Klemen Bečan uživa v padcih

Vir: Nova
25. 2. 2009

Zmagovalec lanskoletnega svetovnega pokala v športnem plezanju je 26-letni Tržičan Klemen Bečan, ki ima rad vse, kar privabi na površje adrenalin: plezanje, gorsko kolesarstvo, skok z mostu … Obožuje pa tudi sprehode v naravi in se ljubiteljsko ukvarja s fotografiranjem ter obdelavo slik na računalniku.

16.november je bil dan, ko je na finalni tekmi za svetovni pokal v športnem plezanju v Kranju osvojil prvo mesto. »Bil sem zelo vesel. Nisem si predstavljal, da bom prvo moško zmago na tekmah za SP dosegel prav pred domačim občinstvom,« pravi o zmagi Klemen, ki je za takšen uspeh garal že od takrat, ko se je posvetil plezanju.


Romantika v steni

Klemen večinoma trenira na umetnih stenah, kadar pa ima čas, se odpravi 'v skalo', kjer pleza najraje. Rad pa deli svoje znanje in izkušnje tudi z mlajšimi plezalci. »Trudim se jim pokazati vse dobre stvari, ki se jih da početi in doživeti v tem športu. Ne samo tiste na umetni steni, kjer trenirajo za tekme, ampak gre tudi za zabavno druženje na plezališčih, potovanjih, uživanju v naravi.«

A čeprav Klemen našteva le lepe stvari, je plezanje kdaj tudi boleče. »Padci so. Jaz uživam v njih, saj me na koncu vedno zadrži vrv. Na tleh pa sem pristal samo enkrat, ko mi je pri spustu zmanjkalo vrvi. Ni bilo hujšega, me je pa malo bolela rit. Ampak zdaj vsaj vem, da je na koncu vrvi vedno treba narediti vozel,« pravi optimistično ter zaljubljeno doda, da ga v hribih velikokrat spremlja njegovo dekle. »Z Anjo grem vedno rad v steno. Razkazala mi je čudoviti del plezanja dolgih smeri v hribih. Tam je tudi manj ljudi in več časa za romantična doživetja,« še navihano zaključi.


Napisala Marjanca Scheicher