Lana Mahnič Jekoš: Obiskuje socialno ogrožene družine

Vir: Lea
4. 4. 2012

Aktualna miss Slovenije je v letošnjem letu obiskala številne mladostnike in socialno ogrožene družine. Na poti svojega poslanstva je slišala zgodbe, ki so se je dotaknile globoko v srce.

"V  Sloveniji je žal že preveč socialno ogroženih družin, soočila sem se s težkimi težavami in različnimi zgodbami, ki pestijo družinske člane. Ena med njimi je bila zgodba družine Mrak, v kateri starša bolehata za cerebralno paralizo in imata tri otroke. Kljub bolezni jih vzgajata po svojih najboljših močeh in se trudita, da bi njun skupen dom bil še lepši. S slovenskim Karitasom smo pripravili dobrodelno dražbo in zbirali sredstva. Žal pa je takšnih družin, ki bi potrebovali našo pomoč, čedalje več," pove Lana.

O nasilju v družini

Nekaj zgodb, ki jih je Lana slišala in spoznala, pa je povezanih tudi z nasiljem v družini. "Partnerski odnosi se hitro ohlajajo in med družinami manjka pogovorov. Zdi se mi, da partnerji niso dovolj pozorni drug do drugega in jih zanimajo pretežno lastni interesi, kar seveda ni dobro za medsebojne odnose. Hkrati pa si poskušajo lastiti in uokvirjati partnerje v določene smernice. Sama ne bi dolgo vztrajala v zvezi, ki bi me omejevala. Na srečo nimam izkušenj s pretirano ljubosumnimi partnerji. Poznam pa zgodbe, ko je ta bolezen, če ljubosumju lahko tako rečemo, zelo vplivala na blaginjo dveh. Krivo je bilo predvsem pomanjkanje samozavesti ali lastna prevara. Veliko je bilo zgodb, ko so partnerji sami varali in obsojali drugega za dejanja, ki so jih storili sami."

Lana nikoli ni bila ljubosumna, kadar pa se je pojavil kakšen dvom, je takoj poiskala ustrezno razlago pri svojem partnerju. "Pogovor je ključ do dobrega odnosa. Najhuje pa je, če pri vsem nerazumevanju, ljubosumju in neodobravanju pride še do nasilja. Vsako nasilje je vredno obsojanja. Menim, da se stvari lahko uredijo s pogovorom. Če se s tem ne reši, je prav, da nekdo obvesti pristojne službe. Najhuje pa je, da si številne ženske tega koraka ne upajo storiti. Bojijo se, da bi se moški znova znašali nad njimi, če bi spregovorile. In če mene vprašate, takšne ljudi bi bilo treba takoj zapreti," še doda Lana.

Priporočamo