Lea Bartha (Mamma Mia): Močna vez z Madžarsko

Lea Bartha (Mamma Mia): Močna vez z Madžarsko (foto: Zaklop) Zaklop
12. 6. 2017

Lea Bartha je prepoznaven obraz priljubljenega muzikala Mamma Mia!, saj je vse do februarja, ko je ekipi povedala, da bo poleti prvič postala mamica, igrala glavno vlogo Sophie. Tako kot njena mama je tudi sama profesorica in tako kot mama ima tudi sama do Madžarske poseben odnos.

Lejina mama namreč prihaja iz Madžarske, zato je tudi ona ponosna na svoje korenine, ki prihajajo z vzhodne strani naše dežele. Ker jo v prelepi državi, ki slovi po papriki, posebni glasbi in raznovrstnosti pokrajine, čaka velik del družine, se tja še vedno z veseljem vrača.

"Sorodnike imam v Budimpešti in ob Blatnem jezeru. To so sorodniki, s katerimi se veliko družimo, imamo jih tudi po drugih koncih dežele, ampak ti so glavni," nam je povedala simpatična glasbenica in dodala, da so počitnice na Madžarskem že vse od otroštva sestavni del njenega poletja.

"Ko sem bila mlajša, sem bila poleti zagotovo vsaj 14 dni na Madžarskem. Prav tako so nas oni velikokrat obiskovali in še danes sem vesela, da imamo toliko stikov," nam je pojasnila Lea in dodala, da je k temu verjetno prispevalo tudi to, da so z bratranci in sestričnami približno iste starosti.

"Trije sorodniki so moje starosti, dve dekleti sta stari kot jaz, bratranca pa je dve leti starejši. Veliko časa pa sem preživela tudi s prijateljico, vnukinjo babičine najboljše prijateljice, s katero sva še danes v stikih. Res smo bili dobra 'klapca', skupaj smo ušpičili veliko lumparij, se kobacali po blatu in podobno," priznava Lea, ki prav zaradi madžarskih sorodnikov zdaj razmišlja o tem, da bo svojemu prvorojencu (ali prvorojenki), ki bo na svet prišel poleti, nadela ime, ki se bo v obeh jezikih slišalo lepo.

"Pobrala značilnosti materine vzgoje"

Ker je Lea v večini odrasla z mamo, se strinja, da je pobrala veliko značilnosti njenega obnašanja. "To prevzameš samodejno, tudi če si tega ne želiš. Preprosto postaneš podoben staršem. Tudi sama se že kdaj zalotim, da kaj naredim kot mama. Predvsem te tradicionalne zadeve, kako se praznujejo božič in ostali prazniki. Imela sem zelo srečno otroštvo, živela sem z mami, z babi ... Bili smo velika družina, čeprav nisem imela očeta. Vedno se je nekaj dogajalo, stalno sta se ukvarjali z mano," je še povedala.

Kaja Milanič