Klapa Skala in noseča Darja Gajšek: Jokala je, ko je prvič slišala svojo novo pesem

Klapa Skala in noseča Darja Gajšek: Jokala je, ko je prvič slišala svojo novo pesem (foto: abp) abp
Vir: Lea
23. 5. 2017

Znan in izjemno ploden producent Bojan Šeruga si je zelo želel sodelovanja z Darjo Gajšek, pevko zabavne glasbe in televizijsko voditeljico, ki običajno nastopa z Blažem Švabom. Darja je privolila. "Naslednji dan sem odšel v bolnišnico na zelo težko operacijo in ob odhodu sem rekel obema: Draga moja, če se ne vrnem, imata hit, posnemita ga in zmagajta," nam je svojo zgodbo ganjeno povedal Šeruga.

P roducent Bojan Šeruga, ki je napisal več kot tisoč skladb in redno prejema nagrade na največjih festivalih, kot so Splitski festival in Zadar fest, dobil prek 70 zlatih, platinastih in diamantnih plošč za prodajo v 30 letih glasbenega ustvarjanja in dolga leta ustvarja glasbo za dalmatinske klape in izvajalce, med drugim je zadnjih osem let sodeloval tudi s trogirskim slavčkom, Vinkom Cocejem, je kriv za krasno skladbo Mala barka, duet, ki so ga posneli klapa Skala s pevcem Vladom Cverlom in simpatično Darjo Gajšek.

Bojan si je že dolgo želel ustvariti slovensko klapo, ki bi bila boljša od dalmatinske. Vinko Coce mu je le dan prej, preden je umrl, rekel: "Bojan, naredi slovensko klapo in naj pojejo pesmi, ki jih delaš meni, saj to je moja zadnja želja. Ni veliko avtorjev, ki to znajo. Ne dovoli, da ta lepa mediteranska glasba izgine v pozabo. Vsi resni avtorji so umrli, mladi pa se sramujejo komercialnih not. Ljudje to potrebujejo in želijo. To si zapomni."

Bojan Šeruga je zaupal: "Priznam, da me je slovo od najboljšega prijatelja potrlo in eno leto sploh nisem ustvarjal. Vendar v meni so zvenele besede zaobljube, ki sem jo dal. In nekega dne se je zgodilo ... nastala je klapa Skala." Že s prvo pesmijo Tri dni sem ljubil je klapa Skala podrla rekord in v izjemno kratkem času dosegla več kot milijon ogledov na YouTubu.

Solzne oči Darje Gajšek

"Nekega poletnega večera sem sedel na pomolu in zaslišal pesem Darje Gajšek. Rekel sem si, da je to edina slovenska izvajalka, ki sem jo začutil, da bi lahko delal z njo, in je po mojem mnenju edina, ki lahko postane veliko glasbeno ime, saj je dekle z dušo. Kmalu smo se dobili na kavi. Darja je rekla, da si naš komad Tri dni sem ljubil vrti po cele dneve in da ji bo v veliko veselje sodelovati z nami ter da potrebujemo samo odlično pesem," je razkril producent Bojan Šeruga.

Po nekaj tednih je imel napisano in pripravljeno skladbo Mala barka. "Dobili smo se in skladbo poslušali kar v avtu. Nismo veliko govorili. Darja in Vlado sta imela solzne oči, in to je bil odgovor, ki smo ga vsi potrebovali. Začutila sta skladbo in tako se je začelo. Takrat sem vedel, da pesem zmaguje, da ima moč, ki ga dober duet potrebuje za uspeh. Naslednji dan sem odšel v bolnišnico na zelo težko operacijo in ob odhodu sem rekel obema: Draga moja, če se ne vrnem, imata hit, posnemita ga in zmagajta. Teden dni po operaciji sta mi v telefon pela skladbo, ko sem ležal v bolniški sobi, priklopljen na aparate, in občutki so bili nepopisni, narekovali so zmago, ki se je ne da ustaviti. Energija je vrela iz telefona," je ganjen povedal Šeruga.

Darja kot sodnica, ki se zaljubi v navadnega delavca

Snemanje dueta Mala barka je potekalo v izjemnem vzdušju, polnem elana, emocij in zanimivosti. "Darja je izjemna osebnost, preprosta in dobra pevka, s katero bi lahko delal in pisal v nedogled. Je vokalistka, ki je vodljiva in preprosta, a vedno ve, kaj hoče," so povedali Šeruga in člani klape Skala.

Videospot je bil posnet na slovenski obali ter na gradu Štatnberg. Snemanje je potekalo tri dni in nato sta sledila še dva dneva montaže. Spot je delala produkcija založbe TOP records. Darja igra sodnico, ki na sodišču zapornika obsodi na več let zapora. Ima status ugledne ženske, ki se zaljubi v navadnega delavca, ki v škveru popravlja barke. Sodnica sodi drugim, ne zna pa soditi sebi. Na koncu presodi in zmaga ljubezen ne glede na status, ki ga  ima. Spot je dokaz, da preprost fant lahko dobi marsikaj, če so ljudje pošteni in iskreni.