Klemen Bunderla (Nova zvezda Slovenije): Z odgovornostjo pride trema

Klemen Bunderla (Nova zvezda Slovenije): Z odgovornostjo pride trema (foto: Arhiv Planet tv) Arhiv Planet tv
Vir: Jana
8. 4. 2018

Eden najbolj znanih slovenskih radijskih glasov vodi nov tekmovalni glasbeni šov na Planet TV.

Vodite šov Nova zvezda Slovenije. V čem se oddaja razlikuje od drugih šovov talentov?

Posebnosti je več, saj imamo pet žirantov, na avdicijah morajo pevci peti brez vnaprej posnete glasbene podlage. Gre za izključno pevski šov, kjer žirantje najprej tekmovalcev ne bodo videli, ampak zgolj slišali. Imamo največji oder slovenskih televizij in voditelj je malo poseben. (smeh)

Pred leti ste nastopili v šovu X Factor in blesteli v oddaji Znan obraz ima svoj glas. Boste s svojimi izkušnjami pomagali tekmovalcem? Kaj jim boste svetovali?

Povedal jim bom stvari, ki bi si jih jaz želel slišati po nastopu v takšnem šovu. Ne vem, ali jim bodo moji nasveti koristili, bom pa poskušal. Predvsem je treba tistim, ki se ne bodo uvrstili v naslednji krog, dopovedati, da zaradi tega ni konec sveta. To je težko razumeti, ko si zavrnjen, ampak upam, da jim bodo moje besede vlile moč in bodo še vztrajali. Lahko pa se zgodi, da bodo v šovu spoznali, da to ni zanje.

Ste se pogosto spopadali s tremo pred nastopi?

Zelo pogosto. S tremo se imava zelo rada. Pred novimi projekti sem v nekem čudnem stanju. Počutim se kot mesečnik, zunaj telesa. Nekaj dni pred samim dogodkom se mi zdi, da mogoče nisem pravi za to, potem pa začnem nenehno poslušati isto pesem, hodim gor in dol po stanovanju, ponavljam besedila, situacije, hočem mir, samoto. Pri bolj vsakodnevnih stvareh občutim bistveno manj treme, vendar je prisotna. Z odgovornostjo pride tudi trema.

Ste si v otroštvu želeli postati pevec?

Moja prva ljubezen sta bila glasba in petje. Hotel sem igrati klavir in kitaro. Eno leto klavirja imam celo za sabo, tako da bi vam znal zaigrati Marko skače. (smeh) Pozneje sem šel na sprejemne izpite v Glasbeno šolo Jesenice. Mama je šla z mano. Čeprav so bili preizkusi precej čudni, se mi je zdelo, da sem se dobro izkazal. Čez nekaj dni pa mi je mama povedala, da ni bilo več prostora za vpis v študij kitare. Šele pred tremi leti mi je priznala, da so ji pedagogi rekli, da nisem muzikaličen in da naj na glasbo pozabim, ona pa se je odločila, da mi tega ne pove. Vedno ji bom hvaležen, da mi je lagala, zato nočem, da kogarkoli zavrnitev potre ali odvrne od resnične želje.

Kaj menite, da je potrebno za uspeh na glasbenem področju?

Na to vpliva več različnih dejavnikov. Aborigini verjamejo, da je vsak človek lahko med drugim tudi pevec, in do neke mere to zagotovo drži. Torej ni presenetljivo, da se toliko ljudi ukvarja z glasbo. Toda veliko stvari je potrebnih, da bi glasbeno ustvarjanje prineslo tudi uspeh. Najprej potrebuješ spodbudno okolje, imeti moraš ogromno volje do dela, trdo kožo, ker so kritike lahko zelo boleče, obenem moraš prepoznati, katero kritiko je vredno upoštevati. Imeti moraš nekaj več, neko iskrico, karizmo, nekaj, kar pritegne. Velik dejavnik je tudi sreča, saj moraš biti v pravem trenutku na pravem mestu.

Besedilo: Danaja Lorenčič // Fotografije: Planet TV