Kulinaričen oddih Karima in Bineta na domačiji Butul

19. 5. 2017 | Vir: Story
Deli
Kulinaričen oddih Karima in Bineta na domačiji Butul (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Koprska domačija Butul v Manžanu, ki jo že leta vodita Tatjana in Mitja Butul, se lahko pohvali, da je pravi sanjski kraj za številne medijske obraze, ki želijo uživati v posebni in okusni kulinariki, daleč od vsakodnevnih medijskih in poslovnih obveznosti.

Neutrudna Butulova, ki sta svoje znanje prenesla tudi na Šrilanko, sta na slovenski obali ter daleč naokrog poznana po svojem sredozemskem zeliščnem vrtu, odlični kulinariki in prostoru, kjer vsakdo najde nekaj zase.

Ob vonju morskih širjav in čarov Sredozemlja se tu srečamo z oljko in oljčnim oljem, malvazijo in refoškom, lokalno hrano, pripravljeno na vrhunski način. Že pred dvema desetletjema je Tatjana Butul na domačiji, v vasici, ki je le pet kilometrov oddaljena od središča Kopra, pripravljala dobro obiskane kulinarične delavnice, na katerih so se obiskovalci učili pripravljati zdravo sredozemsko hrano in ribje jedi, delavnice na tematiko divjih špargljev, ko ti sploh še niso bili cenjeni tako kot danes, in še bi lahko naštevali.

Neutrudna in nadvse prijazna Tatjana še danes vse obiskovalce domačije z veseljem poučuje o pripravi jedi, ki so za ljudi, ki bolehajo za sladkorno boleznijo, jedi, ki se pripravljajo za tiste, ki ne smejo uživati glutena, kako se uporabljajo zelišča in kaj je pomembno pri pridelavi in pripravi zelenjave ter kako je pomembno pri prehranjevanju in kuhanju upoštevati sezonsko hrano in pridelke ter kako sodelovati z lokalnimi ponudniki.

Na njune individualne kulinarične delavnice prihajajo ljudje z vseh koncev sveta. Tatjana in Mitja sta jih v zadnjih letih na domačiji Butul naštela kar iz 76 držav. Veliko se jih vrača, tudi zdaj, ko sta uredila prenočišča. Turistična kmetija ponuja prijetno sprostitev za goste, a se morajo predhodno najaviti, da se lahko na domačiji tudi sprostijo. V Manžan prihajajo na sprostilne dneve tudi znane osebnosti, kjer najdejo svoj mir in ambient ter prostor, kjer lahko sproščeno uživajo in se prepustijo razvajanju, ki ga pripravita zakonca Butul.

Med letošnjimi prvomajskimi prazniki sta Butulove obiskala kuharska velikana Bine Volčič in Karim Merdjadi z ženama, saj oba ljubita popoln odklop v objemu vrhunske domače kulinarike.

"Nadvse simpatičen Karim Merdjadi, sodnik v MasterChefu, z ženo Heleno rad obišče Manžan. Tako je bil med letošnjimi prazniki ponovno tukaj in se prepustil razvajanju ter napolnil baterije pred novimi napornimi obveznostmi, ki ga čakajo v njegovem ateljeju, kjer ustvarja mojster makronov in čudovitih tort za vse ljubitelje sladkih dobrot," nam razkrije Tatjana.

Dodala je: "Zanimivo je, da sta se v Manžanu tokrat srečala s prijateljem Binetom Volčičem, ki je domačijo Butul prav tako izbral za sprostitev med prvomajskimi prazniki. Čudovit par Volčič, Bine in Katarina, je vpet v leto dni star izziv novega bistroja sredi Ljubljane, Monstera, kjer z veseljem uživata v kulinaričnih pripravah okusnih mojstrovin za številne goste lokala."

Tako Karim kot Bine sta se z družinskimi člani prepustila kulinaričnim mojstrovinam Tatjane Butul, ki je medijske in nadvse priljubljene goste razvajala ves čas bivanja na domačiji. Bine je bil navdušen nad Tatjaninimi pripravami jedi, pristnimi okusi, lokalnimi sestavinami. "To so pravi okusi, to je prava ponudba, to je tisto, kar iščem, ko potujem bodisi po naši deželici ali po svetu," je razkril Bine in prepustil besedo Karimu, ki je dodal: "Če me vprašate, kje se lahko sprostim in kje lahko doživim nekaj posebnega, nekaj tudi za dušo, je to v Manžanu pri Tatjani in Mitji. Ne da se opisati, to morate doživeti."

Neutrudna Tatjana si na domačiji Butul vzame čas za ljudi ter se jim posveti v celoti, saj želi, da se vsak gost z veseljem vrne v osrčje Istre.

"Kuhati in razvajati takšna gosta, kot sta Bine in Karim, diplomanta prestižne kuharske šole Gastronomia Le Cordon Bleu iz Pariza, je zame veselje in izziv. A zame so pomembni prav vsi obiskovalci naše domačije, saj se za vse enako potrudimo v stilu, da damo vse od sebe ter jih navdušimo nad našo hrano in ponudbo," pove Tatjana.

"Navdušeni tako le redki odidejo z naše domačije, ne da bi odnesli kakšne naše dobrote, kot so marmeladice različnih okusov, vinski želeji, naši vinski in jabolčni kisi, oljčno olje, na katero smo ponosni, in seveda vedno bolj poznana macerirana malvazija - oranžna vina. Tako Bine kot Karim sta uživala v raznovrstnih okusih oz. prepletanju kulinaričnih dobrot domačije Butul. Kajti naša kuhinja je vedno odprta in vsakdo lahko pogleda vanjo, saj nimamo skrivnosti," je prepričljiva Tatjana.

Tako je tudi vrhunskega kuharskega mojstra Bineta z veseljem sprejela ter sta se ob tej priložnosti odpravila v kuhinjo in s polno mero znanja pripravila za vso družbo odlično prvomajsko kuharsko mojstrovino, ki je z okusi prepričala prav vse.

Medijska obraza Bine in Karim nista skrivala navdušenja in sta si ob koncu druženja zaželela, da se srečanje pri Butulovih ponovi oz. postanejo kar tradicionalna, saj sta ju Tatjana in Mitja prevzela z domačnostjo, gostoljubjem in številnimi istrsko obarvanimi dobrotami, ki jih le težko opišeta, saj nosijo unikaten pečat sončne domačije Butul in jih je greh ne okusiti.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu

Nova Story že v prodaji

Story 20/2017

Story 20/2017, od 11. 05. 2017