Dobro jutro, Koktajl, nastopila pa sem tudi v oddaji Lipom našom na HRT1.

V kakšni zvrsti glasbe se vidite?

Danes se vidim predvsem v pop glasbi, ljub mi je tudi džez. Zelo všeč sta mi tudi soul in rock. Zame sta izjemna vokalista Adam Lambert, ki sem ga imela možnost slišati tudi v živo, in Lady Gaga.

Imeli ste tudi čudovito izkušnjo z Gregom Enriquezom, ki je pevsko sodeloval tudi s Celine Dion. Udeležili pa ste se tudi angleškega šova talentov. Kako je bilo?

Greg Enriquez je res dober mentor, ki mi je dal veliko novega znanja. Predlani pa sem bila sprejeta na Britan's got talent. Ta šov sem pred tem spremljala le po televiziji, nato pa bila sama sprejeta. Zanimivo je bilo videti in spoznati organizacijo tako velikega šova. Ljudje so zelo prijazni in dobronamerni. Ti pomagajo, da lažje opraviš svoj nastop. 'Vocal couch' ali glasbeni učitelj, ki me je najbolj očaral s svojim glasom, je Joushua Alumo.

On je glavni glasbeni mentor na oddaji The voice of United Kindom. Joshua je izobrazil že veliko svetovno priznanih pevcev, med njimi so tudi Joss Stone in Westlife. Joshua me uči peti izredno visoke tone in pevske okraske. Pred nekaj dnevi sva znova imela vajo in bilo je izjemno. Spet sva skupaj razvila nekaj novega in komaj že čakam, da lahko to uporabim tudi v praksi. Poleti pa ponovno odhajam k njemu v London.

Vas mika, da bi se kdaj predstavili tudi doma, v kakšnem šovu?

Angleški šov talentov je bila zame zelo zanimiva izkušnja. Moja številka je bila 57381 in konkurenca, kot si lahko predstavljate, je zelo velika. Sicer pa se šov ne razlikuje veliko od našega, saj so to licenčne oddaje. Za zdaj ne razmišljam, da bi se udeležila katerega od slovenskih šovov. Želim pa si, da bi se preizkusila v šovu Znan obraz ima svoj glas.

Zapeli ste tudi pesem filma Vloga za Emo. Kakšna je bila ta izkušnja?

Pred petimi leti sva s producentom Dejanom Radičevičem pripravila pesem Ti in jaz. Pesem je uradni singel celovečernega filma Vloga za Emo. Izšla je v dveh jezikih s spremljavo videospota. Čeprav sem imela pomisleke pred slovensko različico pesmi, ker je naš jezik zelo trd. Kljub temu sem odpela obe verziji in slovenska je nato izpadla veliko bolje kot angleška. V filmu pa je tudi moja pesem Just wait for a minute, ki sem jo odpela skupaj z Žigom Avbrehtom.

Dejstvo je, da ciljate predvsem v tujino. Kako gledate na ustvarjanje glasbe doma in kakšne možnosti vidite v tujini?

Ustvarjati glasbo doma je predvsem zahtevno, saj je težko zadovoljiti različne okuse. V tujini je veliko več možnosti in posluha za novosti in drugačnost. Ljudje so željni novitet in zelo radi pohvalijo, če je kdo inovativen in ustvarjalen pri svojem delu.

Včasih je veljalo, da če si imel lep glas, je bila polovica uspeha že zagotovljena, danes je precej težje. Koliko je pri uspehu na tujem trgu potrebne tudi sreče?

Absolutno! Sreča je ključnega pomena v glasbeni industriji! Človek mora biti v pravem trenutku na pravem mestu. Na svetu je veliko dobrih glasbenikov, ki jim nikoli ni uspel veliki met. Jih je pa tudi kar nekaj, ki so čisto povprečni, a so jim bile zvezde pošteno naklonjene!

Dogodivščine s snemanja

Kim je nedavno posnela videospot za pesem Rhythm Back To You. Snemali so na različnih lokacijah po Sloveniji: "Začeli smo na čudoviti plaži ob sončnem vzhodu, saj je takrat svetloba najlepša. Ob delu smo se tudi zelo nasmejali, ker smo zašli v globoko blato, kjer je snemalec ostal celo brez čevljev in nogavic. Sama sem bila oblečena v bele hlače in največji izziv mi je bil priti čista nazaj do avta. Z Obale smo se premaknili v Kranjsko goro in pa v Triglavski narodni park. Točno na Vršič, kjer je bilo snemanje zakomplicirano, saj nam je veter ves čas odnašal drone. Zaradi nizkih temperatur in močnega vetra sem ostala brez glasu. Največji izziv mi je bila scena, kjer ležim na snegu med ognjem. Za moj styling je poskrbel David Hojnik, za videz pa moj najljubši dvojec Doroteja Premužič in Kristijan Skamljič. Snemanja smo se lotili zelo profesionalno in načrtno. Sodelovala sem s super ekipo Neo.Visuals. Še posebej pa morem pohvaliti snemalca Jako Bizjaka."

Besedilo: MIMA // Fotografiji: osebni arhiv