Kraljica Elizabeta praznuje častitljivih 89 let

Kraljica Elizabeta praznuje častitljivih 89 let (foto: Lea) Lea
Vir: Lea
8. 5. 2015

Ko je 6. februarja daljnega leta 1952 sedla na britanski prestol, si Elizabeta verjetno ni mislila, da bo tam ostala več kot 60 let. A čeprav ima danes že 89 let, nič ne kaže na to, da bi nameravala prestol prepustiti svojemu najstarejšemu sinu, princu Charlesu.

Danes je kraljica Elizabeta najstarejša monarhinja in tista, ki je najdlje na prestolu. V svojih 86 letih, kar je na svetu, je bila priča veliko prelomnim dogodkom, ki so pisali zgodovino. Zamenjave predsednikov vlad, padec berlinskega zidu, oblikovanje Evropske unije in še bi lahko naštevali. Na prvi pogled sicer deluje kot stara gospa, ki se drži tradicije, a še zdaleč ni tako. Kraljica je na tekočem z najnovejšimi trendi in lahko sodeluje v vsakem pogovoru. Veliko zaslugo za to imajo tudi njeni vnuki in pa vedoželjnost ter želja po tem, da ohranja mladega duha. Kraljica ima svoj blackberry in več prenosnikov, iPod, svetovalci pa ji pomagajo, da je prisotna tako na Facebooku kot na Twitterju.

Ljubezen njenega življenja

Zvesto kraljici ob strani stoji princ Philip, ki ji je vseskozi v veliko oporo. To je izjavil tudi princ Harry, ki pravi, da je njegov dedek steber v razmerju. Sicer je princ vedno bolj v ozadju, a doma naj bi bil on tisti, ki nosi hlače. Poročila sta se pred 68 leti, Elizabeta pa se je vanj zaljubila prvič, ko ga je zagledala. Takrat ji je bilo 13 let. Philip se je ob poroki odpovedal grškemu in danskemu kraljevskemu nazivu. Prav tako tudi grški ortodoksni cerkvi in sprejel anglikansko vero. Pisalo se je leto 1947, ko si je svet počasi oddahnil od vojne vihre. Vzela sta se v Westminstrski opatiji, med svati pa ni bilo njegovih nemških sorodnikov, saj je bila bolečina po vojni med Britanci še preveč živa. Leto dni po poroki se jima je rodil Charles, dve leti za njim pa Anne. Ko je februarja 1952, umrl Elizabetin oče, kralj Jurij VI., se je začela ena najdaljših vladavin v zgodovini: Elizabetina. V zakonu s Phillipom sta se ji rodila še dva sinova, leta 1960 Andrew in 1964 Edward.

Mirno praznovanje

Kraljica se je odločila, da bo rojstni dan praznovala bolj mirno, saj dneve preživlja na gradu Windsor, zahodno od Londona. Vseeno so izstrelili 41 topovskih granat v Hyde Parku, slišati pa je bilo še strele iz 62 pušk pri trdnjavi Tower of London. Tradicionalno ima Elizabeta II. 'uradni' rojstni dan enkrat poleti, saj naj bi bilo takrat vreme bolj lepo za praznovanja in slavje na prostem. Svoj pravi rojstni dan pa monarhinja navadno praznuje v ožjem krogu na Windsorju.

Priporočamo