Lara Komar in Tadej Pišek - zaljubljenca s TV-zaslonov

Vir: Lea
4. 11. 2017

Gledalce pred malimi zasloni je prevzela nova slovenska nadaljevanka Reka ljubezni, v kateri se prepletajo skrivnosti, avanture in ljubezni.

Osrednja lika sta upodobila igralca Lara Komar in Tadej Pišek, ki sta se znašla v vrtincu dogajanja.

Tadej Pišek

Tadej, na televizijskih zaslonih ste oživili vlogo mizarja Roka. S kakšnim poslanstvom ste sprejeli vlogo in kako jo doživljate? Imata kaj skupnega?

Pri taki vlogi je težko govoriti o 'poslanstvu', gre za vlogo, ki (upam) gledalcem prinaša zabavo in sprostitev ob večerih, meni pa velik izziv in zavzema ogromen del mojega življenja. Tadej in Rok sta že našla način sobivanja in se že dobro razumeta. Rok je preprost, simpatičen fant, dnevno se bojuje za obstoj svoje mizarske delavnice, ki jo vodi skupaj z bratom. V svoji dobrodušnosti marsikdaj spregleda očitno in trmasto vztraja pri svojem. V tem sva si kar malo podobna ...

To je vaša prva večja vloga v televizijski seriji. Kako potekajo priprave na snemalne dni in kako se znajdete pred kamero?

Vsak večer grem skozi prizore za naslednji dan, se naučim čim več teksta, pogledam, kje bi bilo fino kaj spremeniti, kaj predlagati ... Potem pa takoj zjutraj akcija.

Zakoni gledališke igre so drugačni od tega, kar pričakuje televizija. Kako ste se privadili na to novo 'sfero' igranja?

Počasi. Najprej je bilo vse novo, ampak smo si zato pri snemanju vzeli več časa. Zdaj pa se odpiranje na kamero, stanje na točno določeni točki in pozornost na kontinuiteto giba zdijo že čisto normalni.

Na odru lahko vlogo, ki jo igrate, z vsako predstavo izboljšate, kaj dodate. V seriji pa se dnevno spreminjajo teksti, dejanja ... Kaj to pomeni za igralca, predvsem glede učenja besedila? Je to večji zalogaj?

Na odru ne gre za to, da bi vlogo iz ponovitve v ponovitev izboljševal, dodajal stvari. Odrska vloga ima svoje življenje, ki ga igralec poskuša kanalizirati skozi svoje telo. Igralec je aparat za sledenje, iskanje in kodiranje življenja odrskega lika, včasih mu prideš bližje, včasih ostaneš malo dlje. Predstava pa vseeno mora biti. To je čarobnost odrskega ustvarjanja. Tudi v seriji poskušaš slediti liku, ampak imaš za to manj časa in veliko več situacij.

Koliko naporna so takšna snemanja? In kako prilagodite drugo delo temu? Ste preostale projekte v tem obdobju postavili na stranski tir?

Snemanja so celodnevna in so precej naporna. Še vedno pa je moja prioriteta gledališče, sem član ansambla SSG Trst, kjer imam svoje obveznosti in predstave, zraven pa delam še predstavo Nora dekliščina v Špas teatru. Vse to usklajujemo s snemanjem, kar pomeni, da prostega časa tako rekoč nimam, ampak v svojem delu neizmerno uživam.

V enem dnevu se posname veliko različnih prizorov. Se morda spomnite kakšnega zanimivega trenutka iz snemalnega dneva?

Včasih res posnameš že toliko scen, da sploh ne veš več, kje si in kaj se dogaja. Takrat se začne na primer dogajati, da začneš mešati imena. Ko govoriš o Nataši, ji rečeš Irena, Blaža pokličeš Rok ali pa se imena preprosto ne moreš spomniti. To je vzrok za marsikatero ponavljanje in smeh na snemanju.

Če se ne motim, ste imeli en dan precej nevšečnosti, ko ste snemali ljubezenski prizor med Rokom in Ireno. Zakaj ste morali ponavljati?

Ko smo snemali ljubezensko sceno med Rokom in Ireno, smo morali neštetokrat prekiniti in ponavljati, ker so se očitno tisti dan vse letalske linije preusmerile čez Krko in je zvok letala zmotil skoraj vsako ponovitev prizora. Ko pa se je letalski promet končno umiril in smo hoteli hitro posneti prizor, se je mimo pripeljal gospod s traktorjem ...

Kako sta se z Laro ujela na snemanjih glede na nove okoliščine v televizijski nadaljevanki?

Celotna ekipa je fantastična in energija na snemanju je izjemno pozitivna. Lara in Tadej sta se spoznala že davno pred Ireno in Rokom. Kako se ujameva pred kamero in v nadaljevanki, pa naj presodijo gledalci.

Zaljubljenca s TV-zaslonov

Lara Komar

Lara, prevzeli ste vlogo fotografinje Irene, ob vas pa je vaš dolgoletni prijatelj in igralec Tadej Pišek. Vam je zaradi njegove bližine delo lažje?  In kako bi se znašli, če bi njegovo mesto zasedel drug igralec?

Ireno sem takoj vzljubila, in ko sem izvedela, da bo mojo ljubezen igral Tadej Pišek, mi je postalo jasno, da bom še toliko bolj vzljubila celotno zgodbo. Z veseljem sem se podala v novo avanturo. Tadej je lep (to že veste), prijazen, zelo radodaren in topel človek. Na snemanju se razumeva, si zaupava in se tudi veliko smejeva. Torej ja, njegova bližina mi je dragocena. Kako bi se znašla, če bi Tadejevo mesto zasedel drug igralec, ne vem. To bi bilo treba poskusiti, pa ne zdaj, ker mi je z njim super. (smeh)

Kakšna je Irena in koliko Lare ste lahko upodobili v njej? Imata kakšne skupne točke? Kaj vam je pri Ireni všeč in kako gledate na odnos, ki ga ima z Rokom?

Irena je nasmejana, močna, romantična duša, ki živi življenje z odprtim srcem. Zna poslušati in pomagati, je poštena in sledi čustvom. V njej je še ves svet lastnosti in počasi jo spoznavam, tako kot iz dneva v dan spoznavam tudi samo sebe. Življenje te postavlja v različne položaje in vsakič, ko je za tabo neka izkušnja, imam občutek, da sem odkrila nekaj novega ne samo zunaj, ampak tudi znotraj sebe. In zdaj na moji poti koraka tudi Irena in deliva izkušnje. Meni je lepo. Rada jo imam!

Glede na to, da sta s Tadejem skupaj zaigrala že v številnih odrskih predstavah, kako bi opisali delo, ki ga trenutno opravljata? Kako sta se ujela pred televizijskimi kamerami?

Tadej je super soigralec, skupaj zelo dobro delava, se poslušava in si izmenjujeva mnenja in nasvete. Zelo mi je všeč, da če se včasih zgodi, da mogoče drugače gledava na neko situacijo ali prizor, postane tudi konflikt zelo konstruktiven in svobodno izražava svoje misli. Zaupava si in njemu z nasmehom dovolim, da me špika. To je bila za oba prva tako velika izkušnja pred kamerami in to za naju brez dvoma pomeni veliko novega, zanimivega, veliko truda, smeha, učenja. In skupaj je še lepše! Pa še to, če imam Ireno rada, imam Roka še raje!

Gledališka igra je drugačna kot delo pred televizijskimi kamerami. Kaj vam pomeni tovrsten izziv?

Izzivov je veliko. Tehničnih in čustvenih, moje delo pa je, da posojam sebe zgodbi, da postanem sredstvo za pripovedovanje življenjskih zapletov, razpletov, čustev. In to tako v gledališču kot pred kamero.

Ste poročeni in imate dva sinova. Kako otroka spremljata mamico na televiziji? In kako to doživlja vaš mož Davide?

Moj starejši sinček je rekel: Mami, ti nisi Irena, ti si Lara! Mlajši pa mi je, medtem ko smo doma skupaj gledali Reko ljubezni, rekel: Mami, pridi nazaj! Pravita pa, da mama dela film. Skupaj smo si tudi ogledali prizorišče snemanja in se sprehajali iz lokacije v lokacijo, iz bifeja v penzion in v gostilno in potovali skozi zgodbo. Tako kot smo skupaj potovali po nešteto odrih po Italiji, tudi zdaj skupaj doživljamo novo avanturo, ki nas je potegnila in nas navdušuje. In Davide je najboljši sopotnik, ki bi si ga lahko zaželela.

Ste jima morda že morali razložiti, zakaj se objemate z drugim moškim? (smeh)

Mami se objema s papanom, z nono, nonom, prijatelji, sestro in nečaki ... Tadej je mamin prijatelj in vse je zelo naravno. Je pa res, da poljubov in ljubezenskih prizorov ne gledata, mislim, da sta še premajhna za to.

Kdo vam največ pomaga pri usklajevanju družinskih obveznosti in otrocih?

Moje življenje je bilo vedno zelo pestro, razburkano, polno. Za pomoč gre velika zahvala družini, ki mi je vedno stala ob strani.

Nam morda lahko zaupate kakšno skrivnost, ki bo presenetila gledalce, ali morda kakšen zanimiv trenutek s snemanja, ki je tudi na vas pustil velik pečat?

Trenutkov je veliko, od tega, ko se prvič znajdeš na novi lokaciji, do tega, ko nastanejo čudoviti odnosi med soigralci (ekipa je krasna), in do trenutka, ko se znajdeš v gorečem gozdu ali ko začutiš, da postane prizor prava dogodivščina ... Skrivnosti pa seveda ne smem razkrivati. Te boste lahko počasi odkrivali v spoznavanju likov, ki gradijo zgodbo Reke ljubezni.