Ko se združijo Jan Plestenjak, ansambel Modrijani in Zdenko Cotič nastanejo najboljše zgodbe

Ko se združijo Jan Plestenjak, ansambel Modrijani in Zdenko Cotič nastanejo najboljše zgodbe (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Story
22. 2. 2019

Ko se na sončni strani Alp združijo najboljši glasbeni mojstri, kot so Jan Plestenjak, ansambel Modrijani in Zdenko Cotič - Coto, nastanejo najboljše zgodbe - zgodbe, pod katere se ponosno, brez različnih šifer ali izmišljenih oziroma umetniških imen podpisujejo glasbeni ustvarjalci in zgodbe, ki jih imajo poslušalci radi, saj te niso narejene z danes na jutri, ampak si vsi skupaj in vsak posebej vzamejo čas.

A vse to, kot ugotavlja Jan, ni vedno tako zelo preprosto, sploh je precej težje ter vedno znova in znova ustvarjati uspešnice. Ravno zaradi tega si za eno melodijo, ki po navadi nastane ponoči, vzame čas, saj si vsak neuspeh ljudje mnogo prej zapomnijo kot uspeh. Še več, ljudje avtomatsko pričakujejo hit, morda ne tako spevno pesem pa v trenutku ožigosajo in rečejo: “Poglej, tokrat mu pa ni uspelo.”

In da bi bilo takšnih, manj spevnih situacij čim manj ali pa jih sploh ne bi bilo, se glasbeni mojstri naprej radi podružijo ob dobri hrani in izbrani kapljici, saj ob takšnih srečanjih nastanejo tiste najboljše ideje, ki potem potrebujejo nekaj časa, da dozorijo in na koncu zacvetijo kot najlepši cvet. Seveda pa je za vse skupaj potrebno tudi dobra psihofizična kondicija, saj vsi skupaj ali vsak na svojem odru ‘odšpilajo’ večurne koncerte, ki so lahko precej izčrpavajoči.

Sploh Janov oktobrski koncert v razprodanih Stožicah ga je za nekaj dni spravil v posteljo, da se je odpočil in si nabral novih moči, kar sicer po navadi počne tako, da gre na zelo hitro hojo, približno petdeset minut, ekstremno hitro ali pa trenira doma, sploh kadar so zunaj nižje temperature, in gre na sobno kolo. A ker je tudi Jan - kot vsi ostali - le iz mesa in krvi, se kdaj pa kdaj zgodi, da kakšen trening preskoči, saj noče biti suženj lastnega življenja.

“Če smo pri vseh stvareh zmerni, bodisi če govorimo o treningih, dietah ali čisto tretji stvari, potem vse ostalo štima,” dodaja Plestenjak, ki je še vedno nočna ptica, saj se mu zdi, da je ponoči najbolj produktiven, ker ga nihče ne zmoti ne z obiskom ne s telefonskim klicem.

“Že dvajset let hodim spat okrog četrte ure ponoči. Morda bi si želel zdaj malce bolj urediti ta ritem, predvsem da bi se zbujal nekoliko prej kot pred 12. uro. Za zdaj je to 11. ura, kako bo naprej, pa počasi, saj nočem biti, kot sem že dejal, lasten suženj časa in obveznosti,” je pripomnil Jan, ki je vesel, da je za njim uspešno leto, sploh koncert v Stožicah, v katerega je vložil veliko energije, je bil izjemen. Za letošnje leto priljubljeni glasbenik načrtuje vsaj dva nova singla, poleg tega pa še 30 koncertov.

Sodelovanje z Modrijani: Pravo prijateljstvo

Jan Plestenjak in Modrijani so se prvič združili na podelitvi viktorjev leta 2012, ko so presenetili s priredbo znane melodije V dolini tihi. Sodelovanje, ki je pozneje preraslo v pravo prijateljstvo, pa je prineslo še tri izjemne glasbene zgodbe, in sicer pesmi En poljub, Kok nam je luštn’ in Dal bom besedo.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story3/2019

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 3/2019

Story 3/2019, od 31. 01. 2019