Ko znani obrazi nase nadenejo maske

Ko znani obrazi nase nadenejo maske (foto: SH) SH
Vir: Lady
7. 3. 2019

Pustni čas je, kot pravijo, najbolj norčavo obdobje v letu, saj je to čas rajanja, veseljačenja, pustnih šem in norčij. 

V tem času se lahko vsak prelevi, v kogarkoli si želi, ali pa ostane skrit za masko nekoga drugega, čeprav številni nosijo maske kar vse leto ... In kakšne maske najraje nosijo znani obrazi?

Mjav

“Rada imam pustni čas. Najbolj zato, ker se takrat začne topliti in uradno počasi nastopi pomlad. To je prvi razlog. Drugi pa so seveda maske in vse norenje z njimi. Na ta dan lahko postaneš kdorkoli in nihče ni 'čuden'. Vse je sprejemljivo. Zdi se mi, da se ljudje pod maskami znamo bolj sprostiti in uživati. Ko sem bila majhna, sem se vedno našemila in šla s prijatelji po hišah v vasi. Vedno smo veliko zaslužili in si na koncu potepanja privoščili sadno kupo. Lepi spomini,” je povedala mačka Jasmina, ki je še dodala, da gredo 'mjavkice' vsako leto s prijateljicami pustovat. “Oblečemo se kar na hitro, samo da nismo brez maske, in potem gremo navadno kam plesat. Bile smo že na Ptuju, v Mozirju ... Kjer so festivali in glasba v živo.”

Jan Kovačič

“Zadnjih nekaj let si žal nisem vzel časa, da bi se našemil in šel v maškare. Zadnje čase me čas prehiti, da bi se našemil. Karnevale pa sem obiskal samo v vlogi gledalca. Kakor se spomnim, sem se nazadnje našemil v Drakulo,” je povedal osebni trener, ki je ob tem dodal še eno zanimivost, namreč, je eden redkih, ki ne mara krofov: “Krofi mi sploh niso všeč, veliko raje imam babičine štruklje, jabolčne zavitke in gibanico. Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje jedel krof, kaj šele, da bi jih pekel.”

Nataša Gorenc

“Kot otrok sem se vedno našemila, pravzaprav je bil to moj najljubši čas leta. Kostumov nismo kupovali, saj nam jih je mami vedno sešila oziroma smo uporabili, kar smo imeli za obleči. Največkrat sem bila Pika Nogavička, saj sem imela dolge in močne lase. Mami mi je lase trdo spletla v dve kitki, notri dala žico, da sta stali. Zelo rada sem bila tudi Indijanka. Nikoli ne bom pozabila veselja, ko me je na pustni povorki voditelj posadil na osla. Hodili smo tudi okoli sosedov in prosili za pusta hrusta. Prav tako je mami vedno spekla pustne krofe in že zjutraj je dišalo po njih. Otroci smo komaj čakali, da smo planili nanje.”

Salome

“Pust je bil edini čas v moji mladosti, ko sem lahko uživala v podobi ženske in bila to, kar sem v resnici bila. Ženska! Vedno sem izbrala pustno masko ženskega spola. To so bili najlepši dnevi moje mladosti, samo kaj, ko jih je bilo malo. Se pa spominjam, da mi mami ni dovolila teh kostumov, zato sem se morala na skrivaj odpravljati po hišah, kjer smo dobili kakšne bombončke.”

Jana Koteska

“S kolegicami se na maškare kar resno pripravimo. Lani smo bile rdeče labodke, predlanskim igralke ragbija ... Za letos se prav tako že pripravljamo. Ker nas je vedno okoli deset, to zahteva kar nekaj priprav, kostumi se naredijo po meri, po spletu naročimo ujemajoče se pripomočke, skratka, cel žur in seveda ples do jutranjih ur!”

Maja Keuc

“Moja teta je iz Velenja, kjer vsako leto pomaga organizirati Pikin Festival. Sama sem velika oboževalka Astrind Lindgren in tako sem bila eno leto čisto ta prava Pika Nogavička. Na karneval sem prijahala na belem konju s črnimi pikami, mami mi je lase pobarvala na oranžno in mi v obe kitki vsadila žičke, da sta stali pokonci, na ramenih mi je sedela opica, teta pa mi je povrhu dala še zlate Pikine cekine, ki sem jih delila otrokom, saj je bila Pika precej bogata deklica. Ta dan mi je še posebej ostal v spominu, saj nikoli ne bom pozabila veselja otrok, ki so verjeli, da sem čisto prava Pika Nogavička!”

Ines Korošec

“Pustovanje je v mojem rojstnem kraju in okolici zelo aktualno, saj prihajam iz štajerskega dela Slovenije. Tudi pustovanje pričakujem z navdušenjem, saj se takrat ogromno dogaja. Večina krajev ima svoj šotor, v katerem vsak večer prirejajo dogodke z različnimi izvajalci, za vse vrste okusov. Če še niste bili na pustovanju ali povorki na Ptuju – priporočam, da si vzamete čas in obiščete najstarejšo slovensko mesto v pustnem obdobju še letos.”

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Alesh Maatko, Blaž Vatovec, Shutterstock, osebni albumi in promocijske fotografije