Lara Kalanj: Najprej osvojila Triglav, nato še krono!

Lara Kalanj: Najprej osvojila Triglav, nato še krono! (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
24. 9. 2018

Delavski dom Trbovlje je postal zbirališče cveta slovenske lepote, saj so prav v Zasavju priredili izbor Miss Slovenije 2018. Laskavi naziv je prejela še nepolnoletna Lara Kalanj, njeni prvi spremljevalki sta postali Mojca Kranjec in Marija Seničar, miss revije Nova pa je po izboru bralcev postala Hana Čolić.

Zasavska regija je gostila letošnji projekt Miss Slovenije, ki je po besedah lastnice licence Jelke Verk že vrsto let v ozadju. "V Trbovljah, mestu z eno najdaljših rudarskih tradicij pri nas, v zadnjih letih gradijo edinstveni turizem. Na gospodarsko degradiranem območju so tradicijo rudarstva prenesli v virtualno okolje digitalno ustvarjenih rudniških objektov, kjer se navidezna resničnost meša s hologrami in socialnimi zgodbami rudarjev. Nov turistični produkt obiskovalcem, tudi tistim s posebnimi potrebami, ponuja virtualno potovanje skozi rudarsko dediščino v prihodnost, ki jo bomo domnevno vsi živeli. Gre za enega redkih produktov, ki skozi turizem in na atraktiven način odkriva potenciale novih medijev in kibernetike," nam je zaupala Jelka.

"V Trbovljah se razvija turizem, ki skozi socialne zgodbe ter trdo in težko dediščino preteklosti prinaša humanizacijo tehnologije, spojene s tradicijo in naravo. Še posebej pa je pomembno, da produkt nastaja tudi v tesnem sodelovanju z uspešnimi lokalnimi visokotehnološkimi podjetji. V navezavi z obstoječim Virtualnim muzejem rudarstva 4. dritl lahko Virtualni poligon Luknja v prihodnost v prihodnje postane osrednja atrakcija regije, ki potrebuje izrazito inovativne rešitve, če se želi postaviti ob bok drugim, turistično bolj razvitim območjem v Sloveniji. Projekt Miss Slovenije deluje pod sloganom Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo, in prav to je tudi razlog, da se je letošnji izbor zgodil prav tukaj v Trbovljah. Zasavska regija ponuja veliko več, kot Slovenci vemo oziroma smo ozaveščeni, in prav je, da se skozi projekt Miss Slovenije ponudi promocija regijam, ki so mnogokrat zapostavljene."

Nova Miss je Lara Kalanj

Zdaj že nekdanja miss Slovenije 2017 Maja Zupan je na slavnostnem dogodku predala prav posebno krono iz zasavskega premoga novi miss Slovenije Lari Kalanj, ki v novi vlogi že izpolnjuje zastavljene cilje projekta. "Dekleta smo imela skozi priprave veliko aktivnosti, skozi katere smo morala združiti moči in znanja, da smo jih uspešno opravila. Hkrati pa nas je povezovala vsebina projekta Miss Slovenije, ki smo jo vse čutile in ponotranjile. Zato lahko rečem, da smo med seboj bolj sodelovale kot tekmovale. Čeprav smo si vse močno želele naziva, smo se poskušale osredotočati bolj na to, da bomo iz priprav in dogodkov odnesle čim več znanja in izkušenj, kar bi nam ostalo ne glede na končni izid," je povedala Lara, ki je v sklopu projekta postala tudi prava Slovenka.

"Najljubši dogodek mi je bil odprava na Triglav z vsemi poslovnimi partnerji, s katerimi smo zgradili odlično zgodbo povezovanja. Ker pri projektu Miss Slovenije delujemo pod sloganom Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo, je bil ta dogodek zelo pomemben za ekipo in naše poslovne partnerje, saj smo tako podkrepili svojo vsebino in utrdili medsebojne odnose. Hkrati smo Slovence nagovorili in spodbudili k povezovanju, medsebojni pomoči, krepitvi vezi ter vzbujanju narodne zavesti. V odpravi je bilo 45 ljudi, med njimi poslovni partnerji Tosama z blagovno znamko Jasmin Sport, Iglu Sport, Alpina, ki je poskrbela za obutev, ter gorska vodnika Dušan in Nataša Grabnar, Marina Portorož, Dewesoft, skupina Stroka.si, podjetje Carso, Rimske terme, kmetija Vizjak in negovalna slovenska kozmetika Essentiq. Vsak od njih je bil s svojim prispevkom pomemben člen verige."

Miss Nove – Hana Čolić

Hana, na izboru Miss Slovenije ste bili izbrani za miss Nove. Nekoč je ta naziv pripadal tudi lepoticam Tini Gaber, Lei Markelj, Lani Krajnc ... Kako boste izkoristili to priložnost?

Najprej bi se rada zahvalila vam, bralcem revije Nova, kot tudi uredništvu revije za to priložnost. Izkoristila jo bom predvsem za to, da projekt Miss Slovenije bolj približam javnosti in bralcem, saj je s svojo razgibano vsebino veliko več kot le lepotno tekmovanje.

Zaključili ste šolanje na gimnaziji in se podajate na višjo ekonomsko šolo. Nam zaupate kaj več?

Svojo srednješolsko pot sem začela na splošni gimnaziji v Mostah, vendar me je že po letu dni pot zanesla drugam. Na srednjo ekonomsko šolo sem se vpisala predvsem zato, ker je ekonomska izobrazba s seboj prinese veliko različnih možnosti za prihodnost. Med štirimi leti sem se našla predvsem v marketingu in managementu, zato bom to tudi študirala.

Kakšni ste bili kot otrok? Kaj ste radi počeli, kateri hobiji so vas navduševali?

Vesela sem, da sem odraščala v manjšem mestu, kjer sem dneve preživljala predvsem na igrišču, pa tudi plezanja po drevesih ni manjkalo. Že v prvem razredu osnovne šole sem se začela ukvarjati z namiznim tenisom, navdušenje pa je trajalo kar deset let. Prav tako sem se nekje na začetku osnovnošolskih dni pridružila tabornikom, pozneje v srednji šoli pa tudi sama prevzela skupino prvošolčkov.

Kako gledate na lepoto in kakšne ideale postavljate v ospredje?

V današnjem času je vse več pozornosti usmerjene v zunanjo lepoto. Projekt Miss Slovenije podira stereotipe o lepotnih tekmovanjih, poudarja notranjo lepoto žensk, prav tako kot našo prelepo Slovenijo in gradi na trdnih temeljih povezovanja širših segmentov, ki ob lepoti izpostavljajo še druge vsebine, kot so: slovensko podjetništvo, kultura, glasba, turizem ...

Glede na poslanstvo, ki ga gradi projekt Miss Slovenije, česa ste se v tem času naučili, kaj vse ste spoznali?

Mislim, da sem se tudi sama začela zavedati vseh prednosti naše male Slovenije, ki so za nas samoumevne, pa ne bi smelo biti tako. Vedno me je srce vleklo na Obalo, tako da mi bodo dogodki na Primorskem, v Portorožu ostali v najlepšem spominu. K projektu me je pritegnilo sodelovanje s slovenskimi podjetji. Z dekleti smo se udeležile tudi sejma podjetnikov, kjer smo slišale različne zgodbe, začetke zdaj zelo uspešnih podjetij, kar mi je zagotovo dalo dodatno motivacijo, glede na to, da se tudi sama počasi spuščam v poslovni svet.

Besedilo: M. M. Kocbek // Fotografije: Primož Predalič