Lana Kranjc se je kot najstnica borila z anoreksijo

Lana Kranjc se je kot najstnica borila z anoreksijo (foto: Grega Eržen) Grega Eržen
Vir: Story
6. 10. 2017

Na finalnem izboru za letošnjo miss Slovenije 2017 je bila kot prva spremljevalka okronana Lana Krajnc, ki je prejela tudi naziv miss revije Nova. Lana je zelo zgovorno dekle, ki ima jasno zastavljene cilje, za kar je med drugim poskrbelo življenje s svojimi preizkušnjami, ki jih je morala prestati že kot zelo mlada deklica.

"Naj se na kratko predstavim. V tem letu sem zaključila II. gimnazijo Maribor in se uspešno vpisala na študij prehrane in živilstva na Biotehniško fakulteto v Ljubljani. V življenju dajem velik pomen zdravi prehrani, ki temelji na pretežno rastlinskih in nepredelanih živilih ekološke kakovosti in, če se le da, lokalno pridelanih. Tudi sama se prehranjujem po teh smernicah in si že nekaj časa sama kuham in načrtujem obroke. Domače velikokrat razveselim s kakšno novo jedjo ali sladico, seveda zdravo in polnovredno.

Za študij prehrane sem se pravzaprav odločila iz dveh razlogov," pove Lana. Prvi razlog je bil anoreksija, s katero se je borila v otroštvu. Lana je namreč pri 13 letih izkusila, kaj s seboj prinaša tovrstna bolezen. "Po izbranem študiju si želim pomagati osebam, ki trpijo za motnjami hranjenja." Lana je po treh letih s pomočjo družine in zdravljenja anoreksijo uspešno premagala. Drugi razlog za študij, ki ga je izbrala, pa je zavedanje o pomembnosti zdrave prehrane v današnjem svetu. "Vedno več ljudi trpi zaradi alergij iz neznanih razlogov, bolezni, ki jih nihče ne zna pojasniti, težav s kožo, izpadanja las, neplodnosti in še bi lahko naštevali. Verjamem, da bi lahko številne tovrstne težave odpravili ali vsaj omilili z izbiro pravilne prehrane," doda.

"V prostem času zares uživam v kuhanju in ustvarjanju novih zdravih jedi in receptov, pripravljam tudi manjše presenečenje, ki ga bom z veseljem predstavila tudi vašim bralcem. Sem športna navdušenka, kolesarim, tečem in hodim na fitnes. Zelo rada imam živali in naravo in prav narava je moje najboljše sredstvo sprostitve. Sem zelo komunikativna in pozitivna, delovna in vztrajna. Kljub svojim 19 letom imam jasno zastavljene cilje in aktivno delam za dosego teh. Ne glede na že zastavljene cilje pa sem vedno pripravljena poskusiti kaj novega, potovati in se razvijati. V odnosih z drugimi ostajam zvesta svojim vrednotam, vendar sem hkrati odprta in spoštljiva do vseh. Pri ljudeh v veliki meri cenim poštenost, iskrenost, marljivost, prijaznost, preprostost, zanesljivost in zvestobo."

Lana je skozi projekt Miss Slovenije spoznala številne priložnosti. "Sama ideja tekmovanja je čudovita, skozi njega sem osebnostno zrasla, postala veliko bolj samozavestna in odločna v svojih stališčih. Tekmovanje za miss Slovenije ne temelji samo na zunanji lepoti, ampak predvsem na osebnosti. Kandidatke morajo pokazati ustvarjalnost, suverenost, samoiniciativnost, angažiranost, podjetnost, prijaznost, dobrosrčnost, da so komunikativne in da imajo jasno zastavljene cilje.

Med tekmovanjem sem se naučila nastopanja v javnosti, manekenske hoje, poziranja, ličenja in dobila veliko informacij na področju podjetništva. Tudi pred sodelovanjem sem spremljala izbor, vsako leto sem si ogledala tekmovalke in pozneje tudi zmagovalko, brala intervjuje in članke o tekmovanju. V splošnem se ne spoznam dobro na druga lepotna tekmovanja, ampak pri tekmovanju Miss Slovenije občudujem idejo, da je v ospredju dekle kot celota, in ne le njena zunanjost, ter da je ves čas trajanja tekmovanja kandidatka aktivno prisotna na različnih dogodkih in lahko s svojim trudom ter samoiniciativnostjo sodeluje pri ustvarjanju celotne zgodbe.

Pred dokončno odločitvijo o sodelovanju sem se seveda posvetovala s svojo družino. Po skupnem premisleku smo se vsi strinjali, da je tekmovanje odlična naložba v mojo prihodnost. Srečo imam, da so mi starši med celotnim tekmovanjem stali ob strani in me podpirali, še posebej zaradi hkratnega opravljanja mature in res velike zaposlenosti vse leto."

Besedilo: MIMA
Fotografije: Grega Eržem

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story40/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 40/2017

Story 40/2017, od 28. 09. 2017