Kuhamo z Natašo Bešter: Čas za razstrupljanje

Nataša je po zdravi pici in sladici tokrat pripravila zelenjavno juho za razstrupljanje. (foto: Osebni Arhiv) Osebni Arhiv
Vir: Lady
5. 4. 2019

Mesec je naokoli in naša dežurna Ladyjina kuharica Nataša Bešter je spet zavihala rokave, si nadela predpasnik in za naše bralce skuhala nekaj zdravega in okusnega.

Spomladi veliko strokovnjakov priporoča razstrupljanje in post. Zato je Nataša postregla s preprostim receptom, po katerem lahko skuhate odlično zelenjavno juho. Z njo lahko pomagate sebi in svojim domačim do boljšega počutja in zdravja.

“Pri nas doma so zelenjavne juhe, priloge, solate ali rižote velikokrat na jedilniku, sploh v času, ko zelenjavo prinesem z našega vrta. Če domače zelenjave zmanjka, pa pazim, da kupim ekološko pridelano. Če delamo zelenjavne jedi z zelenjavo, ki je bila škropljena s pesticidi in še s čim, te snovi žal vnesemo tudi v naše telo. Zatorej namig - v ekoloških trgovinah Kalček imajo na voljo vedno svežo ekološko zelenjavo, s certifikatom,” svetuje Nataša, ki najprej vso zelenjavo temeljito opere pod tekočo vodo in jo nareže na kose.

“Zelenjavo lahko izberete po svojem okusu, jaz sem v današnjo juho dala nekaj cvetače, brokolija, korenček, koromač, malo ohrovta, česen in seveda bučo​ hokaido. Pazite tudi na to, kakšne jušne kocke boste dodajali jedem. Naj bodo spet ekološke, brez aditivov, umetnih arom, ojačevalcev okusa ... Jaz dodam bio zelenjavno bistro jušno osnovo Natur Compagnie, ki tega seveda ne vsebuje, je pa v njej veliko začimb, med drugim tudi kurkuma, luštrek, janeževa semena, muškatni cvet, pa peteršilj, lovor in morska sol, vse iz nadzorovane ekološke pridelave.”

Ko zelenjava z jušno osnovo zavre, jo pustite še nekaj minut vreti, da bo kuhana, a še čvrsta. Nato s paličnim mešalnikom spasirajte zelenjavo, da dobite ravno prav gosto kremno juho, ter juho okrasite s cvetki užitnih rastlin. Nataša je tokrat nabrala vijolice, marjetice in trobentice. “Če pa ste preveč zaposleni, da bi rezali in čistili zelenjavo, lahko izberete katero od ekoloških juhic Natur Compagnie, v kateri je vse že pripravljeno, samo zavrete in jed je na mizi. (smeh) Izbirate lahko med različnimi okusi, kot so buče, por, šparglji, gobe. Kakorkoli že, naj bo na vašem krožniku vedno veliko zelenjave, in to ekološko pridelane.”

Besedilo: Anja P. Kontrec // Fotografije: osebni arhiv

Priporočamo