Kulinarična blogerja Maja in Jernej Zver: Poudarek je na druženju, ne darilih

Kulinarična blogerja Maja in Jernej Zver: Poudarek je na druženju, ne darilih (foto: Foto: Osebni Arhiv Jernej Zver) Foto: Osebni Arhiv Jernej Zver
Vir: Story
3. 1. 2021

Maja in Jernej Zver sta znana po svojem odličnem kuharskem blogu Jernej Kitchen. Ljudi želita navdušiti, da več kuhajo, in jima dati kakšno idejo, kako pripraviti nekaj novega, slastnega zase in za svoje ljubljene.

Letos sta zakonca v ZDA izdala knjigo Epic 30–Minute Roasts, ki je nadaljevanje njunega zelo uspešnega bloga. Prav zato, ker so njuni recepti tako izpopolnjeni, smo ju prosili, da za nas pripravita božični meni. Upam, da vam bo kakšen recept všeč in da ga boste z veseljem preizkusili.

Kako pomembno je za vaju pametno načrtovanje pred božično-novoletnim kuha­njem? Kako se pripravita, da ne izgubita živcev?

Imel sem (Jernej) srečo, da sem delal v restavracijah, kjer se zelo dobro naučiš organizacije, razporeditve nalog in učinkovitosti, tako da se po tem ključu organizirava tudi doma. Kar je le možno, pripraviva dan prej, poskrbiva, da je meso, če je zamrznjeno, pravočasno odtaljeno, da ne greva v trgovino zadnji dan, včasih pa si pomagava tudi kar z napisanimi urami, kdaj kaj postoriti, da je hrana na krožniku topla in da je piškotov dovolj za ves advent­ni čas.

Ali sta božič in novo leto praznika, kjer še posebej pride na dan vajina kreativnost?

Seveda, obožujeva adventni čas in zimski prazniki so najini najljubši. Ta čas v ustvarjanje vloživa še več energije in časa ter se popolnoma prepustiva kreativi. Letos tudi prvič gostiva božično večerjo za najožje družinske člane, tako da si bova dala duška in jih razvajala, kolikor se da.

Kaj predlagata, s čim lahko presenetimo svoje najbližje tokrat?

Predlagava, da pripravite morsko pojedino, ki je lahka, kljub temu pa fantastičnega okusa in nepozabna. Midva bi za predjed izbrala grahovo rižoto s kozicami, za glavno jed preprosto pečen filet lososa z limonami in kot sladico fantastičen kavni creme brulee, ki ga lahko pripravimo vnaprej (glej recepte na naslednjih straneh; op. p.).

Ali bosta vidva skuhala kaj novega, kar še nista, ali prisegata na kakšen klasični božični meni?

Za božično večerjo še nisva čisto izpopolnila ideje, vsekakor bo slastna, in glede na to, da jo prvič gostiva, in glede na to, da imava dojenčka, si bova stvari poenostavila. Morda pa se tudi midva drživa zgoraj napisanega in pripraviva kar enako morsko pojedino.

Katera sladica je za vaju nepogrešljiva za božič?

Poleg raznih piškotov in mamine odlične potratne potice sva zagovornika sladic, ki jih lahko pripravimo vnaprej. Božična večerja že tako vzame ogromno časa in truda, tako da je super, da tukaj izberemo sladico, ki jo lahko pripravimo vnaprej, na primer čokoladni in limonin mousse ali tiramisu. Vse te sladice pustijo vrhunski vtis, priprava pa je v resnici zelo enostavna.

Jemo tudi z očmi. Zakaj je tako pomembno, da znamo hrano pravilno in lepo servirati? Kdaj pa pretiravamo z okraševanjem?

Sva ljubitelja minimalizma in reka, ki ga sploh v arhitekturi in oblikovanju dobro poznamo: 'oblika mora slediti funkciji'. Tega se drživa tudi pri okraševanju oziroma serviranju hrane. Po najinem mnenju se mora na krožniku znajti samo dekoracija, ki se z okusi poda k jedi, je naravna in paše v kontekst.

Ravnokar sta v ZDA izdala kuharsko knjigo Epic 30–Minute Roasts. Kako je bilo sodelovati z ameriškim založnikom?

Odlično. Zelo zelo navdušena sva bila nad učinkovitostjo, organizacijo, komunikacijo in strategijami najinega ameriškega založnika Page Street Publishing. Odzivnost je bila vedno hitra, prav tako pa so bili vedno pripravljeni na kompromise in naju ogromno naučili. V Ameriki so kuharske knjige pisane drugače kot pri nas, z veliko večjo natančnostjo in previdnostjo, tako da naju je to zelo presenetilo, hkrati pa dobro opomnilo, da je komunikacija in dobra razlaga recepta zelo pomembna za uspeh recepta v domači kuhinji.

Sama menim, da so vas zasledili, ker imate res občutek za hrano, ste zelo natančni, vaši recepti so najbrž velikokrat preizkušeni, saj vse, kar naredimo po vaših receptih, uspe.

Najlepša hvala za ta čudoviti komentar. To naju iskreno najbolj osreči, najin cilj je, da recepti uspevajo, in ko slišiva, da uspejo, je to nekaj najlepšega. Res je, vsi recepti, ki so objavljeni na blogu in v knjigi, so večkrat preizkušeni. Najprej recept spontano pripraviva za kosilo, nato ga še enkrat ločeno testirava s popravki, če je treba, recept še dopolnjujeva, sicer pa ga potem tretjič fotografirava z zadnjimi popravki in izboljšavami.

V njej nam predstavljata posebno tehniko kuhanja v pečici pri visoki temperaturi. Nam lahko opišeta, zakaj menita, da je tako meso bolj sočno. Kaj pa tehnike, kjer meso najprej pečemo pri visoki temperaturi kratek čas, nato pa nekaj ur pri zelo nizki temperaturi?

Glede na to, da je bila tema najine knjige hitri 30-minutni recepti, ki so lahko pripravljeni vsak dan v letu, smo izbirali tehnike, ki jih manjkrat uporabljamo, to je pečenje pri visoki temperaturi, velikokrat tudi z uporabo funkcije žar, ki je kar malo pozabljena. Seveda za takšno tehniko niso primerni vse vrste in vsi kosi mesa, je pa tehnika odlična za določene goveje, svinjske pečenke, manjše kose mesa, pa tudi za perutnino. Vsekakor to ne pomeni, da zamenjamo tradicionalne tehnike peke mesa za peko na visokih temperaturah.

V knjigi je 100 receptov, po kakšnem ključu sta jih izbrala?

Že na prvem sestanku prek Skypa smo prišli med 'brainstormanjem' z založbo do ideje, da bi delali recepte, ki so pripravljeni v pečici na visoki temperaturi (roast). Prva ideja je bila, da bi bilo receptov 75, a sva vztrajala, da bi bilo receptov 100, saj je pri takšni bogati temi nemogoče zajeti vse, kar sva želela, v 75 receptov. Zdaj je v knjigi celo več kot 100 receptov skupaj z omakami, ki jedi še obogatijo in popestrijo.

Kje lahko knjigo kupimo in kdaj jo bomo imeli tudi v slovenščini?

Knjigo lahko v Sloveniji kupimo prek spletnih strani, kot sta Amazon in Book Depository, v tujini pa je na voljo tudi v fizičnih trgovinah, kot na primer v knjigarni Barnes & Noble pa tudi v večjih ameriških trgovinah, kot sta Target in Walmart. Zelo si želiva, da bi bila knjiga tudi v slovenščini in upava, da se nama ta želja kdaj uresniči.

Katere piškote oziroma kaj najraje podarjata, ob dejstvu, da sta sama naredila doma? Ali znata biti izvirna?

Za božič zagovarjava manjša darila. Tako vedno podariva pozornost, ki jo izdelava sama, od testenin, čokoladnih tartufov, tudi piškotov, domače mešanice za kakav, podarila sva že tudi kislo testo in smo pripravili pozimi družinsko delavnico peke pic in kruha. Super je bilo. Raje poudariva druženje in praznovanje, ne toliko daril.

Napisala: Lidija Petek Malus // Fotografije: Osebni Arhiv

Nova Story že v prodaji

Story