Klemen Bečan: Vrhunec kariere bo naslov svetovnega prvaka

Vir: Story
5. 4. 2009

Tržičan Klemen Bečan je javnost nase opozoril šele letos z domačo zmago na finalni tekmi za svetovni pokal v športnem plezanju. Čeprav je 26-letnik nekajkratni državni prvak in je pred mesecem dni osvojil največji uspeh v svoji plezalski karieri, pa so cilji še veliko višji …

Story: Plezati ste začeli že kot osnovnošolec. Kako se spominjate tistih časov?
Pred tem sem sicer aktivno smučal, me je pa potem za plezanje navdušil bratranec, ko me je enkrat povabil na steno v Bistrici pri Tržiču. To je bila sicer ena izmed prvih sten v Sloveniji, ki sem jo pozneje pomagal tudi obnoviti. Na smučanje potem nisem šel nikoli več, ker me je prvi stik s steno povsem prevzel. Pa čeprav je bila ta stena bolj podobna omari. (smeh)

Story: Je trener že na samem začetku opazil vašo nadarjenost?
Očitno jo je, ker sem bil takoj uvrščen v boljšo skupino, začeli so nas voziti tudi po drugih terenih, na tekme … Prelom v karieri je sledil pri 14 letih, ko sem postal član mladinske reprezentance. Pred tem sem se po navadi na tekmah smejal postavljalcem, ker niso znali postaviti tako težke smeri, da bi me vrgli s stene.

Story: Koliko truda je bilo treba vložiti, da ste dosegli toliko uspehov?
Na začetku niti ne toliko, tudi ko sem zmagal na svetovnem mladinskem prvenstvu. Zatem je sledil prisilni počitek, saj sem imel hudo nesrečo z motorjem. Zdrobil sem si podplat in pol leta niti nisem mogel stopiti na nogo. Kar nekaj časa je trajalo, da sem se vrnil.

Story: To je bil za vas verjetno tudi velik psihični preizkus?
Bilo je kar hudo. Najprej si vajen ves čas letati okoli, potem pa skoraj dve leti nič. Doma sem ležal, ampak vseeno se mi je uspelo pobrati. Počasi sva s soplezalcem Matejem Sovo začela hoditi v steno. In kar sem včasih z lahkoto opravil, je naenkrat postalo kar projekt dneva. Vsak dan sem treniral v Vipavski Beli in se počasi vračal na stare tirnice.

Story: Tudi poškodbe pri plezanju znajo biti zelo neprijetne. Vseeno pa imate veliko podporo, saj za vas skrbi Olga Davidova, ena izmed najbolj priznanih maserk v Sloveniji.
Olga je fantastična. Ko me je bolel hrbet ali sem imel težavo, jo je nemudoma odpravila. Tako sem lahko plezal naprej, sicer pa bi moral počivati kakšen teden.

Story: Zdaj že šest let nastopate v svetovnem pokalu. Največji uspeh ste doživeli prav letos, ko ste zmagali na finalu svetovnega pokala, znova pa ste postali državni prvak. Svojega pokrovitelja pa tako rekoč nimate, kajne?

Za opremo imam pokrovitelja. Da pa bi za normalno treniranje dobil finančna sredstva ... tega na žalost ni. Če bi se s tem ubadal, bi lahko nemudoma odnehal in šel igrat golf. Vedno sem vse svoje zaslužene prihranke dal za plezanje, bencin …

Story: Bi sprejeli, če bi se vam ponudila priložnost, da bi nastopali pod katero od drugih zastav?
Mislim, da ne. Ker sem še vedno zaveden Slovenec.

Story: Kaj pa šport in zabava ... Marsičemu se je verjetno treba odpovedati?
Ne gre skupaj. Če se ga enkrat napiješ, ti to zagotovo vzame 14 dni, da prideš k sebi. Kdaj pa kdaj spijem kakšno pivo. Seveda pa sem zapil stopničke in zmago. (smeh)

Story: Tudi zasebno ste si kar lepo postlali. S partnerico Anjo sta skupaj že leto dni. Kaj počneta v prostem času?

Veliko plezava in hodiva po hribih. V kinu še nisva bila, ampak se že nekaj časa odpravljava. (smeh) Za drugo niti ni časa. Sicer oba zelo rada potujeva. Tako sva nazadnje tri mesece preživela v Franciji in združila prijetno s koristnim.

Story: Kaj si še želite doseči v karieri?
Letos se na Kitajskem obeta svetovno prvenstvo. Sam si seveda želim najvišje - postati svetovni prvak. Ampak tudi s stopničkami bom zadovoljen.


PRESENETIL S POROKO
Že na poročnem potovanju

Najboljši slovenski plezalec se je tik pred izidom naše edicije s svojo izbranko Anjo tudi poročil. Poroka je bila za marsikoga veliko in predvsem nenadno presenečenje. Klemen in Anja sta usodni da dahnila v Tržiču, poročna slovesnost pa je bila v družbi ožjih družinskih članov in prijateljev. Žur se je nato nadaljeval v gasilskem domu na Brezjah pri Tržiču, takoj za tem pa je parček že odpotoval na poročno potovanje v Španijo.


SRAMOTNE NAGRADE
Za naslov državnega prvaka prejel 25 evrov “Dobil sem bon v vrednosti 25 evrov in kosmodisk. To je res smešno, sploh glede na to, da je pri kadetih nekdo dobil enako nagrado kot jaz. Po drugi strani bi si raje včasih namesto udeležbe na tekmovanju privoščil sprehod na planino Kofce.”Napisal Domen Mavrič
Fotografije Primož Predalič in osebni arhiv

Nova Story že v prodaji

Story