Kraljica Elizabeta ob slovesu ostala brez teh treh stvari

Kraljica Elizabeta ob slovesu ostala brez teh treh stvari (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
19. 9. 2022

Po slovesu v Londonu se sedaj od nedavno preminule kraljice Elizabete II. poslavljajo še v bližnjem Windsorju. Krsta z njenimi posmrtnimi ostanki je po pogrebnem sprevodu po okoliških ulicah že prispela na Windsorski grad, kjer so se člani kraljeve družine in več sto drugih povabljencev zbrali na bogoslužju v kapeli svetega Jurija.

Ob zadnji etapi poti je krsto v pogrebnem vozilu po prihodu v Windsor znova spremljalo več sto vojakov. Med počasnim premikanjem proti gradu se ji je ob robu poti poklanjalo na tisoče ljudi, ki so se zbrali na obeh straneh znane pet kilometrov dolge avenije Long Walk.

Na notranjem dvorišču gradu so že čakali novi kralj Karel III., njegova soproga Camilla in drugi člani kraljeve družine, da se pridružijo sprevodu.

Ta je bil namenjen v kapelo svetega Jurija, ki jo britanska kraljeva družina pogosto uporabi za krste, poroke in pogrebe. Pred nekaj več kot letom dni je tu potekal tudi pogreb kraljičinega soproga, princa Philipa.

Prav ob njem jo bodo po zaključku pogrebnega bogoslužja v spominski kapeli Jurija VI. tudi pokopali. Preden bodo krsto spustili v družinsko grobnico, bodo s krste odstranili simbole vladanja - krono, žezlo in vladarsko jabolko.

Na drugem, v primerjavi z dopoldanskim bogoslužjem v Westminstrski opatiji manjšim obredom, je prisotnih približno 800 udeležencev, med katerimi so denimo tudi člani osebja kraljičinega gospodinjstva.

Kasneje, predvidoma okrog 20.30 po srednjeevropskem času, se bodo od kraljice Elizabete II. poslovili še v ožjem družinskem krogu.